Venetia, orasul din inima apelor

Legenda spune ca, daca te saruti cu persoana iubita chiar in momentul in care gondola trece pe sub Puntea Suspinelor (Ponte dei Sospiri), dragostea voastra va fi vesnica si va depasi orice obstacol.

"Odihnindu-se" in varful a peste 100 de insulite, Venetia pare sa prinda contur din ceata deasa a inserarii, alunecand molcom pe apele parca vrajite ale Adriaticii.

O aparitie ca o naluca, azi, la fel de captivanta ca si atunci cand s-a aratat prima oara negustorilor veniti pe mare, de pe taramuri indepartate.

Venetia se dezvaluie mandra, pana la ultima piatra de pe marginea Marelui Canal, oricui ii trece granitele, pentru ca nimic pe lumea asta, oricat de nou si de covarsitor ar fi, nu-i mai poate stirbi faima, frumusetea si fascinatia.

Traversata de 150 de canale, legate intre ele prin 400 si ceva de poduri (dintre care numai trei traverseaza canalul principal), acest oras italian debordeaza de romantism. Este stiut faptul ca la Venetia nu trebuie sa cauti atmosfera romantica, pentru ca, la urma urmei, ai venit in chiar orasul "decretat" ca fiind al indragostitilor, nu?!

Canale inguste la aproape fiecare pas, cu micute poduri arcuite, cladiri vechi… Impresionanta arhitectura de piatra, cascade colorate de flori revarsandu-se peste bordura balcoanelor, gondolieri fredonand un refren melodios, ganguri labirintice, piete cu fantani splendide pe marginea carora se odihnesc mii de porumbei. Este o cu totul alta lume, un cu totul alt cotidian!

Desi, in general, sfatul operatorilor de turism este ca, odata ajuns intr-un loc nou, sa nu te abati de la drumul principal, ca sa nu te ratacesti, regula asta nu se aplica si in cazul Venetiei.

Din contra! Aici e de dorit sa te pierzi o zi intreaga pe stradutele labirintice, care serpuiesc printre cladirile foarte vechi, pana la malul umbros al canalului si inapoi, pe alei misterioase, sfarsind in pietele venetiene, intr-o explozie binevenita de lumina. Magic!

Oricum, pentru a explora orasul, cea mai buna alegere este, garantat, plimbarea; Venetia vazuta la picior, pe indelete si fara scop un precis, este locul de care vrei sa-ti amintesti toata viata!

Orasul iubirii, in pericol!

Nu exista oras care sa poata fi comparat cu Venetia, orasul plutitor din nord-estul coastei italice. Aici, strazile sunt, de fapt, canale cu apa, iar taxiurile si autobuzele sunt barci.

Anual, peste 12 milioane de turisti din toata lumea vin la Venetia pentru a se plimba cu gondola de-a lungul canalelor flancate de somptuoase constructii, pentru a-i vizita pietele – recunoscute pentru splendoarea lor – si pentru incantatorul carnaval din februarie – un spectacolul anual de masti si costume.

Desi este una dintre cele mai mari comori pe care le are omenirea, Venetia este amenintata de un pericol iminent: orasul se scufunda incet, dar sigur, in ape. Ridicat pe un teren deloc solid, Orasul Indragostitilor se afunda treptat sub propria greutate, in timp ce nivelul marii se ridica usor.

In ultimii 50 de ani, Venetia s-a scufundat – procentual – mai mult decat a facut-o in tot timpul scurs de-a lungul existentei sale.

Piata San Marco, cel mai jos punct din oras, este inundata in mod frecvent de ape – o imagine fascinanta pentru orice turist, insa o realitate cruda pentru locuitori. Desi inca de la inceput s-a anticipat scufundarea treptata a locului, abia inundatiile de proportii din anul 1966 au constituit semnalul de alarma major de care era nevoie…

De atunci, problema continua sa fie dezbatuta pe plan local, cu sprijin la nivel international, pentru o solutionare cat mai favorabila. Indiferent de ce va fi, acum, azi, inca putem profita de farmecul Venetiei. Aviz indragostitilor!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta