Valeriu Gheorghiță, declarație surprizătoare privind testul de anticorpi Covid-19: „Nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori”

Campania de vaccinare anti-Covid-19 înaintează cu pași mici, iar Valeriu Gheorghiță a facut o declarație privind efectuarea testelor din care reiese numărul de anticorpi pe care o persoană i-a dobândit în urma bolii sau a schemei complete de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță a precizat faptul că acest test nu reprezintă pentru cetățeni un bun ghidaj în decizia de a se vaccina cu cea de-a treia doză. El a mărturisit că sunt din ce în ce mai multe persoane care apelează la acest tip de teste pentru a vedea care este imunitatea lor în fața bolii.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare din România, acest lucru este irelevant, deoarece nu sunt teste clare și pot indica valori neadevărate. Momentan nu se cunoaște o valoare optimă a numărului de anticorpi care să ofere protecție sigură împotriva noului coronavirus. Acest lucru se află încă în atenția cercetătorilor, motiv pentru care în curând se va comunica pragul pe care ar trebui să-l avem. Mai mult decât atât, depistarea acestor valori va ajuta la identificare eficienței vaccinurilor existente.

„Ceea ce ne lipsește în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele.

Din ceea ce știm, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care știm că persoana respectivă are un nivel crescut de protecție, undeva la peste 85 la sută, și un nivel de la care știm că nu este protejată această persoană.

De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficiență, și, de asemenea, ca durată a protecției', a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.

Există totuși o valoare orientativă a numărului de anticorpi care oferă protecție împotriva Covid-19, însă medicul susține că nu este sigur dacă aceștia apără sau împiedică intrarea virusului în celulă.

„În momentul acesta, se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care știm că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecție, undeva peste 170 de unități arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate.

Noi ceea ce determinăm prin testele obișnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanți. Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă', a mai spus medicul militar.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri