Tora Vasilescu, Premiul de Excelență la TIFF 2017! Actrița va fi recompensată pentru întreaga sa carieră

A început numărătoarea inversă până când va începe Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF, care va avea loc la Cluj – Napoca, în perioada 2 și 11 iunie. La acest eveniment se vor prezenta 225 de filme din 53 de țări.

De asemenea, peste 1200 de invitaţi români şi străini vor fi prezenţi la proiecţiile, concertele, atelierele, dezbaterile şi lansările din festival. Unul dintre invitaţii speciali va fi Tora Vasilescu, distinsă cu Premiul de Excelenţă la gala de închidere din 10 iunie.

Actrița Tora Vasilescu, Premiul de Excelență la TIFF 2017

Una dintre cele mai iubite actrițe de teatru și film din România, Tora Vasilescu, va fi celebrată la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. La gala de închidere din 10 iunie, de la Teatrul Național Cluj-Napoca, actrița va fi distinsă cu Premiul de Excelență pentru meritele sale artistice deosebite și pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

După mai bine de 40 de ani de carieră, timp în care a strălucit pe scenă și pe marile ecrane în zeci de roluri memorabile, Tora Vasilescu va fi celebrată la TIFF, unde vor fi proiectate, cu această ocazie, capodopera lui Lucian Pintilie „De ce trag clopotele, Mitică?' (în care Tora o interpretează cu panaș pe eroina lui I.L. Caragiale, Didina) și filmul „Să mori rănit din dragoste de viață' (1983), una dintre operele remarcabile stilistic semnate de Mircea Veroiu, din distribuția căreia mai fac parte Gheorghe Visu, Claudiu Bleonț și Marcel Iureș.

Născută în Tulcea pe 22 martie 1951, Tora Vasilescu a obținut primul rol într-o peliculă românească pe vremea când încă se afla pe băncile facultății, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. „Cursa' (1975), filmul în care a interpretat-o pe Maria, este și debutul puternic al lui Mircea Daneliuc. Rolul i-a adus primul dintre cele trei trofee pentru interpretare pe care Asociația Cineaștilor Români avea să i le ofere de-a lungul carierei. A colaborat cu regizori precum Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos, Șerban Marinescu și i-a avut ca parteneri de platou pe câțiva dintre cei mai mari actori ai vremii.

Efervescența, vitalitatea și naturalețea ei au cucerit publicul în filme precum „Gloria nu cântă' (1977), „Casa dintre câmpuri' (1979), „Probă de microfon' (1980), „De ce trag clopotele, Mitică?' (1981), „Glissando' (1985), „Cuibul de viespi' (1987), „Șobolanii roșii' (1990), „Cel mai iubit dintre pământeni' (1993) sau în producții recente ca „Legături bolnăvicioase' (2006) și „Q.E.D.' (2013). În paralel, a jucat în numeroase spectacole pe scenele Teatrului Bulandra și ale Teatrului Evreiesc.

În ultimii zece ani, Tora Vasilescu a fost una dintre actrițele preferate de către producătorii autohtoni de seriale TV și a dat viață unor personaje apreciate de telespectatorii români.  De-a lungul anilor, performanțele ei au fost aplaudate de public și recompensate de breaslă. Tora Vasilescu a fost distinsă cu Placheta de aur la Festivalul de Film Neorealist „Laceno DOro' de la Avellino, pentru Imposibila iubire (1983), iar în anul 2000 a fost decorată de Președinția României cu Ordinul Național Serviciu Credincios în grad de Cavaler pentru întreaga carieră.

Pentru a vedea mai multe imagini cu actrița Tora Vasilescu, deschide galeria foto de mai sus!

Foto: libertatea.ro, Facebook

Mihaela Tudor

Citește și:

Florin Piersic plânge de dorul Tatianei Iekel: „Toată viaţa mea o să mă gândesc la ea'

Horațiu Mălăele se poate lăuda cu un fiu care i-a călcat pe urme! Cum arată Bogdan Mălăele la 31 de ani?

Tatiana Iekel a murit singură! Cum și-a petrecut ultimii ani de viață fosta soție a lui Florin Piersic

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Vedete