„Și-a luat nasul la purtare” pe antebraț după un cancer nazal. Iată reușita extraordinară a unor medici din Franța

O femeie și-a pierdut nasul în urmă cu opt ani în lupta cu cancerul. Acesta a primit în sfârșit unul nou, după ce i-a crescut pe braț.

Pacientei franceze, cunoscută doar sub numele de Carine, i s-a tăiat o parte din nasul real pentru a trata cancerul de sinusuri în 2013. Deși operația i-a salvat viața, leziunile de durată au făcut-o să fie prea speriată pentru a ieși din casă. De asemenea, și-a pierdut și simțul olfactiv.

Înainte de a urma tratamentul împotriva cancerului, medicii i-au confecționat un nas personalizat folosind biomateriale imprimate 3D și l-au păstrat la gheață până când tehnologia a progresat. Anul acesta, structura a fost apoi implantată sub pielea antebrațului ei, unde celulele și vasele de sânge au crescut în dispozitiv timp de două luni.

Două luni mai târziu, „nasul” a fost apoi așezat pe fața ei, iar vasele de sânge din interiorul său au fost atașate la cele din tâmple.

Pacienta este încântată de noul nas și spune că acesta o ajută să respire mai bine și să își miroasă grădina. Va fi nevoie de o altă operație pentru a permite simțirea organului.

Acest lucru vine după ce, în luna mai, a fost dezvăluit că unui britanic i-a fost transplantat un nou penis în regiunea genitală, după ce i-a crescut din nou pe antebraț.

Carine a declarat pentru site-ul francez, 20 minutes, că acum poate respira „un pic mai bine” cu noul nas.

„De asemenea, simt mirosurile din grădina mea, pot ieși afară, revin la viață. Este un miracol, acest biomaterial a fost ultima mea soluție și felicit cercetarea și munca medicilor care m-au ajutat să rezist. Am stat închisă în casă în acești opt ani. Când ești bolnav, te izolezi și fața este ceea ce vezi mai întâi', a adăugat ea, scrie Daily Mail.

spital-chu-toulouseSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 3

Pacienta a fost diagnosticat cu cancer nazal în 2013 și a făcut ședințe de chimioterapie și radioterapie pentru a-l trata. Aceasta a scăpat de cancer, dar a privat-o de cea mai mare parte a nasului.

Inițial, medicii au încercat să-i facă grefe de piele pentru a înlocui țesutul pierdut, dar acestea au cedat. I-au oferit, de asemenea, proteze, dar pacienta s-a luptat să le țină la locul lor. Atunci chirurgii Dr. Agnes Dupret-Bories și Dr. Benjamin Valerie au sugerat să încerce să reconstruiască nasul.

Aceștia au instalat dispozitivul pe antebraț, deoarece aici pielea este mult mai subțire, asemănătoare cu cea de pe față. Femeia a trebuit să viziteze spitalul în repetate rânduri în timp ce pielea creștea pentru a se asigura că funcționează bine și că nu există leziuni.

După două luni, au decis că a crescut suficient pentru a fi mutat. Odată amplasat, oamenii de știință au folosit un microscop pentru a atașa vasele de sânge din dispozitiv la cele de pe față.

Pentru a înlocui pielea pierdută de pe antebraț, au luat o grefă de pe coapsele ei. Pacienta a petrecut zece zile în spital după procedură și i s-au administrat antibiotice, însă nu a fost în zadar.

Dr. Dupret-Bories a declarat pentru France3 că pacienta a fost „foarte entuziasmată” de operație.

„Este un implant făcut la comandă în biomaterial, care a fost practic o schelă pentru a fi colonizat de corpul pacientei. La reconstrucțiile unor părți atât de mari ale feței, nu exista nicio soluție. Cu acest dispozitiv, sperăm că vom putea oferi un rezultat satisfăcător în două operații', a declarat ea, mai scris sursa mai sus citată.

În prezent, pacientul nu simte nimic la nivelul implantului, pe care medicii l-au calificat drept o reconstrucție estetică și socială. O a treia operație va fi necesară pentru a restabili aceste simțuri, au sugerat ei.

Foto: Facebook CHU de Toulouse

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului