Teren de vânzare Botoșani: Cadastru înainte să îți pară rău! Primul pas când cumperi un teren sau o locuință

Te gândeșți să investeșți într-un teren  de vânzare în Botoșani sau ai găsit deja casa visurilor tale, în care îți dorești să te muți cât mai repede? Înainte de a face' actele, e bine să te documentezi și să verifici imobilul pe care urmează să îl cumperi, ca să nu îți pară rău apoi.

Iată o listă cu cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont, fie că vei achiziționa imobilul din fonduri proprii, fie că vei apela la un credit, precum cel contractat prin programul Nouă Casă'.

Iată așadar ce ai de făcut:

Verifică actele de proprietate

Dacă oferta unui teren ți se pare atractivă, ba chiar uneori prea bună ca să fie adevărată, cere actele de proprietate și apelează la o firmă de geodezie pentru a le verifica, dar și pentru a primi un extras de carte funciară valabil (extrasele de carte funciară au valabilitate de 30 zile).

Este modalitatea cea mai rapidă prin care poți afla dacă există probleme cu imobilul respectiv, cum ar fi: greșeli de redactare (număr sau stradă greșite) sau sarcini (ipoteci, interdicții de înstrăinare, servitute de trecere etc.).

Asigură-te că realitatea de pe teren e aceeași cu cea din acte (înainte de a cumpăra)

Nu rareori se întâmplă ca, după încheierea unei tranzacții, proprietarul să constate că a cumpărat un teren poziționat mai în stânga sau mai în dreapta sau, mai rău de atât, un teren aflat cu totul în altă parte a localității. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, e datoria ta să apelezi la o firmă de geodezie înainte de a cumpăra terenul.

Concret, aceasta va transpune limitele de cadastru (geometria) din documentele de proprietate în teren, că tu să fii sigur că terenul pe care proprietarul ți l-a arătat este același cu cel pe care îl vei achiziționa – această procedură mai e cunoscută și ca înțărușare sau trasarea limitelor de proprietate.

Află ce poți face cu terenul tău

Un alt aspect important al discuțiilor preliminare încheierii contractului de vânzare-cumpărare al unui teren este și obținerea certificatului de urbanism pentru construire. Proprietarul terenului trebuie să îți furnizeze acest document, iar tu trebuie să citeșți cu atenție toate detaliile acestuia: așa vei afla câți metri pătrați ai voie să construiești și în ce zonă a terenului.

În plus, vei ști și care sunt reglementările urbanistice din zona respectivă, precum nivelul maxim de înălțime la care ai voie să construiești sau retragerea de la stradă.

Nu în ultimul rând, vei ști dacă există interdicția de a construi din cauza unei țevi de utilități sau stâlp de electricitate, în eventualitatea în care sunt amplasate pe proprietate, în subteran sau în imediata apropiere a acesteia.

Protejează-ți proprietatea

Dacă totul a mers bine până în acest punct și ai încheiat tranzacția, mai urmează un pas înainte să consideri că e totul rezolvat: împrejmuirea proprietății. Dacă înțărușarea s-a făcut deja înainte de cumpărarea terenului, mai trebuie doar să ridici gardul.

Dacă totuși nu ai apelat la o firmă de geodezie pentru trasarea limitelor terenului tău înainte de semnarea contractului, acum e momentul să o faci. Aceasta îți va indica unde să bați țărușii la limitele proprietății și, apoi, în funcție de aceștia, poți să construiești gardul.

Multe dintre neînțelegerile dintre proprietari au legătură tocmai cu limitele de proprietate, așa că, odată ce șții sigur ce ai cumpărat, nu ai de ce să amâni delimitarea clară a terenului tău.

De ce trebuie să ții cont în cazul terenurilor agricole

Dacă vrei să cumperi repede un teren agricol, asigură-te că proprietarul acestuia a anunțat la primăria din localitate intenția de a-l vinde. În acest caz, legea îi favorizează pe vecinii săi, astfel că, în termen de 30 zile de la publicarea anunțului la primărie, aceștia au prioritate în cumpărarea terenului.

Ce ai de făcut dacă achiziționezi un apartament

Viitori proprietari de apartamente vor trebui să verifice și ei actele de proprietate, însă, în locul trasării limitelor, vor trebui să verifice releveul locuinței, mai ales dacă vor să solicite un credit imobiliar.

Atenție! Orice diferență între ceea ce apare în planul/releveul locuinței și realitate va duce la respingerea dosarului de creditare de către evaluatorul băncii.

Și, chiar dacă vei cumpără casa din fonduri proprii, tot nu ai vrea să afli ulterior că ai cumpărat o suprafață împărțită diferit sau care are alte probleme, greu de remediat pe viitor.

(P) Material realizat in colaborare cu Imoradar.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial