Ultimele cuvinte ale Papei Francisc au fost pline de blândețe. Ce i-a spus Papa Francisc asistentului său medical
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2025/04/papa-francisc-scaled.jpg)
Papa Francisc a murit pe 21 aprilie, în a doua zi de Paște. În timp ce milioane de oameni din întreaga lume îi deplâng dispariția și îi onorează moștenirea ca unul dintre cei mai progresiști lideri religioși, Vaticanul a făcut publice noi detalii despre ultimele sale ore în viață, inclusiv unele dintre ultimele lui cuvinte.
Cuprins
Gestul făcut de Papa Francisc înainte să-și dea ultima suflare
Papa a avut o zi plină înainte de a muri: după binecuvântarea Urbi et Orbi de pe balconul Bazilicii Sfântul Petru, în ciuda oboselii și fragilității, a vrut să coboare printre oameni. El a ieșit, la îndemnul asistentului său medical Massimiliano Strappetti, pe străzile Romei de Paște, în papamobil, pentru a-i saluta pe cei 50.000 de credincioși adunați în fața Bazilicii Sfântul Petru. Această zonă, cunoscută sub numele de Piața Sfântul Petru, este de mult timp inima simbolică a Vaticanului, fiind proiectată de Gian Lorenzo Bernini în secolul al XVII-lea pentru a reprezenta brațele deschise ale Bisericii.
Înainte de a ieși în Piață, Francisc l-a întrebat pe Strappetti cu o voce calmă, dar temătoare: „Crezi că voi reuși?'. Strappetti l-a liniştit și i-a spus că „Da'. Din acel moment, Papa a îmbrăţişat mulţimea şi copiii în special, în primul tur după externarea sa de la Gemelli, dar și ultimul din viaţa sa.
El a parcurs timp de aproape de 15 minute aleile pieţei. Obosit, dar fericit, Papa i-a mulţumit asistentului său personal: „Mulţumesc că m-ai adus înapoi în Piaţă”, acestea fiind ultimele lui cuvinte, potrivit Vaticanului. Cuvintele sale au dezvăluit nevoia și dorința lui de a reveni în mijlocul oamenilor. Suveranului Pontif argentinian a făcut din contactul uman direct semnul distinctiv al pontificatului său.
Massimiliano Strappetti este asistentul medical care i-a salvat viața- Papei în trecut, recomandându-i o intervenție chirurgicală la colon. Papa l-a numit ulterior, în 2022, asistentul său personal pentru sănătate, iar Strappetti i-a fost alături în cele 38 de zile în care a fost internat la Casa Santa Marta.
După ce a salutat mulțimea, Papa s-a întâlnit cu JD Vance, apoi s-a odihnit în acea după-amiază de duminică și a servit o cină liniștită. Potrivit Vaticanului, primele semne ale „unei boli subite' au apărut în jurul orei 5:30 dimineața, iar personalul a reacționat imediat.
Aproximativ o oră mai târziu, Papa a făcut „un gest de rămas-bun' cu mâna către Strappetti, în timp ce se afla în pat, în apartamentul său de la etajul al doilea din Casa Santa Marta, înainte de a intra în comă. A murit la ora 7:35, ora locală.
Vaticanul a precizat că Papa nu a suferit în ultimele ore ale vieții lui, menționând că a fost „o moarte discretă, aproape bruscă.'
„El nu a suferit, totul s-a petrecut foarte repede', au povestit persoanele prezente pentru Vatican News. „O moarte discretă, aproape pe neaşteptate, fără aşteptări îndelungate şi prea mult zgomot pentru un papă care a dat dovadă întotdeauna o mare discreţie faţă de condiţiile sănătăţii sale', a comentat media oficială a Sfântului Scaun.
Medicii au confirmat că a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unui stop cardiac.
Donația impresionantă făcută de Papa Francisc chiar înainte de moarte
A ieșit la iveală acum și ultimul gest de iubire al Papei Francisc. Chiar înainte de a părăsi această lume, Papa Francisc a oferit un exemplu tulburător de generozitate și compasiune. A ales să își doneze „ultimele posesiuni', 200.000 de euro din contul său personal, pentru a susține un proiect dedicat reintegrării tinerilor deținuți.
Este vorba despre o fabrică de paste din cadrul centrului de detenție pentru minori Casal del Marmo din Roma, loc în care tinerii au șansa de a învăța o meserie și de a-și reclădi viitorul.
„Aveam o ipotecă mare pe fabrică și i-am spus că, dacă reușim s-o acoperim, am putea reduce costurile, am vinde mai mult și, cel mai important, am putea angaja mai mulți băieți', a povestit episcopul Benoni Ambăruș – preot născut în județul Bacău, responsabil cu pastorația penitenciarelor la Roma.
Răspunsul Papei a fost pe cât de simplu, pe atât de emoționant: „Aproape am rămas fără bani… dar mai am ceva în cont.' Și fără ezitare, i-a oferit episcopului suma de 200.000 de euro.
Un gest care spune totul despre omul Francisc, un Papă care și-a trăit misiunea cu sufletul, alături de cei vulnerabili, marginalizați, uitați. Și care, chiar în ultimele clipe, a ales să dăruiască speranță în loc să păstreze ceva pentru sine.
Papa Francisc va fi înmormânat sâmbătă în Biserica Santa Maria Maggiore
Funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, la Vatican, în prezența unei mulțimi de credincioși și a numeroși lideri internaționali. După ceremonie, va fi convocat un nou conclav pentru alegerea succesorului său.
Spre desoebire de majoritatea predecesorilor săi, Suveranul Pontif decedat la vârsta de 88 de ani, a ales ca loc al odihnei eterne Biserica Santa Maria Maggiore, în detrimentul Basilicii Sf. Petru. Va fi primul Papă îngropat aici, din 1669 încoace.
„Am încredințat viața mea și slujirea mea preoțească și episcopală Maicii Domnului nostru, Preasfânta Maria. De aceea, cer ca rămășițele mele pământești să se odihnească așteptând ziua învierii în bazilica papală Santa Maria Maggiore.
Doresc ca ultima mea călătorie pământească să se încheie chiar în acest sanctuar marian străvechi, unde mergeam pentru rugăciune la începutul și sfârșitul oricărei călătorii apostolice ca să-i înmânez cu încredere intențiile mele Maicii Neprihănite și să-i mulțumesc pentru grija docilă și maternă', scria Francisc în ultima sa dorință testamentară, conform vaticannews.va.
Foto: Hepta.ro