Tara veche, cu oameni fara pereche

Daca esti o iubitoare de traditii, mergi sa-ti petreci Sarbatorile in Maramures, unde timpul parca s-a oprit in loc de veacuri.

Satele maramuresene reprezinta o imensa galerie de arta populara. In zilele de sarbatoare, decorul lor e completat de costumele localnicilor, puternic colorate, cusute cu migala si fantezia specifice fiecarui sat in parte. Magia sarbatorilor de iarna este cu totul deosebita aici.
Pe 24 decembrie, grupuri de colindatori imbracati in portul traditional trec pe la fiecare casa. Gazdele ii rasplatesc pe cei mici cu nuci, mere si prajituri, iar pe cei mari, cu un pahar de palinca. 

Judetul Maramures este situat in extremitatea nord-vestica a tarii, la granita cu Ucraina, are o suprafata de 6.304 km2 si o populatie de 535.000 locuitori. Este o comunitate multiculturala, in care convietuiesc romani, germani, unguri, ruteni, evrei si ucraineni, lacasurile de cult ale acestora fiind situate la doar cativa metri unul de altul.

Regiune montana prin excelenta (trei sferturi din teritoriu), Maramuresul are aspectul unui amfiteatru natural. Relieful lui cuprinde parti din Subcarpatii Transilvaniei, din Podisul Somesan, Dealurile Vestice, precum si o depresiune. Este brazdat de un paienjenis de ape, pe care le colecteaza in principal raurile Tisa si Somes. Zona mai beneficiaza de numeroase izvoare cu ape minerale, aflate in asezarile de la poalele muntilor: Borsa, Craciunesti, Breb, Botiza etc.

Judetul reuneste comori de frumusete intr-un univers aparte: peisaje pitoresti, izvoare minerale, pajisti alpine intinse, ape navalnice, paduri compacte, cu o fauna care le-a dus faima printre vanatori.
Dar mai presus de toate, Maramuresul este un tezaur etnografic: constructiile din lemn, datinile, varietatea si coloritul portului popular, precum si frumusetea graiului locuitorilor sunt unice in spatiul romanesc…

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta