Sibiu – File de jurnal dintr-o capitala culturala

Sibiu – File de jurnal dintr-o capitala culturala

Ce poate fi mai placut acum, la inceput de primavara, decat sa te plimbi prin centrul excelent renovat al Sibiului?

Cu atat mai mult cu cat titulatura de capitala culturala in 2007 pe care o are orasul de pe Cibin ii va aduce, conform estimarilor, de doua ori mai multi turisti fata de anul trecut.

Nu rata!
– In 2006 piata a capatat un aspect nou prin pavarea cu piatra cubica si reintroducerea vechii fantani cu grilaj.

-Cea mai importanta cladire din Piata Mare, construita in stil renascentist, este Casa Haller, situata la numarul 10. A apartinut pe rand mai multor personalitati locale si pastreaza multe elemente din cladirea originala din secolele XV – XVI.

– La numarul 13 vei gasi Casa Lutsch. Pe locul actualului imobil inainte de 1424 se afla un sediu al prepoziturii, iar dupa aceasta data, casa construita aici gazduia inaltii demnitari aflati in vizita la Sibiu. A fost renovata complet in 1999.

Piata Mare
Chiar statutul de capitala europeana a anului 2007 a facut ca Sibiul sa fie introdus de cotidianul britanic The Guardian pe unul dintre primele zece locuri ale site-ului: "50 de locatii turistice fabuloase ale lumii". Punctul central de atractie al orasului este, fara indoiala, Piata Mare.

Ea a fost prima data mentionata in 1411, ca piata de cereale, iar aici este centrul istoric al Sibiului.

Timp de sute de ani a fost denumita Der Grosse Ring sau Grosser Platz, intre razboaie s-a numit Piata Regele Ferdinand, iar comunistii au denumit-o Piata Republicii. Latura de sud a pietii este declarata monument arhitectural datorita stilului medieval unic mentinut aici.

Vei observa cu siguranta "ochii orasului", binecunoscutele ferestre din acoperisuri care fac celebra arhitectura germanica si care in Piata Mare se pot vedea cel mai bine. La numarul 5, langa muzeul Brukenthal, se afla Casa Albastra, datand din secolul al XVlea. In prezent, adaposteste sectoare de activitate ale Muzeului Brukenthal.

La numarul 8 se afla Casa Hecht in care, in 1456, a functionat prima monetarie din Sibiu. Din 1472 aceasta a apartinut viitorului primar, Georg Hecht. Boltile gotice tarzii dateaza din acest an.

Piata Mica
Este amplasata in spatele Pietei Mari, fiind impartita in doua parti distincte de strada Ocnei, care coboara pe sub Podul Min­ciunilor spre Orasul de Jos. La­tura nordica a pietei ur­ma­reste conturul ce­lei dea doua centuri de fortificatii. Cladirile de aici nu au acel portal ma­siv, boltit, ca­racteristic Pie­tei Mari. Casele de aici ada­posteau ateliere mes­tesugaresti si magazine din secolele XIV – XVI.

Ce poti vedea
Cel mai celebru punct de atractie in Piata Mica este Podul Minciunilor. I se spune asa deoarece aproape de el era o unitate militara, iar soldatii obisnuiau sa faca juraminte de dragoste fetelor cu care se intalneau pe pod. Este primul pod construit din fier forjat in Romania.

Orasul de Sus
Vechiul Sibiu era impartit in Orasul de Sus si cel de Jos. Primul il reprezenta cetatea propriuzisa a Sibiului, cu Piata Mare si Biserica Evanghelica. De altfel, Biserica Evangheli­ca este cea in jurul careia se va forma prima piata a orasului.

Dar, cu siguranta, cea mai celebra strada a Orasului de Sus este Nicolae Balcescu, care porneste din Piata Mare. Este cea mai cocheta si mai cosmopolita strada din Sibiu, adevarat loc de promenada in care mai tot timpul vei intalni un furnicar de oameni, fie ei sibieni sau turisti.

Aici sunt si unele din cele mai elegante magazine din Sibiu si tot aici vei gasi si celebrul hotel imparatul Romanilor, construit pe locul unui vechi han care purta acelasi nume.

Muzeul Brukenthal
Este edificiul cel mai reprezentativ al Sibiului. Cladirea se deosebeste de marile palate construite in spatii deschise deoarece este limitat de existenta parcelelor initiale. Palatul se numeste Michael Brukenthal si a fost ridicat de catre nepotul acestuia, Samuel Brukenthal, comite al sasilor intre 1790 si 1813.

La parter, canaturile portii, din lemn de stejar, sunt decorate in relief cu emblemele artelor plastice, picturii si muzicii. La primul etaj se afla apartamentul proprietarului si apartamentele pentru oaspeti, iar cel deal doilea etaj era rezervat atat colectiilor, precum si bibliotecii.

Colectia originala a baronului includea nouasprezece tablouri celebre care au fost mutate de comunisti la Muzeul de Arta din Bucuresti. Printre acestea, "Rastignirea lui Christos" de Antonello da Messina sau "Omul cu tichie albastra" de Jan van Eyck.

Biserica Evanghelica este una din cele mai vechi din tara, datand din 1371, data la care a fost construit corul.

Nu trebuie sa ratezi
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA, de fapt un imens parc presarat cu case taranesti excelent conservate. Este situat in Padurea Dumbrava, la patru kilometri de oras. Actualul muzeu continua traditiile primului muzeu etnografic al romanilor din Transilvania, care a fost inchis in 1950.

Patrimoniul sau a fost transferat atunci la Muzeul Brukenthal, dar a fost returnat Muzeului ASTRA in 1990 si cuprinde peste 35 000 de obiecte. Muzeul este organizat in cinci mari sectoare, carora li se adauga o interesanta colectie de sculptura moderna in lemn.

Date practice
– Denumirea muzeului vine de la ?Asociatiunea transilvana pentru literatura romana si cultura poporului roman – ASTRA, societate infiintata la 1861.

– La acest muzeu te poti si distra. Te poti plimba cu lotca pe lac, cu trasurile sau cu saniile (atunci cand ninge) si, de ce nu, te poti caza in hanul din muzeu.

– Popicaria din Paltinis este amplasata in apropierea Carciumii din Batrani si dispune de un pavilion rustic pentru jucatori. Atat bilele, cat si popicele sunt facute din lemn.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta