Tu știi cât de deșteaptă e pisica ta? S-ar putea să fie mai deșteaptă ca tine…

Sinceră, şireată şi isteaţă, pisica este animalul de companie cel mai frecvent întâlnit în casele noastre. Ai pisică? S-ar putea să fie mai deșteaptă ca tine… Află din răspunsurile specialiștilor veterinari și alte caracteristici uimitoare ale micului tău tigru de casă'.

Mai întâi, notează câteva lucruri pe care poate nu le știai despre micile feline:

Pisicile pot folosi cu predilecţie una dintre lăbuţe, cu alte cuvinte pot fi dreptace sau stângace

O pisică matură doarme profund 15% din viaţă, doarme superficial 50% şi este trează 30%.

Pisicile au un simţ al teritoriului foarte dezvoltat, teritoriul unei pisici domestice depăşind 380 de hectare.

Pisicile nu îşi ling blana exclusiv pentru a fi curate ci pentru a se răcori, căci, ca şi câinii, ele nu transpiră decât prin perniţele de la lăbuţe.

O pisică domestică poate atinge în alergare viteza de 50 de km/h dar nu o poate menţine mai mult de un minut.

Răspunsuri la întrebări:

Cum de psicile nu se lovesc niciodată noaptea de lucrurile din casă, nici chiar de cele foarte mici?

Din două motive: intensificatorul de lumină' din ochi şi radarul' din mustăţi. Chiar dacă pisicile nu deosebesc culorile, văd de şapte ori mai bine decât noi şi nu au nevoie decât de 1/6 din lumina folosită de om pentru a putea vedea. Cantităţile mici de lumină sunt reflectate ca într-o oglindă de către un strat de ţesut aflat în partea din spate a ochiului, iar datorită acestui intensificator de lumină, felinele pot vedea bine noaptea. În plus ele sunt dotate cu o adevărată „antenă': mustăţile. Sensibilele fire de păr din mustăţi sunt adaptate special pentru a funcţiona ca detector de mişcare sau pentru a măsura dimeniunile unui spaţiu. Ele sunt prevazute cu circa 200 de fibre nervoase, care funcţionează ca un sistem radar permiţându-le să se ferească de obiecte chiar şi în întuneric absolut. În plus, cu ajutorul mustăţilor poţi şti care este starea afectivă a pisicii căci dacă le ţine mai în spate, e semn de nervozitate şi nelinişte.

Am auzit că pisicile suferă şi ele de stres ca şi noi şi chiar pot să năpârlească excesiv din cauza aceasta. E adevărat?

E foarte adevărat. Poţi recunoaşte starea de stres la o felină după câteva semne sigure: devin brusc mai agresive, deseori se rănesc singure sau nu au deloc apetit şi refuză mâncarea şi năpârlesc mult mai mult. În funcţie de rasă, blana unei pisici are peste 150.000 de fire de păr pe cm pătrat, pe spate şi 300.000 de fire de păr pe cm pătrat pe burtă, iar pierderea periodică a părului, năpârlitul, este controlată de hormoni, dar se produce şi din cauza temperaturii din cameră dau a luminii chiar dacă aceasta este artificială. De reţinut este faptul că pisicile nervoase năpârlesc în general mai mult şi mai ales în condiţii de transport: dacă sunt băgate în cuşca şi duse undeva cum ar fi la veterinar de pildă.

Ce dietă este cea mai indicată atunci când pisica este bolnavă? Există anumite mâncăruri care o protejază? Unii spun că laptele e cel mai indicat în aceste condiţii.

Este greşită o astfel de părere legată de lapte, dacă este vorba de o pisică matură. Celor mai multe feline mari le lipsesc enzimele necesare pentru a digera laptele, aşa că nu e indicat, atunci când sunt bolnave, să le fie oferite mai mult de câteva linguriţe de lapte o dată, căci le va provoca balonări şi probleme stomacale serioase. În locul acestuia, surprinzător, micile animale preferă în perioadele de boală, sucul rece de tomate care se pare că le face foarte bine. Când sunt bolnave pisicile preferă mâncarea porţionată în bucăţi mici, cât mai aproape de temperatura corpului (temperatura pradei proaspăt ucise) şi în cantitate foarte mică. De asemenea, trebuie ştiut că, în cazul unor animale mai grase, nu este indicat să le reduci sever raţia de mâncare în timpul îmbolnăvirilor, căci ficatul lor poate ceda provocând o boală numită ketoză. Pentru regim ele arată preferinţă clară pentru anumite feluri de mâncare la care renunţă după vindecare, cum ar fi alimente ce conţin peşte, atunci când suferă de boli ale pielii, mâncăruri ce conţin ficat, în cazul afecţiunilor interne, sau carne de pui, dacă suferă de boli coronariene.

Deşi pisicile nu au un limbaj, „părinții' lor înţeleg aproape imediat ce vor acestea să le transmită. Există o explicaţie pentru aceasta?

Specialiştii cred că modul de comunicare al felinelor cu omul este deosebit de complex şi pare să se bazeze pe faptul că atât în creierul uman cât şi în cel al pisicii emoţiile subtile sunt generate în zone identice şi sunt controlate de aceleaşi parti ale encefalului. De aceea se spune că pisicile dispun de un al şaselea simţ. Căci ele ghicesc imediat starea de spirit a celor din jur, pot anticipa cu uşurinţă o ceartă, caz în care se retrag rapid, sau se comportă ciudat ca să semnalizeze că simt o furtună sau un pericol natural. În plus, o pisică are 26 de expresii faciale şi foloseşte miorlăitul la frevenţe diferite, pentru a obţine exact ce doreşte: sunete prelungi, aproape semnale de alarmă, pentru a cere de mâncare sau sunete scurte cu înălţimi oscilante, pentru a se linguşi şi a căpăta o favoare. Trebuie spus şi că torsul pisicii se pare că ajută la vindecarea mai rapidă, căci frecvenţa şi succesiunea undelor sonore declanşează procese de osteosinteză, stimulează creştera şi dezvoltarea ţesutului osos şi sunt indicii că ar putea fi folosit şi în tratarea osteorporozei.

Am înţeles că pisica poate auzi un şoarece de la cinci metri distanţă şi nu îmi vine să cred. Este adevărat?

Nu numai că poate auzi deplasarea unui şoarece, şi nu de la cinci metri ci de la mai mult de zece, dar poate şi să aprecieze viteza cu care acesta se deplaseaza. Auzul pisicii percepe sunete cu două octave mai înalte decât cele „prinse' de urechea umană şi poate auzi ultrasunete de până la 80000 Hz (de aceea se simt foarte bine dacă le vorbeşti în şoaptă). În plus, fiecare ureche a pisicii este controlată de 32 de muşchi şi se poate întoarce la 180 de grade în vreme ce noi nu avem „alocaţi' pentru aceasta decât şase muşchi.

Foto: 123rf

Citeste și:

Care este rugăciunea anticoronavirus care ne ajută să ieșim cu bine din epidemie?

 

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Relatii