Știai că parfumul cu care te dai ascunde substanțe secrete de origine animală?

parfumuri

Este, poate, unul din capriciile asupra căruia am căzut de acord: nu-i putem rezista. Parfumul… cel care ne învăluie și ne trezește simțurile. Cel care ne împresoară, ne îmbracă și ne dezbracă în același timp. Ești o aprigă apărătoare a drepturilor animalelor? Ești vegană? Ei bine, știai că parfumul cu care te dai ascunde substanțe secrete de origine animală?

S-a tot vorbit că în Europa nobilii foloseau parfum în exces pentru a ascunde lipsa de igienă, iar femeile se scăldau în ape parfumate pentru ca pielea lor să lase urme frumos mirositoare pe tot ce atingeau. Adevărul e oamenii preistorici au fost primii care au realizat impactul mirosurilor asupra comportamentului semenilor. Fie deveneau mai blânzi, fie mai sălbatici, trezind instinctele primare din cortexul aflat în plin proces de transformare.

Cu mai mult de 1000 de ani înainte de Christos, o femeie din Mesopotamia a dezvoltat o tehnică de a îmbina uleiuri, prafuri din stamine, petale, smirnă și rășini pentru a crea diferite mirosuri. Se spune că a fost primul artizan – chimist al umanității.

Știai că:

… substanţele mirositoare din componenţa unui parfum nu au numai origine vegetală, ci şi animală? De exemplu, o substanţă inflamabilă de culoare închisă secretată de sistemul digestiv al caşalotului (o anumită specie de balenă: Sperm Whale în engleză) stă la baza producerii ambrei. Alte arome se obţin şi de la castori sau albine, în timp ce moscul (în original musk, care înseamnă testicul în limba sanscrită) se obţine din secreţia unei glande situate în regiunea anală la masculii speciei de căprioare cu acelaşi nume.

… cele mai vechi relicve ale producerii de parfumuri de către oameni, găsite până în prezent, au aproximativ 4000 de ani? Descoperite recent, sticluţele de parfum şi vasele de mixare găsite în Pyrgos, Cipru, făceau parte din materialele de lucru ale unui laborator de aproximativ 4000 de metri pătraţi în care se fabricau parfumuri.

… în Europa, şi mai ales în Franţa, industria parfumurilor a luat amploare sub influenţa parfumierului personal al Caterinei de Medici (Regină a Franţei), pe nume René? Însă fabricarea esenţelor frumos mirositoare fusese iniţiată cu mult înainte de acesta – reţete de parfum datând din 1221 fiind atribuite călugărilor de la Mânăstirea Sfânta Maria din Florenţa.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Mai toată lumea face această greșeală când se spală pe dinți

Ce alegi dintre suc și smoothie?

Chiar este călcatul necesar pentru igienizarea hainelor?

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Frumusete