Tara veche, cu oameni fara pereche

Daca esti o iubitoare de traditii, mergi sa-ti petreci Sarbatorile in Maramures, unde timpul parca s-a oprit in loc de veacuri.

Satele maramuresene reprezinta o imensa galerie de arta populara. In zilele de sarbatoare, decorul lor e completat de costumele localnicilor, puternic colorate, cusute cu migala si fantezia specifice fiecarui sat in parte. Magia sarbatorilor de iarna este cu totul deosebita aici.
Pe 24 decembrie, grupuri de colindatori imbracati in portul traditional trec pe la fiecare casa. Gazdele ii rasplatesc pe cei mici cu nuci, mere si prajituri, iar pe cei mari, cu un pahar de palinca.

Judetul Maramures este situat in extremitatea nord-vestica a tarii, la granita cu Ucraina, are o suprafata de 6.304 km2 si o populatie de 535.000 locuitori. Este o comunitate multiculturala, in care convietuiesc romani, germani, unguri, ruteni, evrei si ucraineni, lacasurile de cult ale acestora fiind situate la doar cativa metri unul de altul.

Regiune montana prin excelenta (trei sferturi din teritoriu), Maramuresul are aspectul unui amfiteatru natural. Relieful lui cuprinde parti din Subcarpatii Transilvaniei, din Podisul Somesan, Dealurile Vestice, precum si o depresiune. Este brazdat de un paienjenis de ape, pe care le colecteaza in principal raurile Tisa si Somes. Zona mai beneficiaza de numeroase izvoare cu ape minerale, aflate in asezarile de la poalele muntilor: Borsa, Craciunesti, Breb, Botiza etc.

Judetul reuneste comori de frumusete intr-un univers aparte: peisaje pitoresti, izvoare minerale, pajisti alpine intinse, ape navalnice, paduri compacte, cu o fauna care le-a dus faima printre vanatori.
Dar mai presus de toate, Maramuresul este un tezaur etnografic: constructiile din lemn, datinile, varietatea si coloritul portului popular, precum si frumusetea graiului locuitorilor sunt unice in spatiul romanesc…

Vezi și: Obiective turistice Maramures – ce locuri poti vizita in nordul tarii

Portile maramuresene

Maramuresul este tara traditiilor incrustate in lemn, pe trunchiuri de copac devenite biserici, troite, case, porti si unelte, ornamentate cu simboluri ceresti si terestre. Izolarea geografica a tinutului a facut ca arhitectura traditionala sa se conserve foarte bine la sate. Nicaieri in tara nu se mai intalnesc atatea constructii din lemn.

Casele, monumentele si bisericile din lemn pastreaza traditiile milenare ale mesterilor cioplitori. Portile maramuresene sunt adevarate sculpturi maiestrit lucrate, care au ca ornament elementul traditional: soarele, simbolul vietii. Obiceiurile populare s-au transmis intacte din generatie in generatie.
Portul popular, artizanatul si folclorul sunt importante elemente de interes pentru vizitatori.

Puncte de atractie
Masivul Pietrosul (2.303 m, din Muntii Rodnei) se afla la cca 10 km de Borsa si adaposteste cea mai importanta rezervatie naturala din nordul tarii (de interes geologic, botanic si faunistic). Masivul prezinta numeroase urme glaciare (crevase, vai, circuri, morene), motiv suficient pentru a fi declarat de catre UNESCO rezervatie a Biosferei. Pentru a avea acces in rezervatie, ai nevoie de un permis de acces, eliberat numai de Ocolul Silvic Borsa.

Valea Vaserului se caracterizeaza printr-o succesiune de peisaje inedite si formeaza unul dintre cele mai impresionante defilee din Carpatii Rasariteni – acestia sunt presarati pe ambii versanti cu zeci de izvoare minerale.

Borsa este o statiune balneoclimaterica si de odihna, situata la poalele Muntilor Rodnei (850 m). Clima este blanda (iarna, temperatura medie este de – 8sC, iar vara, de +20sC), cu un aer puternic ozonat de padurile de brazi care o inconjoara. Borsa este foarte cautata de turisti, datorita numeroaselor posibilitati de drumetie si mai ales de practicare a sporturilor de iarna. Pe versantii nordici ai Muntilor Rodnei, zapada se mentine pana primavara tarziu, iar uneori persista chiar de la un an la altul. Statiunea dispune de partii de schi pentru toate categoriile de practicanti si de o trambulina naturala; de asemenea, exista telescaun si teleschi. Tratamentele oferite in cadrul bazelor din statiune includ terapii moderne, naturiste, mofete.

Baia Mare este resedinta judetului, unde poti vizita, printre altele, Muzeul Judetean Maramures, amenajat in bastionul Monetariei. Aici poti admira vestigii geto-dacice, bijuterii din argint din timpul primelor formatiuni voievodale, sigilii medievale, o colectie de ceasuri si instrumente muzicale, icoane pictate pe lemn.

Muzeul de Mineralogie include colectii de flori de mina (15.000 esantioane), unele dintre ele raritati pe plan mondial. La Muzeul de Etnografie si Arta Populara vei vedea gospodarii si instalatii tehnice taranesti, monumente de arhitectura populara, o biserica de lemn care dateaza din 1630, sculpturi in lemn, costume populare. In imprejurimile orasului se afla lacul de acumulare si barajul Firiza, statiunea balneoclimaterica Apa Sarata, cu ape minerale clorosodice, sulfuroase si iodate, Cheile Tatarului – unicul defileu din tara format in roca de andezit.

Comuna Rozavlea este asezata pe malurile raului Iza. Aici se inalta o biserica din lemn construita in anul 1760, una dintre cele mai izbutite creatii ale arhitecturii maramuresene. In interiorul bisericii pot fi admirate numeroase icoane pictate pe lemn.

Comuna Sapanta este situata la 18 km de Sighetu Marmatiei, fiind una dintre cele mai vizitate asezari din tara. In Cimitirul vesel de aici crucile din lemn sunt sculptate si pictate de mesterul popular Stan Patras, autorul unor amuzante epitafuri in versuri.
Coloritul crucilor si textele pline de umor imortalizeaza aspectele esentiale ale vietii si evidentiaza vigoarea spiritului romanesc, care nu se teme de moarte. Cimitirul este unic in lume si uluieste prin originalitatea sa. Ulitele comunei sunt adevarate expozitii de artizanat – cu vanzare.

In comuna Barsana se afla o manastire a carei biserica din lemn (dateaza din anul 1390) este monument de arhitectura. Folosind ca sursa de inspiratie traditia locala, toate cladirile din incinta manastirii sunt executate din lemn de stejar si bolovani de rau.

Municipiul Sighetu Marmatiei a fost atestat documentar inca din 1329 si numara obiective turistice de interes major.
Muzeul Maramuresean (Sectia de etnografie) include colectii de masti populare, ceramica veche, covoare, lazi de zestre incrustate, fuse si furci de tors, costume populare traditionale, icoane pe lemn si sticla.
Muzeul Satului Maramuresean (din Dealul Dobaiesti) este o rezervatie de arhitectura populara in aer liber, ce cuprinde gospodarii taranesti traditionale si anexele lor, grupate pe zone etnografice, precum si o biserica din lemn (1795).
Biserica Reformata este un monument de arhitectura in stil gotic. Fosta inchisoare, care a fost decretata prin lege Ansamblu muzeistic de interes national, aici fiind exterminati in timpul regimului comunist multi oameni politici si intelectuali de frunte din perioada interbelica.

Text si foto: Adrian Caraboi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta