Spectacolul naturii – Cheile Nerei

Spectacolul naturii – Cheile Nerei

Strabatand Muntii Banatului, raul Nera si-a taiat drumul prin stanca intr-un defileu de o maretie si o salbaticie putin obisnuite, defileu aflat aproape de granita cu Serbia. Cu prima ocazie, mergi pana acolo!

Cascada pe Beusnita (langa Ochiul Beiului)

Un drum spectaculos
Cheile Nerei, lungi de circa 18 km, se intind intre localitatile Sopotul Nou si Sasca Romana (in apropiere de Oravita si Anina) si cuprind tot ceea ce apa, in inclestarea ei cu calcarul, a putut crea de-a lungul timpului: pesteri si avene, lacuri, cascade si balti, marginite de pereti ce se pierd in inaltul cerului, lasand razele soarelui sa-i strabata doar pe alocuri.

Cheile sunt accesibile doar cu piciorul, pe o poteca sapata in stanca. Drumul strabate tuneluri de cateva zeci de metri sau trece chiar prin vadul apei. Peretii au inaltimi de 200-250 m si se apleaca uneori deasupra apei, formand abrupturi din piatra – “carsii” sau “panze”, cum sunt numite de localnici.

In portiunile lipsite de stanci, albia raului strabate poieni cu fanete: Poiana lui Vogiun, a lui Trifu, a lui Damian etc.

Numeroase pesteri neamenajate sunt ascunse in carsii, cea mai spectaculoasa fiind pestera Dracului -inaccesibila daca nu ai la tine o barca, pentru ca un lac format din apele raului ii blocheaza intrarea. Legenda spune ca multi si-au pierdut viata incercand sa ii exploreze apele.

Pe Chei, la Panza lui Clean Ochiul Beiului

Dupa lac, urmeaza portiunea cea mai framantata a cheilor. Apa trece pe sub peretii plini de pesteri ai carsiilor (Albinei, Iordanului, Barbesului) si ies in zavoiul de la Cracul Haiducului. Apele cotesc brusc in dreptul locului numit Inchinaciune, trec pe langa pestera de la Gaura Hicleana, apoi se zbat intre stanci la Carsia Soimului si se linistesc la Cantonul lui Damian.

Apoi trec pe la Carsia Ciochinii, loc cu poieni inmiresmate primavara de liliacul salbatic si vara tarziu, de mirosul florilor de fan. De la Podul Beiului, locul de confluenta a Nerei cu Beusnita, raul face cateva coturi bruste si intra in localitatea Sasca Romana, unde se sfarseste defileul intortocheat si plin de farmec.

Popas la Podul Beiului Cascada mare a Beusnitei

Rezervatia Beusnita
Daca alegi varianta prin satul Potoc, in 30 de minute ajungi la Ochiul Beiului – un lac sapat in calcar, adanc de 9 m, de culoarea smaraldului. De aici, in amonte de raul Beusnita, te asteapta un sir de cascade de diverse dimensiuni, toate spectaculoase.

Urcusul spre cea mai mare dintre ele nu este foarte greu si nici lung, insa efortul ti-e pe deplin rasplatit. Primavara, un evantai de apa se prelinge in cascada peste stanca si muschi, aruncand mii de picaturi fine in lumina dulce a soarelui.

Nera izvoraste din pantele abrupte ale Muntilor Semenic si, dupa un parcurs de zeci de kilometri prin paduri si fanete, in care aduna apele mai multor paraie, se intalneste cu raul Minis, la Podul Nera.

La iesirea din Chei, Nera serpuieste printre copaci, aproape de punctul de frontiera. Pe Chei, spre Carlige


Cum ajungi
Accesul in zona Cheilor Nerei este greoi si se poate face numai cu masina (cea mai apropiata cale ferata fiind la zeci de kilometri distanta).

Parcurgerea lor integrala dureaza doua zile, cu innoptare la cort. Ca sa iti recuperezi masina, trebuie sa te intorci pe acelasi drum. Eu iti propun o alta varianta, cea a vizitarii lor pe rand, pornind de la ambele extremitati.

Intrarea in Chei se poate face din Sasca Romana, urmand poteca de picior care porneste din localitate. Mai exista un drum, de data asta de masina – prin satul Potoc -, care trece Podul Beiului si ajunge la cantonul lui Damian, in inima Cheilor Nerei.

Rezervatia Beusnita La Carsia Ciochinei

Daca alegi varianta potecii dinspre Sasca, spectacolul este uluitor: dupa ce strabate fanete, poteca ramane aninata de marginea peretilor de piatra si strabate zone de grohotisuri, unde celebra vipera cu corn dormiteaza la soare. Vipera nu sare, nu scuipa venin si nu musca decat la nivelul ei – asadar, o pereche de bocanci si multa atentie te pot feri de experiente neplacute.

Dupa ce strabate o serie de tunele sapate in stanca, poteca ajunge la Podul Beiului, unde intalneste drumul forestier care vine de la Potoc.

La rascrucea de la Pod, ai, din nou, doua posibilitati: fie sa continui drumul de-a lungul Nerei, spre cantonul lui Damian, fie sa te abati mai intai pe la una dintre cele mai putin vizitate (dar si mai interesante!) rezervatii naturale din tara: Beusnita, care cuprinde un lac si cascade, inconjurate de vegetatie luxurianta.

Cantonul lui Damian
La intoarcere, pana la Cantonul lui Damian, poti continua pe jos sau cu masina. In poiana Cantonului se poate campa, dar se poate dormi si la Canton.

De-a lungul Nerei, poteca arata la inceput ca o alee de parc si se transforma treptat intr-un semitunel, in care peretele de stanca se apleaca periculos spre apa, la Panza lui Clean. La Carlige, apa trebuie traversata prin vad.

De aici, drumul devine anevoios pentru cei mai multi, mai ales primavara, cand apa e mare. Daca spiritul de aventura si nivelul apei iti permit, poti continua drumul prin Chei, avand grija sa-ti calculezi timpul de intoarcere la Damian, adica inainte de apusul soarelui.

Pentru a vizita si celalalt capat al Cheilor Nerei, trebuie sa faci un drum de aproximativ 70 de km, prin Oravita si Anina, pana la Bozovici – de unde, parasind soseaua, ajungi in localitatea Sopotul Nou. Din Sopot, poti merge prin Chei pana la Lacul Dracului, avand de asemenea grija sa te intorci pe lumina.

Rafting pe Nera Cu certitudine, cea mai frumoasa calatorie prin Cheile Nerei este cu barca pneumatica, Nera fiind navigabila de la Sopot la Sasca; nu este insa recomandat sa te intreci cu meandrele ei daca nu ai experienta in acest tip de navigatie.

Informatii utile
Tot traseul prin Chei este marcat si prevazut cu indicatoare de orientare. Evita drumul pe aici in perioadele cu ploi prelungite, cand apa poate sa urce amenintator peste nivelul potecii.

Cazare
Pensiunea Cheile Nerei este situata la 1 km de comuna Sasca Montana, in satul Sasca Romana. Tel. 0721/09.55.91, 0740/08.66.20.

Text si foto: Cristian Duminecioiu

Cheile Grădiștei – unde se află și ce activități poți face. Obiective turistice în zonă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta