Theresa May – prima femeie prim-ministru britanic a secolului 21

Theresa May

Theresa May este a doua femeie prim-ministru al Marii Britanie din întreaga istorie a Regatului Unit, după Margaret Thatcher, celebra Doamnă de Fier. Și a doua cea mai puternică femeie a Angliei, după Regina Elizabeth II.

Theresa May

Sunt o admiratoare a lui Margaret Thatcher, mai ales după ce am citit biografia și am văzut filmul. E o frază care mă urmărește și în care cred foarte mult: 'daca o femeie reușește să conducă o familie, atunci poate să conducă și o țară'.

Practic, la nivel micro, familia e o țară, are un buget de administrat, relații interpersonale de tot felul, conflicte de aplanat, lupte de putere, teritorii de cucerit, creștere și descreștere demografică, declarații de independență, dezertări, abdicări, referendum, intuiție, fler, diplomație, muuuultă diplomație, simț civic, abilități sociale, grijă multă și responsabilitate… practic apanajele femeilor. Așa că i-am dat dreptate Doamnei de Fier și m-am bucurat să aud că are o succesoare.

Întâmplător, amândouă sunt native Balanță, cu o diplomație și un simț social înnăscute, a căror misiune e aceea de a reinstaura echilibrul.

Aseară i-am auzit discursul, destul de populist în ansamblu, dar cu tonalități care mă fac să tresar – e vocea unei femei căreia îi pasă. Spicuiesc rapid biografia ei pe Wikipedia – fiică de cleric anglican, declarându-se profund atașată de religia creștină, părinții ei se prăpădesc destul de repede (tatăl, într-un accident, mama la un an după, în urma unei boli cumplite – scleroză multiplă), studii de finanțe, experiență în afaceri internaționale, prima președintă a Partidului Conservator și cea care inițiază o schimbare de perspectivă în acest partid, denumit ironic 'Nasty Party', secretar de stat la ministerul Femeilor si Egalității, numeroase demersuri de limitare a violenței domestice, reformarea sistemului de poliție, limitarea imigrației și respingerea cotelor impuse de refugiați, legiferarea căsătoriilor persoanelor de același sex.

În plan personal, prima femeie prim ministru britanic din secolul al XXI- lea este căsătorită de 36 de ani cu Philip May, de profesie bancher, iar unul dintre marile regrete ale cuplului este că nu au putut avea copii din cauza problemelor de sănătate ale doamnei May. În plus, ea suferă de diabet insulino-dependent, din 2012, lucru pe care nu l-a ascuns niciodată.

Ca apariție, doamna May e prototipul clasic al femeii britanice, înaltă, bine clădită, cu un stil vestimentar sobru-elegant, cu o prestanță specifică nativelor Balanțe, singurele accente excentrice ale ținutei sale venind de la pantofii colorați sau cu imprimeuri animal print fistichii, care au generat numeroase comentarii.

Autor: Daniela Palade-Teodorescu

Sursa foto: northfoto.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber