Sibiu – File de jurnal dintr-o capitala culturala

Ce poate fi mai placut acum, la inceput de primavara, decat sa te plimbi prin centrul excelent renovat al Sibiului?

Cu atat mai mult cu cat titulatura de capitala culturala in 2007 pe care o are orasul de pe Cibin ii va aduce, conform estimarilor, de doua ori mai multi turisti fata de anul trecut.

Nu rata!
– In 2006 piata a capatat un aspect nou prin pavarea cu piatra cubica si reintroducerea vechii fantani cu grilaj.

-Cea mai importanta cladire din Piata Mare, construita in stil renascentist, este Casa Haller, situata la numarul 10. A apartinut pe rand mai multor personalitati locale si pastreaza multe elemente din cladirea originala din secolele XV – XVI.

– La numarul 13 vei gasi Casa Lutsch. Pe locul actualului imobil inainte de 1424 se afla un sediu al prepoziturii, iar dupa aceasta data, casa construita aici gazduia inaltii demnitari aflati in vizita la Sibiu. A fost renovata complet in 1999.

Piata Mare
Chiar statutul de capitala europeana a anului 2007 a facut ca Sibiul sa fie introdus de cotidianul britanic The Guardian pe unul dintre primele zece locuri ale site-ului: "50 de locatii turistice fabuloase ale lumii". Punctul central de atractie al orasului este, fara indoiala, Piata Mare.

Ea a fost prima data mentionata in 1411, ca piata de cereale, iar aici este centrul istoric al Sibiului.

Timp de sute de ani a fost denumita Der Grosse Ring sau Grosser Platz, intre razboaie s-a numit Piata Regele Ferdinand, iar comunistii au denumit-o Piata Republicii. Latura de sud a pietii este declarata monument arhitectural datorita stilului medieval unic mentinut aici.

Vei observa cu siguranta "ochii orasului", binecunoscutele ferestre din acoperisuri care fac celebra arhitectura germanica si care in Piata Mare se pot vedea cel mai bine. La numarul 5, langa muzeul Brukenthal, se afla Casa Albastra, datand din secolul al XVlea. In prezent, adaposteste sectoare de activitate ale Muzeului Brukenthal.

La numarul 8 se afla Casa Hecht in care, in 1456, a functionat prima monetarie din Sibiu. Din 1472 aceasta a apartinut viitorului primar, Georg Hecht. Boltile gotice tarzii dateaza din acest an.

Piata Mica
Este amplasata in spatele Pietei Mari, fiind impartita in doua parti distincte de strada Ocnei, care coboara pe sub Podul Min­ciunilor spre Orasul de Jos. La­tura nordica a pietei ur­ma­reste conturul ce­lei dea doua centuri de fortificatii. Cladirile de aici nu au acel portal ma­siv, boltit, ca­racteristic Pie­tei Mari. Casele de aici ada­posteau ateliere mes­tesugaresti si magazine din secolele XIV – XVI.

Ce poti vedea
Cel mai celebru punct de atractie in Piata Mica este Podul Minciunilor. I se spune asa deoarece aproape de el era o unitate militara, iar soldatii obisnuiau sa faca juraminte de dragoste fetelor cu care se intalneau pe pod. Este primul pod construit din fier forjat in Romania.

Orasul de Sus
Vechiul Sibiu era impartit in Orasul de Sus si cel de Jos. Primul il reprezenta cetatea propriuzisa a Sibiului, cu Piata Mare si Biserica Evanghelica. De altfel, Biserica Evangheli­ca este cea in jurul careia se va forma prima piata a orasului.

Dar, cu siguranta, cea mai celebra strada a Orasului de Sus este Nicolae Balcescu, care porneste din Piata Mare. Este cea mai cocheta si mai cosmopolita strada din Sibiu, adevarat loc de promenada in care mai tot timpul vei intalni un furnicar de oameni, fie ei sibieni sau turisti.

Aici sunt si unele din cele mai elegante magazine din Sibiu si tot aici vei gasi si celebrul hotel imparatul Romanilor, construit pe locul unui vechi han care purta acelasi nume.

Muzeul Brukenthal
Este edificiul cel mai reprezentativ al Sibiului. Cladirea se deosebeste de marile palate construite in spatii deschise deoarece este limitat de existenta parcelelor initiale. Palatul se numeste Michael Brukenthal si a fost ridicat de catre nepotul acestuia, Samuel Brukenthal, comite al sasilor intre 1790 si 1813.

La parter, canaturile portii, din lemn de stejar, sunt decorate in relief cu emblemele artelor plastice, picturii si muzicii. La primul etaj se afla apartamentul proprietarului si apartamentele pentru oaspeti, iar cel deal doilea etaj era rezervat atat colectiilor, precum si bibliotecii.

Colectia originala a baronului includea nouasprezece tablouri celebre care au fost mutate de comunisti la Muzeul de Arta din Bucuresti. Printre acestea, "Rastignirea lui Christos" de Antonello da Messina sau "Omul cu tichie albastra" de Jan van Eyck.

Biserica Evanghelica este una din cele mai vechi din tara, datand din 1371, data la care a fost construit corul.

Nu trebuie sa ratezi
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, de fapt un imens parc presarat cu case taranesti excelent conservate. Este situat in Padurea Dumbrava, la patru kilometri de oras. Actualul muzeu continua traditiile primului muzeu etnografic al romanilor din Transilvania, care a fost inchis in 1950.

Patrimoniul sau a fost transferat atunci la Muzeul Brukenthal, dar a fost returnat Muzeului ASTRA in 1990 si cuprinde peste 35 000 de obiecte. Muzeul este organizat in cinci mari sectoare, carora li se adauga o interesanta colectie de sculptura moderna in lemn.

Date practice
– Denumirea muzeului vine de la ?Asociatiunea transilvana pentru literatura romana si cultura poporului roman – ASTRA, societate infiintata la 1861.

– La acest muzeu te poti si distra. Te poti plimba cu lotca pe lac, cu trasurile sau cu saniile (atunci cand ninge) si, de ce nu, te poti caza in hanul din muzeu.

– Popicaria din Paltinis este amplasata in apropierea Carciumii din Batrani si dispune de un pavilion rustic pentru jucatori. Atat bilele, cat si popicele sunt facute din lemn.

Orasul de Jos
Aici se gaseste partea cea mai veche a Sibiului, de-a lungul actualelor strazi 9 Mai si Faurului.

Spre 1150, aici au aparut casele de pe latura de nord a acestor strazi. Orasul de Jos sa dezvoltat radial, plecand de la colina Orasului de Sus.

Acest perimetru al orasului nu a fost inclus in centura de fortificatie decat in secolul al XVlea.

In Orasul de Jos sunt 18 cladiri care pastreaza elemente medievale certe din secolele XV – XVII, cele mai multe gasinduse pe strazile 9 Mai si Ocnei.

Ultima dintre ele pornea de la Poarta Ocnei si se continua pana in Piata Mica. Alte puncte de interes sunt Piata Aurarilor sau strada Azilului.

Ce poti vedea
Pe strada Azilului, la numarul 4, se afla biserica cu acelasi nume mentionata pentru prima data in 1292, cand biserica ordinului cruciatilor Sf. Spirit organiza aici pentru bolnavi si saraci primul spital din Sibiu. Biserica are o mica clopotnita din lemn.

Cetatea Sibiului
Din vechile fortificatii ale Sibiului, cea mai bine conservata este centura a treia, excelent renovata. O poti admira de-a lungul bulevardului Coposu. Intre partea carosabila si zid se afla o zona verde cu copaci, amenajata prima data in 1791, intre Bastionul Haller si Turnul Gros, cunoscuta sub numele de promenada!

La capatul dinspre Piata Unirii, zidul este strapuns cu o bolta semicirculara pentru a permite trecerea pietonilor. Pe acest segment de zid, la mijloc, se afla un monument ridicat in 1828 cu ocazia vizitei la Sibiu a imparatului Francisc I. in fata monumentului se afla o stela cu partea superioara decorata cu motive militare.

Informatii interesante
-Zidul de pe strada Cetatii (1357 – 1366) a scapat de sistematizarea din secolul al XIXlea. Astfel ca in prezent aceasta portiune de zid are aspectul avut in a doua jumatate a secolului al XVlea, cand a fost refacut cu caramida si prevazut inspre interior cu ample arcade care sustin drumul de straja.

-Bastionul Haller a fost construit in 1552 la capatul actualului bulevard Coposu. Con­struc­tia este in forma de pica.

Timpul liber in Sibiu
Orasul de pe Cibin nu este doar o destinatie istorica. Este si un oras viu, in care te poti distra la intensitate maxima. In Sibiu se gaseste cel mai vechi restaurant de pe actualul teritoriu al Romaniei, "Butoiul de Aur", situat in aceeasi cladire din secolul al XVlea. Este situat in Pasajul Scarilor si se zice ca insusi Mihai Viteazu a poposit aici dupa batalia de la Selimbar.

In Imperium Pub, de pilda, situat pe strada Nicolae Balcescu nr. 24, se tin concerte de jazz in fiecare seara de weekend. Cafeneaua Atrium, din Piata Mica, este gazda unor inedite spectacole de teatru sustinute de trupa Joint. La inceputul lunii mai, vreme de o saptamana, Sibiul este gazda unui celebru festival de jazz, poate cel mai cunoscut fenomen jazzistic de pe la noi si cu siguranta cel mai vechi, prima editie desfasurandu-se in 1974.

Unde poti merge
Un excelent restaurant cu specific romanesc este Crama Sibiul Vechi, de pe strada A. Papiu Ilarian. Aici crama a functionat inca din a doua jumatate a seco­lului al XIXlea, iar interiorul restaurantului aminteste de vremea cand aici se bea vinul la ulcica. Vei gusta mancaruri traditionale ?udate? cu rachiu invechit in butoaie de dud.

Rasinari
Unul din cele mai pitoresti sate din imprejurimile Sibiului, zona cunoscuta si sub denumirea de Marginimea Sibiului, este Rasinari. Situat la 12 kilometri de Sibiu, la Rasinari se poate ajunge fie pe soseaua Sibiu – Paltinis, fie cu un inedit tramvai, desprins parca din secolele trecute, pe care il poti lua din Padurea Dumbrava.

Satul este o destinatie exotica, trecuta in toate pliantele agentiilor de turism rural, dar isi datoreaza celebritatea si faptului ca aici s-au nascut doua mari personalitati ale culturii romanesti: Octavian Goga si Emil Cioran. Casele lor memoriale sunt, de altfel, unele dintre principalele obiective de vizitat de aici.

Ce poti vedea

  • Casa episcopilor. Este construita din lemn in 1710 si a fost sediul episcopilor ortodocsi ai Transilvaniei. Astazi este muzeul parohiei ortodoxe.
  • Muzeul etnografic (colectii de etnografie si arta populara).
  • Casa memoriala Octavian Goga. Amenajata in casa parinteasca a poetului, este o constructie din secolul al XIXlea.

Paltinis
Sibiul se aseamana in multe privinte cu Brasovul. Ambele au un centru germanic si ambele… au o statiune montana unde poti evada daca te plictisesti de oras. La 32 de kilometri de Sibiu ajungi la Paltinis, o superba statiune permanenta situata la 1 442 metri altitudine, in Muntii Cindrel.

Casa Turistilor (1894), Casa Medicilor (1895) sau Sala Monaco (1898) sunt toate declarate monumente istorice. Aici te poti recrea tot timpul anului. Iarna, partia de schi de pe Muntele Oncesti are telescaun, teleschi sau babylift, iar vara Paltinisul este punctul de pornire pentru multe trasee turistice din Muntii Cindrel si Muntii Lotrului. Casa memoriala C. Noica, unde filosoful si-a trait ultimii ani de viata, este de asemenea un punct de interes.

Text si foto: Catalin Ciolca

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vacanta