Spectacolul naturii – Cheile Nerei

Strabatand Muntii Banatului, raul Nera si-a taiat drumul prin stanca intr-un defileu de o maretie si o salbaticie putin obisnuite, defileu aflat aproape de granita cu Serbia. Cu prima ocazie, mergi pana acolo!

Cascada pe Beusnita (langa Ochiul Beiului)

Un drum spectaculos
Cheile Nerei, lungi de circa 18 km, se intind intre localitatile Sopotul Nou si Sasca Romana (in apropiere de Oravita si Anina) si cuprind tot ceea ce apa, in inclestarea ei cu calcarul, a putut crea de-a lungul timpului: pesteri si avene, lacuri, cascade si balti, marginite de pereti ce se pierd in inaltul cerului, lasand razele soarelui sa-i strabata doar pe alocuri.

Cheile sunt accesibile doar cu piciorul, pe o poteca sapata in stanca. Drumul strabate tuneluri de cateva zeci de metri sau trece chiar prin vadul apei. Peretii au inaltimi de 200-250 m si se apleaca uneori deasupra apei, formand abrupturi din piatra – "carsii" sau "panze", cum sunt numite de localnici.

In portiunile lipsite de stanci, albia raului strabate poieni cu fanete: Poiana lui Vogiun, a lui Trifu, a lui Damian etc.

Numeroase pesteri neamenajate sunt ascunse in carsii, cea mai spectaculoasa fiind pestera Dracului -inaccesibila daca nu ai la tine o barca, pentru ca un lac format din apele raului ii blocheaza intrarea. Legenda spune ca multi si-au pierdut viata incercand sa ii exploreze apele.

Pe Chei, la Panza lui Clean Ochiul Beiului

Dupa lac, urmeaza portiunea cea mai framantata a cheilor. Apa trece pe sub peretii plini de pesteri ai carsiilor (Albinei, Iordanului, Barbesului) si ies in zavoiul de la Cracul Haiducului. Apele cotesc brusc in dreptul locului numit Inchinaciune, trec pe langa pestera de la Gaura Hicleana, apoi se zbat intre stanci la Carsia Soimului si se linistesc la Cantonul lui Damian.

Apoi trec pe la Carsia Ciochinii, loc cu poieni inmiresmate primavara de liliacul salbatic si vara tarziu, de mirosul florilor de fan. De la Podul Beiului, locul de confluenta a Nerei cu Beusnita, raul face cateva coturi bruste si intra in localitatea Sasca Romana, unde se sfarseste defileul intortocheat si plin de farmec.

Popas la Podul Beiului Cascada mare a Beusnitei

Rezervatia Beusnita
Daca alegi varianta prin satul Potoc, in 30 de minute ajungi la Ochiul Beiului – un lac sapat in calcar, adanc de 9 m, de culoarea smaraldului. De aici, in amonte de raul Beusnita, te asteapta un sir de cascade de diverse dimensiuni, toate spectaculoase.

Urcusul spre cea mai mare dintre ele nu este foarte greu si nici lung, insa efortul ti-e pe deplin rasplatit. Primavara, un evantai de apa se prelinge in cascada peste stanca si muschi, aruncand mii de picaturi fine in lumina dulce a soarelui.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta