Toma Caragiu, marele actor care a scris istorie pentru țara noastră! Greșeala pe care a făcut-o la cutremurul din 1977 care l-a costat viața

Toma CaragiuSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 6

A fost unul dintre cei mai mari actori ai României și a avut o activitate intensă de-a lungul vieții în teatru și film, dar și în televiziune. Cu toate acestea, a avut sfârșit tragic, înainte de vreme, la doar 51 de ani. Vorbim despre Toma Caragiu, un mare artist care a interpretat o mulțime de roluri fascinante la viața lui.

Actorul a avut cu precădere roluri de comedie, dar a jucat și în drame, iar unul dintre filmele sale de referință a fost „Actorul și sălbaticii', care a apărut în anul 1975.

Toma Caragiu, marele actor care a scris istorie pentru țara noastră

Toma Caragiu s-a născut pe data de 21 august 1925 într-o familie de aromâni (Nico Caragiu și Atena Papastere Caragiu) originară din satul grecesc Aetomilitsa, provincia Konitsa, potrivit wikipedia.org. Ulteor, familia lui s-a stabilit la Ploiești.

În adolescență, artistul a fost cooptat în trupa de teatru a liceului și a scris în revista liceului Frământări. El a absolvit liceul în anul 1945, după care s-a înscris la Drept, dar ulterior a abandonat cursurile. Apoi a intrat la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică București, în clasa Victor Ion Popa, iar debutul său pe scenă a fost la „Teatrul Național', din Piața Amzei, în anul 1948, chiar în perioada în care era student în anul III.

De aici, Toma Caragiu și-a început o carieră tumultoasă în lumea actoriei și au urmat o mulțime de roluri importante. La vârsta de 24 de ani, artistul a terminat facultatea și a primit diploma de absolvire IATC în anul 1949.

De-a lungul vieții sale, Toma Caragiu a urcat pe scenă alături de alți mari actori cum ar fi Ștefan Bănică, Octavian Cotescu, Anda Călugăreanu și alții.

Toma Caragiu a avut sfârșit tragic

Viața marelui actor s-a încheiat într-un cât se poate de tragic, pe data de 4 martie 1977, pe când avea doar 51 de ani. Toma Caragiu a murit sub dărâmăturile blocului din București în care locuia, în urma marelui cutremur din 1977.

În seara fatidică de 4 martie 1977, artistul fusese vizitat de prietenul său, regizorul de film și TV Alexandru Bocăneț. Acesta venit să sărbătorească finalizarea filmului său „Gloria nu cântă', în care maestrul juca rolul principal. Imobilul în care locuia Toma Caragiu, blocul Continental, a fost distrus de cutremur până la etajul III. Actorul locuia chiar la etajul II, iar cei doi au fost surprinși de cutremur chiar în timp ce au încercat să fugă pe scări. A fost o mare greșeală, pentru că așa au murit sub dărâmături.

Trupul marelui actor Toma Caragiu a fost găsit abia după șase zile de la cutremur, iar funerariile sale au avut loc chiar a doua zi, pe data de 11 martie 1977. Toma Caragiu își doarme somnul de veci la Cimitirul Bellu din Capitală.

Una dintre surorile marelui actor, Matilda Caragiu (căsătorită Marioțeanu), (n.1927- d.2009), a ajuns o respectată lingvistă și a fost membră a Academiei Române. Cealaltă soră încă trăiește, o cheamă Geta Caragiu (căsătorită Gheorghiță), are 88 de ani și este o talentată sculptoriță.

Pentru a vedea mai multe imagini cu Toma Caragiu, deschide galeria foto de mai sus!

Foto: libertatea.ro

Mihaela Tudor

Citește și:

Adriano Celentano și Ornella Muti, o iubire imposibilă și mistuitoare. De ce relația celor doi era una interzisă?

Mirabela Dauer, amănunte neașteptate despre dieta sa! Alimentația necorespunzătoare a băgat-o în spital? „Sunt gurmandă rău'

Dramele care i-au marcat viața cântărețului Aurelian Andreescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete