Schi de tura in Bucegi

Vrei sa-ti petreci vacanta de iarna la munte, dar departe de agitatia de pe Valea Prahovei? Iti propunem o partida de schi in inima Bucegilor.

Prima zapada la munte vine, de obicei, la sfarsitul lui noiembrie si pune pe jar amatorii de sporturi de iarna. Dar, pentru ca partiile de pe Valea Prahovei sa se umple de schiori, trebuie sa ninga suficient.

Doar sus, in inima Bucegilor, pe Valea Ialomitei, de la Varful Omu pana dincolo de Cheile Tatarului, zapada se asterne in straturi groase, insa lipsa partiilor si a transportului pe cablu limiteaza posibilitatile de a face schi in aceasta zona.

Pentru ca telecabina care coboara de la Babele la hotelul Pestera nu functioneaza tot timpul, cea mai sigura cale de acces este drumul care urca pe Valea Ialomitei.

Popas in Padina

Drumul porneste din Moroieni, strabate dealul de la Glod – satul de rromi facut celebru de Borat – si, dupa ce urca sustinut prin padurile dese ale "Plaiului Domnesc", ajunge pe culme, de unde coboara in serpentine stranse pana la cabana Bolboci, aflata pe malul lacului de acumulare cu acelasi nume.

De aici drumul se ingusteaza si devine mult mai dificil de parcurs. Apoi intra in minidepresiunea de la Padina, de unde dezvaluie perspective minunate asupra zonei inalte a Bucegilor, de la Babele pana spre Batrana (la Padina sunt si cele mai multe posibilitati de cazare, pe langa batrana cabana "Padina", existand o multime de alte pensiuni moderne).

Drumul continua si dupa ce lasa in stanga schitul Ialomitei si se opreste in fata hotelului Pestera, acum renovat. De aici in sus, stratul de zapada este mai mare decat cel de pe versantii rasariteni ai Vaii Prahovei, dar, spre deosebire de acestia, le permite turistilor sa se delecteze doar cu schi de tura.

Spre Saua Strunga

Cel mai usor traseu este cel de la cabana Padina pana la Saua Strunga. Poteca are o inclinatie moderata, nu are pasaje dificile si nu e foarte lunga (intr-o ora poti ajunge sus). Saua Strunga este o mare intrerupere a crestei care coboara dinspre Varful Omu si o importanta rascruce.

Locul ofera o perspectiva superba asupra culoarului Rucar-Bran, dar si asupra Muntilor Leaota. De fapt, schiorii cu experienta pot continua tura pana la cabana Leaota, inca cinci-sase ore. Din cauza avalanselor care se rup de pe versantul vestic al Bucegilor, coborarea spre Moeciu sau Bran e foarte periculoasa iarna.

Alt traseu urca de la hotelul Pestera pana la Babele, fiind ceva mai dificil, din cauza expunerii mai mari si diferentei de altitudine. Daca esti un schior bun, il poti urca si cobori fara probleme.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta