Tot ce trebuie să știi despre campania “desființați recreațiile”. Ce înseamnă și ce fenomen dorește să scoată în evidență?

desființați recreațiile

Sub hashtag-ul #desființațirecreațiile s-a dat startul unei campanii care își propune să reducă în discuție problema bullying-ului în școli, un fenomen care a luat amploare și în România. 

Ce este bullying-ul?

Bullying-ul se traduce prin hărțuirea, agresarea sau umilirea în mod repetat a unui copil, în special în mediul școlar. Fie că vorbim despre jigniri repetate, fie că este vorba despre violență fizică, aceste fenomene își pun puternic amprenta asupra sănătății emoționale a elevilor. Tot acest comportament poate avea efecte negative asupra elevilor, care ajung să își piardă încrederea în sine, se retrag, nu mai au încredere în oameni, refuză să își facă prieteni, dezvoltă despresii puternice, iar în cazuri grave se poate ajunge chiar și la suicid.

Problema bullying-ului este tot mai acută în unitățile de învățământ din România. Un studiu național realizat de Salvații Copiii, în anul 2016, scoate la iveală rezultate îngrijorătoare. Din 4 copii, 1 este umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor, 1 din 6 copii este bătut repetat, 1 din 5 copii umilește în mod repetat alt copil la școală, iar 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi. În plus, 73% dintre copii au afirmat că au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar.

Pentru că majoritatea evenimentelor neplăcute de desfășoară în recreație, Salvații Copii a demarat campania  Opriţi bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile!', asta după ce, în urmă cu un an, aceștia au realizat primul studiu național dedicat fenomenului de bullying din România.

Ce înseamnă, de fapt, desfiinţaţi recreaţiile?

Dorind să atragă atenția opiniei publice, această campaniei a adus în discuție o măsură extremă, care presupune desființarea recreațiilor. Evident, acest lucru nu se va întâmpla, însă această formulare a vrut să tragă un semnal de alarmă și să vorbească despre gravitatea acestui fenomen. Salvați Copiii nu își propune să desființeze recreațiile, ci să le transforme în momente de liniște și joacă pentru toți copiii, nu doar pentru o parte dintre ei.

Studiind fenomenul, specialiștii au descoperit că elevii care sunt victime ale bullying-ului evită să vorbească despre acest lucru și nu au curajul să se descarce nici măcar în momentul în care ajung acasă. În plus, acest fenomen are efecte negative și asupra celor care doar asistă și asta pentru că, în mintea lor se fixează ideea că școala este un mediu nesigur, în care se pot transforma rapid din spectator în victimă.

Prin campania Opriţi bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile!' se dorește conștientizarea acestui fenomen, dar și găsirea celor mai bune soluții și mecanisme, care să rezolve această problemă acută.

Foto: facebook

Citește și:

Veste bună pentru elevi. Modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2018 au fost publicate

Ce se întâmplă cu auxiliarele școlare și când vor ajunge pe băncile elevilor?

Povestea unui elev care a fost dat afară de la ore pentru că avea părul lung. Reacția conducerii liceului

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie