Venetia, orasul din inima apelor
Legenda spune ca, daca te saruti cu persoana iubita chiar in momentul in care gondola trece pe sub Puntea Suspinelor (Ponte dei Sospiri), dragostea voastra va fi vesnica si va depasi orice obstacol.
„Odihnindu-se” in varful a peste 100 de insulite, Venetia pare sa prinda contur din ceata deasa a inserarii, alunecand molcom pe apele parca vrajite ale Adriaticii.
O aparitie ca o naluca, azi, la fel de captivanta ca si atunci cand s-a aratat prima oara negustorilor veniti pe mare, de pe taramuri indepartate.
Venetia se dezvaluie mandra, pana la ultima piatra de pe marginea Marelui Canal, oricui ii trece granitele, pentru ca nimic pe lumea asta, oricat de nou si de covarsitor ar fi, nu-i mai poate stirbi faima, frumusetea si fascinatia.
Traversata de 150 de canale, legate intre ele prin 400 si ceva de poduri (dintre care numai trei traverseaza canalul principal), acest oras italian debordeaza de romantism. Este stiut faptul ca la Venetia nu trebuie sa cauti atmosfera romantica, pentru ca, la urma urmei, ai venit in chiar orasul „decretat” ca fiind al indragostitilor, nu?!
Canale inguste la aproape fiecare pas, cu micute poduri arcuite, cladiri vechi… Impresionanta arhitectura de piatra, cascade colorate de flori revarsandu-se peste bordura balcoanelor, gondolieri fredonand un refren melodios, ganguri labirintice, piete cu fantani splendide pe marginea carora se odihnesc mii de porumbei. Este o cu totul alta lume, un cu totul alt cotidian!
Desi, in general, sfatul operatorilor de turism este ca, odata ajuns intr-un loc nou, sa nu te abati de la drumul principal, ca sa nu te ratacesti, regula asta nu se aplica si in cazul Venetiei.
Din contra! Aici e de dorit sa te pierzi o zi intreaga pe stradutele labirintice, care serpuiesc printre cladirile foarte vechi, pana la malul umbros al canalului si inapoi, pe alei misterioase, sfarsind in pietele venetiene, intr-o explozie binevenita de lumina. Magic!
Oricum, pentru a explora orasul, cea mai buna alegere este, garantat, plimbarea; Venetia vazuta la picior, pe indelete si fara scop un precis, este locul de care vrei sa-ti amintesti toata viata!
Nu exista oras care sa poata fi comparat cu Venetia, orasul plutitor din nord-estul coastei italice. Aici, strazile sunt, de fapt, canale cu apa, iar taxiurile si autobuzele sunt barci.
Anual, peste 12 milioane de turisti din toata lumea vin la Venetia pentru a se plimba cu gondola de-a lungul canalelor flancate de somptuoase constructii, pentru a-i vizita pietele – recunoscute pentru splendoarea lor – si pentru incantatorul carnaval din februarie – un spectacolul anual de masti si costume.
Desi este una dintre cele mai mari comori pe care le are omenirea, Venetia este amenintata de un pericol iminent: orasul se scufunda incet, dar sigur, in ape. Ridicat pe un teren deloc solid, Orasul Indragostitilor se afunda treptat sub propria greutate, in timp ce nivelul marii se ridica usor.
In ultimii 50 de ani, Venetia s-a scufundat – procentual – mai mult decat a facut-o in tot timpul scurs de-a lungul existentei sale.
Piata San Marco, cel mai jos punct din oras, este inundata in mod frecvent de ape – o imagine fascinanta pentru orice turist, insa o realitate cruda pentru locuitori. Desi inca de la inceput s-a anticipat scufundarea treptata a locului, abia inundatiile de proportii din anul 1966 au constituit semnalul de alarma major de care era nevoie…
De atunci, problema continua sa fie dezbatuta pe plan local, cu sprijin la nivel international, pentru o solutionare cat mai favorabila. Indiferent de ce va fi, acum, azi, inca putem profita de farmecul Venetiei. Aviz indragostitilor!
Carnavalul venetian este un spectacol asteptat tot anul de oameni din intreaga lume, un eveniment care transforma orasul intr-un haos festiv, in cadrul caruia excesele (de orice fel) par permise.
Petreceri nonstop, rasete in cascada, valuri de sampanie, baluri mascate si costume incredibile, acrobatii si reprezentatii de dans. Iar masca este la rang de arta! Colorate sau alb-negru, amuzante, stranii ori elegante, mastile venetiene sunt deliciul intregului carnaval…
Din cele mai vechi vremuri, Carnavalul venetian a fost o sarbatoare magica ce s-a raspandit asupra intregului oras.
Cel mai vechi document, ce face referire la acest carnaval, dateaza din 2 mai 1268. Inca de atunci venetienii isi faceau singuri mastile si costumele pe care le purtau la parada si la petreceri, iar identitatea, sexul si statutul social pur si simplu nu mai existau.
Astfel, Carnavalul venetian a debutat in secolul al XI-lea, dar traditia purtarii mastilor si a costumelor s-a stabilizat abia in 1436. Momentele de varf, cele mai asteptate si apreciate de catre turisti sunt festivitatile de deschidere si cele de inchidere ale festivalului.
„Descopera, vezi, simte, atinge, miroase, gusta Venetia”, asa suna invitatia oficiala a autoritatilor pentru carnavalul de anul acesta.
De fiecare data, Carnavalul de la Venetia are o noua tema, iar in 2009, aceasta se numeste „Sensation”. Evenimentul, care va avea loc intre 13 – 24 februarie 2009, invita participantii sa descopere, cu ajutorul simturilor, parfumul orasului.
Momentul de deschidere il reprezinta „Zborul ingerului”, o traditie foarte veche, care aduna o multime impresionanta in Piata San Marco.
Personajul care intruchipeaza un inger zboara de pe Turnul Campanile pe deasupra multimii adunate in piata. Momentul este acompaniat de cortegiul de personaje istorice, in frunte cu Dogele si sotia acestuia.
Festivitatea de deschidere a Carnavalului de la Venetia, cu artisti care sustin reprezentatii stradale, cu dansuri, costume de epoca si spectacole de tot felul, are loc in Piata San Marco pe 15 februarie, la ora 12:00.
Fa tot posibilul sa ocupi un loc langa unul dintre canale, in special cel mai cunoscut (Grand Canal), pentru ca de-a lungul acestora au loc parade in barci si gondole, cu muzicanti si personaje de carnaval.
Daca iti place arta veche, mergi la un spectacol de muzica medievala in Campo San Barnaba.
Pe langa auz si vaz, un alt simt poate fi testat in timpul carnavalului: gustul. Mergi la o degustare de produse locale, cu evenimente din lumea gastronomiei, in Cartierul Cannaregio.
Costumele de carnaval sunt intruchipari de personaje alegorice, cu modele de secol XVI, XVII si XVIII, adesea cupluri: Arlecchina – Arlecchino, Conti, Dama Bianca, Colombina, Pierrette, Domino etc.
Un astfel de costum se inchiriaza cu sume intre 100 si 200 euro pe zi. Cei care doresc sa achizitioneze un costum de personaj venetian scot din buzunar in jur de 1600 euro de persoana.
Se pot inchiria si diverse accesorii, de la palarii la incaltaminte, peruci si altele. De exemplu, pentru o palarie de doge, platesti 30 euro, iar daca vrei sa o cumperi ca suvenir, trebuie sa platesti 125 euro.
Cele mai ieftine masti pornesc cam de la 10 euro, insa pretul poate ajunge mult mai sus, in functie de complexitatea acesteia. Iata cateva modele de costumatii pe care le poti purta la carnaval:
In Piata San Marco va avea loc traditionalul concurs „Cea mai frumoasa masca”, dedicat copiilor. Concursul incepe luni, 16 februarie 2009, pentru copiii cu varste pana in 12 ani si se termina sambata, 21 februarie 2009, cu o ceremonie speciala.
Seara, stradutele Venetiei devin extrem de aglomerate, iar evenimentele stradale si cele de interior sunt dedicate in special adultilor. Daca nu vrei sa-ti faci griji pentru cei mici, poti apela la serviciile de baby-sitting, oferite de catre hoteluri.
Daca vreti sa va plimbati cu gondola, trebuie sa stiti ca aceasta costa 100 euro si te plimba in jur de 2 ore. Daca vrei sa te plimbi cu o gondola la un pret mai mic, alege traghetto. Este o gondola publica, mai lunga si mult mai ieftina decat cele particulare.
Text: Delia Bratosin si Oana Racheleanu; Foto: Ovidiu Tutunaru.
Vezi şi poduri celebre din lume pe care să le vizitezi, adevărate opere arhitecturale!
Vezi şi râuri din România – care sunt râurile din țara noastră și ce lungime au!