Menopauza precoce și cauzele ei

Dr. Luiza Spiru demitizează ideea preconcepută conform căreia menopauza este apanajul femeilor în vârstă. Stilul de viață din ce în ce mai agitat și problemele cu care se confruntă o femeie în ziua de azi pot produce modificări hormonale majore, cu consecințe grave asupra sănătății feminine.

Menopauza rămâne un subiect tabu, încă delicat de  discutat între generații și uneori rămâne neabordat chiar și la medic. Situația începe să se schimbe pentru că tot mai multe femei tinere vor să se informeze pentru a avea un stil de viață echilibrat care să le conducă spre o menopauză liniștită, lipsită de 'furtuni hormonale'. Uneori, tinerele se informează pentru mamele lor, care nu au curaj sau nu știu că pot merge la medicul specialist care să le îndrume corect.

Menopauza poate fi fiziologică (45-50 ani)

Menopauza poate fi indusă chirurgical, prin extirparea uterului și/sau a ovarelor, în urma unei afecțiuni sau chiar cancer.

O femeie neinformată poate suferi o dramă dacă nu este pregătită pentru această etapă din viața ei. Medicina integrată (prin specialități ca ginecologia, endocrinologia, gerontologia) poate îndruma corect pacienta în a înțelege ceea ce i se întâmplă și care sun metodele de tratament.

Tot mai multe femei tinere intră în menopauză precoce (26-30 ani), iar cazuistica medială spune că 99% din cazuri au drept cauză bolile anxios depresive.

Anxietatea poate determina modificări hormonale majore, iar amenoreea primară poate fi unul dintre efecte. De regulă, pacienta se prezintă la medic pentru alte simptome.

Dr. Luiza Spiru

Prof. Univ. Dr. în Geriatrie și Gerontologie

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Video