Teama de căsătorie, boala unora dintre noi. Ce e de făcut?

Unele persoane visează din adolescență la ziua în care se vor căsători. Altele, însă, ajung la maturitate, întâlnesc persoana alături de care vor să-și petreacă restul vieții, dar cu toate astea nu vor să audă de căsătorie. O frică îngrozitoare de un așa angajament îi ține la mare distanță de oficializarea relației. Teama de căsătorie, boala unora dintre noi. Ce e de făcut?

Gamofobia este o frică ex­­ce­sivă, in­controlabilă și irațională de căsătorie. Termenul provine din cuvintele grecești „gamos' – care înseamnă căsătorie și „fobos', frică. Și totuși, mulți experți sunt de părere că există o diferență subtilă între frica de căsătorie și cea de angajament. O persoană se poate teme de căsătorie, dar poate rămâne angajată pe viață în relația cu partenerul/partenera. Gamofobia nu înseamnă doar „transpirații reci' la gândul căsătoriei; este o frică morbidă la ideea de a comite ceva definitiv. O astfel de frică este descrisă ca fiind asemănătoare fricii de a muri. Persoanele care suferă de această fobie preferă burlăcia pe viață sau să stea într-o relație niciodată oficializată.

Cauzele fricii de căsătorie

Ca orice fobie specifică, gamofobia este cauzată de o experiență negativă intensă din trecut. Suferința și trauma produse „învață' respectiva persoană să se teamă de un angajament de acest tip, imaginea sa mentală despre căsătorie fiind una negativă. La cineva care a trecut printr-o căsătorie și/sau un divorț traumatizant, este cumva explicabil. Dar nu este aceasta singura explicație. Aceeași teamă poate fi prezentă și la persoane care nu au fost căsătorite niciodată. Pe de o parte pot fi situații în care istoria familială a lăsat cicatrici sufletești. Pe de altă parte și genetica are un cuvânt de spus. Apoi mai există o cauză cu totul surprinzătoare, care influențează psihicul: tulburarea de la nivelul glandelor suprarenale. Iar cum hormonii dictează, respectiva insuficiență favorizează atacurile de anxietate, teren propice pe care se grefează gamofobia.

Simptomele gamofobiei

O persoană cu fobie de angajament prezintă multe simptome psihologice și emoționale atunci când este vorba despre căsătorie (sau un angajament, în general): în primul rând teama, dar atât de puternică încât este resimțită ca o stare de teroare, o stare de anxietate incontrolabilă, care îi creează dificultăți în a funcționa normal și a-și desfășura activitățile obișnuite. Cel afectat evită acest subiect de discuție și simte că își pierde controlul, dar pe de altă parte este conștient că teama lui este irațională. Doar că este neputincios în fața ei și incapabil să o gestioneze. Fobia are și simptome fizice care includ tremuratul, greața, plânsul, bătăi rapide ale inimii, dureri în piept, amețeli, stare de leșin, transpirație și respirație rapidă.

Cum poate fi depășită

A vorbi despre această frică este primul pas pe care e bine să îl facă cel în cauză. Cu cineva din familie, cu un prieten, cu un mentor sau chiar cu un psihoterapeut. În viziunea unora viața rămâne minunată și completă fără a include neapărat căsătoria. Însă pentru altele fobia pe care o au este în conflict cu dorința lor de a avea o relație oficială. Iar aceștia sunt primii care ar trebui ajutați să și-o depășească. Iată câteva moduri de a trece peste această frică, presupunând că persoana respectivă își dorește acest lucru.
1. Înțelege că nimic nu se va schimba cu adevărat după căsătorie. Eventual doar numele, în cazul femeii. Deși chiar și el poate fi păstrat. Sunteți tot voi, aceleași persoane, doar că veți fi soț și soție.
2. Înconjoară-te de cupluri fericite, căsătorite. Discutați deschis și veți constata că multe dintre acestea au avut și ele rezerve înainte de căsătorie! Află de la ele cum și-au depășit temerile.
3. Încearcă să ajungi la rădăcina fricii tale. Poate eșecul căsniciei părinților, poate al propriei căsnicii anterioare și-au lăsat amprenta. Oricare ar fi cauza, să o găsești este o mare parte a rezolvării problemei.
4. Examinează-ți așteptările de la căsătorie. Te temi că nu vei trăi fanteziile pe care le ai în minte și căsnicia ar putea să nu fie exclusiv lapte și miere? Consolează-te cu gândul că nu ești singura persoană care constată asta.

Foto: 123rf

Citeste și:

Să reînnozi relațiile uitate? Da sau nu?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Trending news