Trofeul TIFF pleaca in Tailanda

Anocha Suwichakornpong si Wim Wenders

Anul acesta, Trofeul Transilvania pleaca in Tailanda. Juriul, format din Martin Blaney, Christine Dollhofer, Monica Birladeanu, Barmak Akram si Irene Smits a decis ca premiul in valoare de 10.000 de euro sa fie acordat filmului Mundane History / Poveste anodina, regia Anocha Suwichakornpong, pentru „structura sa neconventionala si folosirea eclectica a imaginilor in aceasta poveste emotionanta, care arata cat de dureroasa poate fi viata si ne demonstreaza ca oamenii au nevoie unii de altii, indiferent de diferentele de clasa sociala.'

Anuntul a fost facut de Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor si Presedintele Academiei Europene de Film, Wim Wenders. Poveste anodina, productie de origine tailandeza, a fost recompensata cu Tigrul de Aur la Festivalul de la Rotterdam in 2010.

Seria premiilor continua cu Trofeul pentru Cea mai buna regie, in valoare de 5000 euro, oferit de Institutul Cultural Romin, acordat lui Calin Peter Netzer pentru filmul Medalia de Onoare, trofeu acordat „ca recompensa pentru sensibilitatea cu care gestioneaza o poveste personala, care reveleaza vulnerabilitatea personajului principal si ne invita sa ne atasam de destinul sau, si pentru „coregrafierea' reusita a actorilor.'

„Ca o recunoastere a simtului extrem de ascutit pentru dialog si personaje atent construite' juriul a hotarat ca Razvan Radulescu si Melissa de Raaf sa fie castigatorii Premiului pentru Cel mai bun scenariu, oferit de Evenimentul Zilei, pentru filmul Felicia, inainte de toate.

La categoria Cea mai buna imagine premiul, oferit de Kodak Cinelabs Romania, a fost adjudecat de Magnus Nordenhof Jønck, pentru imaginea filmului R (regia Michael Noer, Tobias Lindholm).

In acest an, Premiul pentru cea mai buna interpretare a fost o alegere cu totul si cu totul speciala a Juriului TIFF 2010, el fiind acordat ex aequo actorilor romani Victor Rebengiuc, protagonistul filmului Medalia de Onoare si Ozana Oancea, actrita principala din productia Felicia, inainte de toate. Pentru rolul din Felicia, inainte de toate, actrita Ozana Oancea a mai fost recompensata si cu Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, oferit de Ursus.

Gala de Inchidere a celei de-a noua editii a Festivalului International de Film Transilvania a mai avut parte de alte trei momente speciale dedicate a trei personalitati din cinematografia europeana si autohtona.
Liviu Ciulei a fost recompensat cu Premiul pentru Excelenta. In absenta regizorului la Gala, trofeul a fost inmanat fiului acestuia, Thomas Ciulei.

Una dintre cele mai indragite actrite ale teatrului si filmului romanesc, Dorina Lazar, a fost omagiata la TIFF 2010 prin acordarea Premiului pentru intreaga cariera.

Nu in ultimul rand, invitatul special din acest an, Wim Wenders, a urcat pe scena Teatrului National atat pentru a acorda Trofeul Transilvania, cat si pentru a primi Premiul Pentru Intreaga Cariera oferit unei personalitati din cinematografia europeana.

Juriul sectiunii Zilele Filmului Romanesc- lung metraj, format din Boyd van Hoeij, Klaus Eder si Sirkka Moeller a decis ca Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru sectiunea lungmetraj sa fie acordat filmului Eu cand vreau sa fluier, fluier (R. Florin Serban) iar juriul sectiunii Zilele Filmului Romanesc- scurt metraj alcatuit din Goran Odvorčić, Sevda Kozareva si Stanca Radu a acordat Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurt metraj filmului Colivia (R. Adrian Sitaru).

Editia din acest an a festivalului a batut record dupa record, oferind publicului 240 de productii provenite din 47 de tari iar un numar impresionant de 800 de invitati au fost prezenti la Cluj in perioada 28 mai – 6 iunie.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri