Topul celor mai frumoase crame din România
Vara pare că avem mai mult timp pentru noi, așadar poate că în 2023 vei alege un itinerariu diferit: un traseu în care să poposești în cele mai frumoase crame românești, unde, pe lângă o degustare de vin al locului, să te bucuri și de o reală experiență: cazare deosebită, servicii bune, istorie și povești de familie. Turismul viticol se transformă și în România, crește, se dezvoltă și ne bucurăm să avem marcate pe harta noastră de călătorie unele dintre cele mai frumoase locuri construite printre dealurile cu viță-de-vie.
Castelul Bethlen-Haller
Îți propunem pentru început o călătorie legată de vin, dar mai ales de istorie, în județul Alba. Odată ajunși în Cetatea de Baltă, pe malul Târnavei Mici și descoperind castelul Bethlen-Haller ce pare că veghează întregul orizont, nu putem să nu remarcăm noua viață ce i s-a oferit. Ne putem pierde ușor într-un peisaj ce ne duce cu gândul la Franța sau Italia. Așa cum sunt și stilurile în care a fost construit, reconstruit (renascentist, baroc, avangardist) întocmai i-au fost și zilele, proprietarii, poveștile. Tipic renascentist, castelul a fost ridicat între 1615-1624, de Miklos Bethlen, Cancelarul Transilvaniei, dar între 1769-1773 este reamenajat în stil baroc. Este cumpărat de la Fisc, vândut, pierdut la cărți, trece din posesia familiei Bethlen în cea a familiei Haller, începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, până în anul exproprierii, 1948. În perioada comunistă, castelul Bethlen-Haller a devenit secție de șampanizare, însă în final este cumpărat, restaurat și transformat în simbol Jidvei. Vizitele la cramele din zonă continuă cu degustări de vin, cu un meniu gourmet deosebit și cu povești împărtășite despre vin, istoria castelului și frumoasa familie care a decis să îl salveze.
Crama Apogeum
În cealaltă parte de țară, La Conacul și Crama Apogeum, în zona viticolă Dealu Mare, județul Prahova, în una din reședințele Principelui Nicolae, fratele Regelui Carol al II-lea, cel de-al patrulea copil al regelui Ferdinand și al Reginei Maria. În conacul mic găsești camere decorate cu detalii simple, într-un stil așezat și subtil, oferind la fereastră imaginea viei, a copacilor bătrâni și a celor mai frumoase apusuri. Conacul mare, Apogeum, are camere generoase și un apartament regal, toate desprinse din anii 30. Afară, mult verde de explorat, leagăne și bănci de odihnit fiecare gând, o terasă superbă ce privește întreaga vie, loc de luat o pauză lungă și de petrecut lângă un foc arzând. Vei descoperi în crama istorică amfore din argilă, drojdii naturale, arome de prună uscată, magiun, fructe de pădure, coacăze negre. 24 de luni se odihnește Feteasca Neagră în baricuri, după care încă 12 luni în sticlă, ceea ce înseamnă eleganță, maturitate, explozie de arome. Nu rata așadar degustarea și turul de cramă.
Casa Timiș
Într-o zonă superbă, Casa Timiș, astăzi un conac neoromânesc restaurat impecabil, cu 40 de hectare de podgorie, aflat la doar 70 km de capitală, la punctul de pornire pe Drumul Vinului din județul Prahova. Gastronomie de excepție, trei concepte de restaurant fine dinning, un bar englezesc inedit, vinuri locale, viță-de-vie, cazare elegantă și natură. Cutreieri via conacului și aleile pavate, descoperi peisajul pictat stând liniștit pe o bancă sau pe terasa restaurantului mediteraneean. Savurezi un pahar din vinul casei, în Barul Englezesc. Cuibărit în pantele molcome ale colinelor, precum un sătuc de hobbiți, Resort-ul te îmbie cu bungalouri înconjurate de verdeață și serenitate. Întregul complex este îmbrățișat de amfiteatrul de vii, pe dealurile căruia se nasc licori magice, care leagă și dezleagă. Le poți savura pe terase sau admira devenirea pe cei 20 km de cărări de promenadă, pe malurile celor trei lacuri, din parcuri, locuri de joacă sau terenuri de sport.
Crama Avincis
Ne mutăm apoi în Drăgășani, loc cunoscut pentru producția de vin bun. Crama Avincis este povestea unei familii care a decis să recupereze valoarea trecutului. Mixând această dorință cu vinul bun și diferite stiluri arhitecturale, a luat naștere aici acest spațiu al libertății, stilului și al comunicării către lume, în toate formele ei. Imediat ce treci de poarta principală, vei intra într-un univers arhitectural. Mai întâi vei observa clădirile principale care găzduiesc instalațiile de producție și depozitare a vinului, restaurantul și spațiile de cazare. În timp ce te bucuri de vița-de-vie ce înconjoară întreaga zonă, vei descoperi și Vila Dobrușa, un mic conac elegant ce aparține proprietarilor Avincis, dar pe care îl poți admira nestingherit. Un tur al cramei și o degustare de vin sunt obligatorii. Te vei bucura de explicațiile și poveștile dezvăluite. Și vei avea șansa de a savura cele mai bune vinuri ale domeniului.
Crama Jelna
Ajungem tocmai în Bistrița, pe 26 de hectare de viță-de-vie, întinse pe dealuri despre care hărțile vechi spun că ar fi fost cultivate și acum câteva secole. O cramă mică, artizanală, de familie, unde se făurește de fapt, precum în multe alte cazuri, farmecul turismului românesc autentic. La Crama Jelna am întâlnit peisajul complet și simplu al plantațiilor viticole, al ospitalității și misterului specifice cramelor, al dimineților și serilor petrecute ca oaspeți pe un pământ cultivat cu dăruire. După o degustare bine organizată, povești ale zonei și un apus arămiu, descoperi mai departe un boutique hotel confortabil, un restaurant internațional, dar și cu specialități ale zonei, lounge în livadă, piscina acoperită, sauna, un party spot în vie și spații de joacă. Crama îmbină frumos lejeritatea și detaliile moderne ale unui boutique hotel contemporan cu atemporalitatea, romantismul și perfecțiunea dealurilor cultivate cu viță-de-vie.
Crama de Piatră
Tot un spațiu viticol al prieteniei, al implicării personale și al poveștii de familie, între Prahova și Buzău, Crama de Piatră este domeniul de șase hectare care produce propriul vin, „în cantități mici, dar corecte', cu un vechi conac restaurat, o terasă către o natură minunată și un restaurant în care întreaga familia gazdă participă la scrierea acestei povești. Cazare găsești în vechiul conac unde design-ul s-a modernizat, iar relaxarea începe pe terasa generoasă unde vei petrece cele mai frumoase seri lungi de vară, lângă bogata viță-de-vie. Crama de Piatră este o poveste simplă, însă plină de savoare, pasiune și detalii. Plecată tot din sânul unei familii unite frumos, a reușit să devină în câțiva ani loc de refugiu pentru călători, producător de vin și creator de experiențe premium românești. Ne bucurăm că i-am trecut pragul, că i-am simțit energia diferită și că i-am cunoscut oamenii frumoși fără de care povestea nu i-ar fi completă.
Material realizat de Alexandra Marcu
www.romanian-romance.com
10 locuri de vizitat în România în 2023