(P) Sfaturi pentru amenajarea corectă a dormitorului

Amenajarea dormitorului ideal se realizează în funcție de formă, de dimensiuni, de specificul acestei încăperi și de stilul dorit. Atâta timp cât dormitorul capătă aspectul dorit, vei putea să te relaxezi și să te odihnești pe măsură, după o zi lungă. Află care sunt cele mai importante sfaturi pentru amenajare, din articolul pe care l-am pregătit pentru tine!

Culorile ideale pentru amenajarea dormitorului

Alegerea culorilor ideale pentru dormitor va ține cont și de preferințele tale, însă specialiștii recomandă respectarea următoarei reguli, pentru un design ideal:

  • Regula 60-30-10 implică folosirea unei culori dominante în proporție de 60%, reprezentată de nuanța mai deschisă, de pe pereți. În continuare, poți folosi în proporție de 30% o culoare secundară, cea de pe mobilă și parchet și 10% o culoare accent, regăsită pe decorațiuni.
  • Totodată, este indicat să folosești culori relaxante pentru dormitor, precum lila, bej, bleu sau verde.
  • În cazul în care optezi pentru alegerea culorilor neutre, ai avantajul de a schimba aspectul dormitorului prin înlocuirea covoarelor, a draperiilor sau a decorațiunilor.

Texturile pe care le poți alege pentru dormitor

Felul în care arată culorile alese pentru dormitor depinde și de alegerea potrivită a texturilor. Astfel, te poți îndrepta către alegerea catifelei și a lânei care absorb lumina și fac culorile să pară mai intense. Totodată, nu trebuie să omiți nici satinul, mătasea sau vopseaua cu efect metalic, care au rolul de a reflecta lumina, deschizând culorile din încăpere. Pentru că dormitorul să fie mai primitor și mai cald, poți alege să variezi texturile. Un dormitor decorat doar cu materiale dure, fără perne, cuverturi sau perdele ar pune bazele unei încăperi ostile, unde nu te vei putea odihni.

Încadrarea obiectelor de mobilier în dormitor

Primul obiect de mobilier care nu trebuie să-ți lipsească din dormitor este patul, adecvat atât nevoilor tale, cât și dimensiunilor spațiului. Deși în dormitor trebuie să te odihnești, ai nevoie să te poți deplasa cu ușurință, fără a te împiedica de pat sau de alte obiecte masive de mobilier. În afară de noptierele așezate lângă pat, pe care poți așeza cărți, reviste sau ochelari, poți include în dormitor și un dressing, însoțită de o comodă cu sertare. Dacă spațiul îți permite, poți opta și pentru amenajarea unui birou de lucru, pe care poți așeza calculatorul sau laptopul. Bancheta așezată la capătul patului poate reprezenta un spațiu suplimentar de depozitare, întâlnit în special într-un dormitor modern și luminos.

Alegerea surselor de iluminat pentru dormitor

Corpurile de iluminat bine alese și bine amplasate în dormitor au rolul de a pune în valoare întregul potențial al încăperii. În plus, acestea creează o atmosferă plăcută și pun în evidență formele și culorile obiectelor de mobilier și a decorațiunilor. În funcție de modul în care așezi mobilierul, vei putea alege și schema corectă a corpurilor de iluminat. Astfel, dacă dorești să salvezi spațiu pe noptiere, poți înlocui veiozele cu aplice de perete, pe care le vei monta în părțile laterale ale patului. Asigură-te și că fiecare zonă a dormitorului va beneficia de lumină – dressingul, noptierele sau comoda cu sertare. La fel de ușor poți alege și corpuri de iluminat cu variator, care îți permit reglarea intensității luminii. În ceea ce privește tavanul, ia în considerare spoturile sau plafonierele, pentru a crea o atmosfera relaxantă, specifică unui dormitor.

Alegerea potrivită a covorului în dormitor

Evita să achiziționezi un covor pentru dormitor prea mare, deoarece camera ta va părea înghesuită. Alege, în schimb, un covor care să acopere cel puțin jumătate din suprafața camerei sau optează pentru 2-3 covorașe mici, rotunde. Culoarea ideală a covorului pentru dormitor trebuie să fie în perfectă armonie cu restul încăperii. De aceea, dacă pereții sunt verzi, covorul roșu și accesoriile bleu, amenajarea nu va fi una favorabilă.

Decorațiunile și accesoriile pentru dormitor

Decorațiunile și accesoriile pentru dormitor pot fi alese în nuanțe intense, precum albastru, violet, roșu, vișiniu sau galben. Oricând îți dorești, poți schimba decorul camerei, cu un buget rezonabil. Pe pereți, poți așeza tablouri sau poze în rame, în funcție de preferințele tale și de stilul de amenajare a dormitorului. Așează pe noptiere o vază pentru flori și folosește etajere, care pot fi folosite pentru cărți, diverse figurine sau lumânări parfumate.

Ține cont de sfaturile noastre de amenajare a dormitorului, pentru a obține o încăpere relaxantă, care să-ți ofere confortul de care ai nevoie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial