Sibiu – File de jurnal dintr-o capitala culturala

Orasul de Jos
Aici se gaseste partea cea mai veche a Sibiului, de-a lungul actualelor strazi 9 Mai si Faurului.

Spre 1150, aici au aparut casele de pe latura de nord a acestor strazi. Orasul de Jos sa dezvoltat radial, plecand de la colina Orasului de Sus.

Acest perimetru al orasului nu a fost inclus in centura de fortificatie decat in secolul al XVlea.

In Orasul de Jos sunt 18 cladiri care pastreaza elemente medievale certe din secolele XV – XVII, cele mai multe gasinduse pe strazile 9 Mai si Ocnei.

Ultima dintre ele pornea de la Poarta Ocnei si se continua pana in Piata Mica. Alte puncte de interes sunt Piata Aurarilor sau strada Azilului.

Ce poti vedea
Pe strada Azilului, la numarul 4, se afla biserica cu acelasi nume mentionata pentru prima data in 1292, cand biserica ordinului cruciatilor Sf. Spirit organiza aici pentru bolnavi si saraci primul spital din Sibiu. Biserica are o mica clopotnita din lemn.

Cetatea Sibiului
Din vechile fortificatii ale Sibiului, cea mai bine conservata este centura a treia, excelent renovata. O poti admira de-a lungul bulevardului Coposu. Intre partea carosabila si zid se afla o zona verde cu copaci, amenajata prima data in 1791, intre Bastionul Haller si Turnul Gros, cunoscuta sub numele de promenada!

La capatul dinspre Piata Unirii, zidul este strapuns cu o bolta semicirculara pentru a permite trecerea pietonilor. Pe acest segment de zid, la mijloc, se afla un monument ridicat in 1828 cu ocazia vizitei la Sibiu a imparatului Francisc I. in fata monumentului se afla o stela cu partea superioara decorata cu motive militare.

Informatii interesante
-Zidul de pe strada Cetatii (1357 – 1366) a scapat de sistematizarea din secolul al XIXlea. Astfel ca in prezent aceasta portiune de zid are aspectul avut in a doua jumatate a secolului al XVlea, cand a fost refacut cu caramida si prevazut inspre interior cu ample arcade care sustin drumul de straja.

-Bastionul Haller a fost construit in 1552 la capatul actualului bulevard Coposu. Con­struc­tia este in forma de pica.

Timpul liber in Sibiu
Orasul de pe Cibin nu este doar o destinatie istorica. Este si un oras viu, in care te poti distra la intensitate maxima. In Sibiu se gaseste cel mai vechi restaurant de pe actualul teritoriu al Romaniei, "Butoiul de Aur", situat in aceeasi cladire din secolul al XVlea. Este situat in Pasajul Scarilor si se zice ca insusi Mihai Viteazu a poposit aici dupa batalia de la Selimbar.

In Imperium Pub, de pilda, situat pe strada Nicolae Balcescu nr. 24, se tin concerte de jazz in fiecare seara de weekend. Cafeneaua Atrium, din Piata Mica, este gazda unor inedite spectacole de teatru sustinute de trupa Joint. La inceputul lunii mai, vreme de o saptamana, Sibiul este gazda unui celebru festival de jazz, poate cel mai cunoscut fenomen jazzistic de pe la noi si cu siguranta cel mai vechi, prima editie desfasurandu-se in 1974.

Unde poti merge
Un excelent restaurant cu specific romanesc este Crama Sibiul Vechi, de pe strada A. Papiu Ilarian. Aici crama a functionat inca din a doua jumatate a seco­lului al XIXlea, iar interiorul restaurantului aminteste de vremea cand aici se bea vinul la ulcica. Vei gusta mancaruri traditionale ?udate? cu rachiu invechit in butoaie de dud.

Rasinari
Unul din cele mai pitoresti sate din imprejurimile Sibiului, zona cunoscuta si sub denumirea de Marginimea Sibiului, este Rasinari. Situat la 12 kilometri de Sibiu, la Rasinari se poate ajunge fie pe soseaua Sibiu – Paltinis, fie cu un inedit tramvai, desprins parca din secolele trecute, pe care il poti lua din Padurea Dumbrava.

Satul este o destinatie exotica, trecuta in toate pliantele agentiilor de turism rural, dar isi datoreaza celebritatea si faptului ca aici s-au nascut doua mari personalitati ale culturii romanesti: Octavian Goga si Emil Cioran. Casele lor memoriale sunt, de altfel, unele dintre principalele obiective de vizitat de aici.

Ce poti vedea

  • Casa episcopilor. Este construita din lemn in 1710 si a fost sediul episcopilor ortodocsi ai Transilvaniei. Astazi este muzeul parohiei ortodoxe.
  • Muzeul etnografic (colectii de etnografie si arta populara).
  • Casa memoriala Octavian Goga. Amenajata in casa parinteasca a poetului, este o constructie din secolul al XIXlea.

Paltinis
Sibiul se aseamana in multe privinte cu Brasovul. Ambele au un centru germanic si ambele… au o statiune montana unde poti evada daca te plictisesti de oras. La 32 de kilometri de Sibiu ajungi la Paltinis, o superba statiune permanenta situata la 1 442 metri altitudine, in Muntii Cindrel.

Casa Turistilor (1894), Casa Medicilor (1895) sau Sala Monaco (1898) sunt toate declarate monumente istorice. Aici te poti recrea tot timpul anului. Iarna, partia de schi de pe Muntele Oncesti are telescaun, teleschi sau babylift, iar vara Paltinisul este punctul de pornire pentru multe trasee turistice din Muntii Cindrel si Muntii Lotrului. Casa memoriala C. Noica, unde filosoful si-a trait ultimii ani de viata, este de asemenea un punct de interes.

Text si foto: Catalin Ciolca

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta