Studiu: Oamenii cu grupa sanguină 0 au șanse mai mici să se infecteze cu COVID-19

Persoanele cu grupa sanguină O pot fi mai puțin vulnerabile la Covid-19. Potrivit ultimelor studii făcute de cercetătorii danezi și canadieni, acestea prezintă un risc scăzut de a face o formă severă a bolii.

Un studiu danez a constatat că dintre 7.422 de persoane care au avut un rezultat pozitiv la testarea Covid-19, doar 38,4% aveau grupa de sânge O. Deși într-un grup de 2,2 milioane de persoane care nu au fost testate, 41,7% din populație au grupa de sânge 0.

În schimb, 44,4% dintre persoanele cu grupa A s-au dovedit pozitive, în timp ce la populația daneză grupa de sânge A este de 42,4%.

Un alt studiu al cercetătorilor din Canada a descoperit că 95 de pacienți cu boli critice și testați pozitiv cu Covid-19, cei mai mulți (84%) dintre ei care au avut nevoie de ventilație mecanică au avut grupa de sânge A sau AB. Un procent mai mic l-au reprezentat cei cu grupa 0 sau B.

Studiul canadian a constatat, de asemenea, că cei cu grupa sanguină A sau AB au avut nevoie să stea mai mult timp la terapie intensivă, o medie de 13,5 zile, comparativ cu cei cu grupa sanguină O sau B, care au avut o medie de nouă zile.

Grupa de sânge nu exclude alt risc

„Nu cred că acest lucru înlocuiește alți factori de risc de severitate, cum ar fi vârsta, comorbiditățile sau alte aspecte', a declarat dr. Mypinder Sekhon, medic de terapie intensivă la Vancouver General Hospital pentru CNN.

De asemenea, el a adăugat și a subliniat faptul că cei cu grupa A nu trebuie să intre în panică, iar cei cu grupa 0 să se aventureze în spații aglomerate și cu risc crescut de infectare. Legătura dintre grupa de sânge și Covid-19 nu este un motiv de îngrijorare, încă nu se știe exact dacă grupa 0 este cu adevărat protejată și celelalte grupe sunt mai vulnerabile.

Explicații știintifice ale rezultatelor

Unul dintre factorii majori ale cazurilor grave în urma infectării cu Covid-19 este coagularea sângelui. Pornind de la acest aspect, cercetătorii au explicat faptul că persoanele cu grupa 0 au un risc de coagulare a sângelui mai mic.

De asemenea, cercetările au arătat că grupa de sânge poate determina antigenele de pe suprafața celulelor sanguine care ar putea produce anticorpi pentru combaterea agenților patogeni.

Anticorpii naturali din sânge, precum anticorpii anti-A, inhibă aderarea coronavirusului SARS (SARS-CoV), făcându-i pe cei cu grupa O mai puțin sensibili și cei cu grupa A mai predispuși infectării.

Cu toate acestea, sunt necesare ipoteze și studii suplimentare pentru a demonstra acest lucru. Ambele studii au fost publicate în revista Blood Advances.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Avantaje.ro