Tendințe în make-up în 2023

Odată cu schimbarea fiecărui de anotimp observăm schimbări și în ritualul nostru de îngrijire și înfrumusețare: a venit momentul să vedem noutățile apărute în machiaj. 

Anul 2023 va fi memorabil la capitolul machiaj pentru că tendințele conțin multă îndrăzneală și imaginație. După doi ani în care machiajul a fost mai mult orientat spre îngrijire, în 2023 vom vedea machiaje elaborate, colorate, efervescente, pline de personalitate și viziune artistică, în stiluri foarte diverse. Sursele de inspirație sunt oferite de marile branduri de cosmetice, dar și de make-up artiști renumiți, activi și apreciați pe Instagram sau TikTok.
În continuare machiajul este puternic orientat spre îngrijirea pielii (hidratare, vitaminizare, utilizarea de SPF) și protejarea de radicalii liberi, și se pune mult accentul pe sănătatea tenului, pe aspectul natural, mătăsos și radiant.  

În 2023 vom observa câteva stiluri interesante:  

STILUL NATURAL (MINIMAL) este cel mai longeviv și mai apreciat stil de machiaj, în care fața arată odihnită, nu mascată, accentul punându-se pe hidratare și luminarea chipului, mai puțin pe culori și contururi vizibile.    
STILUL MONOCROMATIC – este folosită o singură culoare, cu grade diferite de transparență, atât pentru buze, cât și pentru pleoape și pomeți.   
STILUL POP COLORS pentru realizarea acestui machiaj sunt folosite culori vii pe tot chipul sau într-o singură zonă, culorile pot fi intense sau transparente. Acest machiaj seamănă cu portretul imaginat de Andi Warhol pentru Marilyn Monroe.    
STILUL FUTURIST se bazează pe forme geometrice, desene grafice în zona ochilor sau pe chip, linii desenate care unesc ochii și tâmplele și opțional piercing sau tatuaje. Tot în zona machiajului futurist putem încadra machiajul în care toată fața este complet colorată, precum sunt machiate personajele din filmul Avatar.   
STILUL DRAMA MASK este foarte spectaculos pentru că întreg chipul este acoperit de culori. Ne duce cu gândul la măștile chinezeșți de operă.         
STILUL RENASCENTIST – când vorbim despre astfel de stil de machiaj, observăm tenul luminos, mătăsos, foarte curat, cu irizații fine în zona pomeților. Sprâncenele sunt transparente, ochii sunt naturali, buzele sunt hidratate cu balsam. Acest stil de machiaj este completat de coafură și vestimentație inspirate din picturile Renașterii.   
STILUL GLITTER – machiajul cu praf de zâne și ștrasuri este foarte apreciat în preajma sărbătorilor de iarnă. Sclipiciul este folosit sub formă de fard și tuș de pleoape, dar și sub formă de gel colorat de sprâncene.  
Am vorbit despre principalele stiluri generale în machiaj, acum hai să vedem cum arată machiajul pentru fiecare zonă a feței.

Dacă vorbim despre ten, observăm următoarele tendințe:

TEN DE MĂTASE ȘI CONTUR SATINAT – Tenul este hidratat, cu aspect natural, ușor irizat. Iluminatorul revine în machiajul pomeților și al arcadelor.
CONTURARE SOFT – Tenul este sculptat cu ajutorul luminilor și a umbrelor, dar nu se mai pune atât de mult accentul pe vizibilitatea conturului în machiajul clasic.  
BLUSH STRĂLUCITOR – în nuanțe vii de piersică și roz, care pune accentul intens pe pomeți și uneori pe pleoape, pe tâmple și pe nas. Blush-ul lichid este la mare căutare în acest sezon.  
BLUSH ÎN CULORI NECONVENȚIONALE (vezi colecția ETRO), cu albastru, galben, mov, ciclamen, verde. La prima vedere poate fi un machiaj prea îndrăzneț, dar contează contextul în care este purtat.
CONTUR COLORAT ȘI CONTUR CU GLITTER – imaginează-ți un machiaj îndrăzneț, futurist, în care conturul feței este acoperit cu o culoare vibrantă, neconvențională (roșu aprins, verde, albastru) sau glitter. Este un machiaj care ne scoate din zona de confort, dar sigur va fi experimentat la petrecerile din cluburi.       

Machiajul ochilor este foarte ofertant în acest sezon așa că pomenim aici principalele tendințe:  

OCHII VEDETĂ, care cer toată atenția. Se poartă în continuare machiajul smokey în toate variantele posibile (delicat și transparent sau intens, mat și compact, metalizat sau umed, colorat, degrade sau monocromatic), culorile recomandate fiind toate nuanțele electrice de oranj, verde, albastru, fucsia, auriu în combinație cu contur colorat pe linia umedă a ochilor. 
MACHIAJUL SMOKEY CLASIC rămâne în continuare în tendințe.  
SMOKEY CU FARDURI PASTEL, în toate nuanțele, în armonie cu balsam de buze în culori naturale.   
SMOKEY CU GLITTER va fi vedeta sărbătorilor de iarnă, auriul fiind foarte apreciat pentru acest machiaj.   
OCHI DE PISICĂ, pentru un machiaj clasic, curat și elegant. Acest machiaj este potrivit pentru acele persoane care au trăsături simetrice și tenul neted.  
CREION COLORAT, pentru pleoapa superioară și pentru linia umedă a ochilor, pentru un contur perfect, extrem de vizibil, care va fi vedeta machiajului.  
GEL GRAFIC & ARIPIOARE, pentru un machiaj artistic, cu linii grafice, forme geometrice și aripi desenate la coada ochilor. 
TUȘ METALIZAT, în amestec cu ștrasuri, pentru un efect spectaculos.     
GENE LUNGI, cu aspect natural, bine arcuite și alungite. Genele pot fi naturale, tratate cu substanțe care stimulează creșterea sau pot fi folosite gene false discrete.  
GENE ALBE, care amintesc de Crăiasa Zăpezii.  
GENE TWIGGY STYLE, inspirate din machiajul anilor ‘60, purtat de modelul Twiggy Lawson.   

Dacă ne uităm la moda sprâncenelor, vedem tendințe diferite: 

SPRÂNCENE NATURALE, pieptănate în sus pentru un plus de lifting, lucioase, cu aspect natural și îngrijit, completate pe alocuri cu linii de tuș fine și fixate cu gel. 
SPRÂNCENELE NATURALE SUBȚIRI, în stilul anilor ‘90 revin la modă. Aceste sprâncene pot fi obținute prin pensarea firelor în exces și prin pieptănarea și fixarea sprâncenelor cu un gel transparent în sensul creșterii firului de păr.   
SPRÂNCENE DECOLORATE, aproape invizibile. Acest trend este prezent în tot mai multe surse, inclusiv Madonna a postat imagini cu sprâncenele decolorate.  
SPRÂNCENE ANII ‘30, arcuite și rotunjite, care amintesc de personajele Greta Garbo sau Marlene Dietrich.
SPRÂNCENE GEOMETRICE, orientate spre tâmple, în stilul personajului Mr. Spock.

Dacă privim machiajul buzelor, remarcăm următoarele tendințe:

 BUZE MATE în toate nuanțele de roșu, oranj, burgund.  
BUZE NATURALE LUCIOASE, transparente sau cu irizații roz și piersică, cu contur discret sau fără contur. Luciul este obținut cu balsam de buze și un strop de gloss. 
BUZE ÎN CULORI POP, culori intense, neconvenționale (albastru, galben, verde). 
BUZE ÎN CULORI ÎNCHISE – buzele sunt bine definite folosind negru, bleumarin, burgund. 
BUZE ÎN DOUĂ CULORI – pe fiecare buză este folosită o altă culoare, se folosesc culori vibrante, bine definite.  
Indiferent de stilul de machiaj cu care rezonăm, să ținem cont că aceleași tendințe, chiar dacă sunt la modă, nu avantajează pe toată lumea la fel. Să ne amintim că machiajul, că să ne servească, trebuie să ne arate odihnite, nu mascate.

Text de Valentina Bălașa Ario, model, beauty consultant, designer de ţinute de gală pentru diverse personalități și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține cursul de machiaj.

Bunicii noștri știau mai bine: ce puneau în apa de scăldat de nu simțeau oboseala de peste zi?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Frumusete