Un bărbat din Germania este a șaptea persoană vindecată complet de HIV
Un bărbat din Germania s-a vindecat de HIV, performanță medicală atinsă de doar alte șase persoane în lume. Germanul în vârstă de 60 de ani, care a dorit să rămână anonim, s-a vindecat după ce a primit un transplant de celule stem, au anunțat medicii joi (18 iulie).
O performanță medicală notabilă: un bărbat a devenit a șaptea persoană din istoria de 40 de ani a existenței SIDA care s-a vindecat complet de HIV. Bărbatul a suferit procedura dureroasă și riscantă de transplant care este rezervată doar celor care au atât HIV, cât și leucemie mieloidă acută. Bărbatul a primit transplantul de celule stem în octombrie 2015 și a încetat să mai ia medicamentele antiretrovirale în septembrie 2018.
De atunci, el a intrat în remisie virală fără recurență, așa cum au confirmat mai multe teste ultra-sensibile care nu au mai detectat vreun virus viabil în corpul său.
„O persoană sănătoasă are multe dorințe, o persoană bolnavă doar una', a reflectat bărbatul despre starea sa de sănătate legată de HIV. Concluziile cazului sunt așteptate să fie prezentate la cea de-a 25-a Conferință Internațională SIDA din München de către Dr. Christian Gaebler, om de știință la Charité-Universitätsmedizin Berlin.
„Cu cât vedem mai mult timp aceste remisii în cazul HIV fără nicio terapie antivirală, cu atât putem avea mai multă încredere că, probabil, am eradicat virsul HIV în mod competent', a spus dr. Gaebler.
Dar experții sunt dornici să tempereze entuziasmul publicului cu un avertisment: tratamentul care a dejucat aparent virusul la cei șapte pacienți va fi disponibil doar pentru câțiva pacienți selectați. Toți au contractat HIV și, mai târziu, au dezvoltat cancer de sânge, ceea ce a cerut transplant de celule stem pentru a trata malignitatea.
Tratamentul dat pacientului german nu este disponibil pentru aproape 40 de milioane de oameni care trăiesc cu acest virus mortal din întreaga lume. Transplantele – în cele mai multe cazuri de la donatori selectați pentru că celulele lor imunitare, celulele pe care HIV le vizează – au o rezistență rară, naturală la virus și au jucat un rol esențial în eradicarea aparent a tuturor segmentelor viabile sau competente ale virusului din organism.
Cine a fost primul pacient vindecat?
Timothy Ray Brown, supranumit „Pacientul din Berlin', a fost prima persoană care a fost declarată vindecată de HIV în 2008. Brown a fost diagnosticat pozitiv în 1995 în timp ce urma studiile universitare. Asemănător celui de-al șaptelea pacient, Brown avea și leucemie și a primit un transplant de celule stem în 2007, după care HIV nu a mai fost găsit în sângele său. Brown a murit de cancer în 2020. Transplanturile de celule stem sunt foarte toxice și pot fi fatale. Așa că ar fi lipsit de etică să le oferim persoanelor cu HIV, cu excepția tratamentului unor boli separate, cum ar fi cancerul de sânge” spun oamenii de știință.
HIV este monumental de greu de vindecat, deoarece unele dintre celulele pe care le infectează sunt celule imunitare cu viață lungă care se află sau intră într-o stare latentă. Tratamentul antiretroviral standard pentru HIV funcționează numai asupra celulelor imune care, tipice celulelor infectate, fac în mod activ noi copii virale. În mod colectiv, astfel de celule sunt cunoscute sub numele de rezervor viral.
Un nou tratament revoluționar
La începutul acestei luni, un studiu clinic inovator realizat în Africa de Sud și Uganda a susținut că injectarea bianuală a unui nou medicament de profilaxie pre-expunere (PrEP) oferă femeilor tinere protecție totală împotriva infecției cu HIV.
Aproximativ 5.000 de participanți au fost înrolați pentru studiu, sponsorizat de Gilead Sciences, în trei locații din Uganda și 25 de locații din Africa de Sud pentru a testa eficacitatea Lenacapavirului și a altor două medicamente.
În timpul studiului randomizat, niciuna dintre cele 2.314 femei care au primit injecția cu Lenacapavir nu a contractat HIV, ceea ce a sugerat că eficacitatea a fost de 100%.