Sfatul Mihaelei Bilic pentru cei care țin postul Crăciunului. „Câte mese trebuie să mănânci pe zi”
Să ții post nu este ușor, o spun chiar și specialiștii, care vin în ajutorul celor care vor să-l țină în următoarea perioadă. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai apreciați nutriționiști, vine cu câteva sfaturi utile pentru această perioadă.
Postul are rolul de a-i oferi o pauză organismului de la procesele complexe. Consumul de carne este unul dintre ele.
„La fiecare perioadă de post ne punem întrebarea: e mai sănătos să avem, măcar și pentru un timp, o dietă care să excludă produsele de origine animală? Rolul postului alimentar este să dea o pauză organismului de la procesele complexe de metabolizare și digestie pe care le necesită proteinele animale.
Deci DA, cu siguranță este recomandat să ne lipsim câteva săptămâni de astfel de produse- nu de alta, dar ne vom bucura mai mult de ele după această pauză', explică nutriționistul Mihaela Bilic, potrivit Cancan.
VEZI FOTOPOZA (1 / 4)„Să ții post nu e ușor, e nevoie de aprovizionare, organizare și gătit acasă. Mâncarea trebuie să fie cât mai simplă și cu limită la cantitate, altfel riscați să ieșiți din post cu niște kilograme în plus', mai spune Mihaela Bilic.
Celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic a venit cu o serie de sfaturi utile pentru toți cei care țin post în această perioadă:
„Consumați maxim 3 mese pe zi. Țineți cont de faptul că senzația de foame este absolut normală, având în vedere că e greu să te simți sătul atunci când nu consumi proteine animale, astfel apare și nevoia de a mânca mai mult.
– Acordați atenție la combinația dintre făinoase și grăsime vegetală (ulei). Această combinație crește riscul de îngrășare, iar multe dintre alimentele de post au aceste ingrediente la bază.
– Evitați consumul în exces al produselor de patiserie, margarinei, cartofilor prăjiți, șnițelelor și al cașcavalului de post. De asemenea, procedați la fel când vine vorba de oleaginoase de tip semințe, alune, migdale, fistic, acestea având multe calorii.
– Optați pentru preparate la cuptor, ciorbe, tocănițe pe bază de sos de roșii, multe legume, condimente și ierburi aromate.
– Consumați leguminoase de 2/3 ori pe săptămână și înlocuiți pâinea, pastele sau orezul cu cartoful.
– Consumați verdețuri și crudități
– Consumați fructe cu moderație și ciocolată neagră', explică Mihaela Bilic.