Sefia, rezervata barbatilor?

Sefia, rezervata barbatilor?

barbati vs. femeiBarbatii sunt preferati in posturi tehnice si la conducerea organizatiilor, in timp ce femeilor le sunt „dedicate“ domeniile legate de relatiile cu publicul, resursele umane si financiar. Angajatii romani sunt nemultumiti de timpul petrecut la locul de munca si de consecintele acestei situatii asupra vietii si sanatatii lor.

Acestea sunt concluziile unui studiu sociologic intocmit in anul 2006 de Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) si IMAS, pe un esantion reprezentativ pentru piata fortei de munca din Bucuresti.

Cat timp petrecem la serviciu?
Situatia ideala presupune indeplinirea eficienta a sarcinilor de serviciu intr-o perioada de timp data (opt ore, potrivit legii), caz in care angajatul are controlul asupra activitatior zilnice de la locul de munca. In realitate, conform studiului amintit, cei mai multi angajati romani, indiferent de sex sau de pozitie in firma, muncesc adesea peste program si au dificultati cand vine vorba sa isi ia ore libere, pentru rezolvarea unor probleme personale sau de familie.

Barbatii stau peste program
La noi, potrivit studiului amintit, cel putin un barbat din patru si cel putin o femeie din sase lucreaza zilnic peste programul normal de lucru. Barbatii sunt vazuti ca avand mai putine responsabilitati in viata de familie decat femeile si, de aceea, asteptarile patronilor sau managerilor sunt mai mari in privinta lor.

Femeile sunt percepute ca fiind nevoite sa echilibreze timpul dedicat carierei cu timpul dedicat familiei (mama poate fi inlocuita o perioada a zilei, dar nu de tot). In cazul barbatilor, aceasta presiune este insesizabila; in cazul lor, munca peste program ia si forma deplasarilor. Si la acest capitol, se considera ca femeile sunt mai putin disponibile si, astfel, castiga familia in fata serviciului. Dar efectele de bumerang ale unei situatii asa-zis privilegiate isi arata coltii a-tunci cand se pune problema promovarii femeilor in functie.

Orele suplimentare aduc promovarea
Fiind la inceputul functionarii pe criteriul economiei de piata si avand de unde alege personal, firmele nu si-au stabilit criterii clare de evaluare a performantei angajatilor (40% dintre reprezentantii organizatiilor incluse in studiul CPE au declarat ca nu au sisteme de evaluare a performantei angajatilor). Ca atare, patronii sau managerii iau decizii de promovare dupa cum cred, iar discriminarile de gen au frau liber.

Din perspectiva managerilor, respectiv a directorilor de resurse umane, lucrul peste program „da bine“, fiind un indicator in evaluarea angajatului si un criteriu de promovare (si maririle de salariu se acorda tot pe baza orelor suplimentare).

Ca o dovada, 50% dintre managerii intervievati au sustinut ca angajatii care lucreaza peste program sunt mai apreciati de conducere, iar mai putin de jumatate dintre manageri au mentionat „rezultatele bune in munca“ ca unul dintre primii trei factori care determina promovarea unui angajat din firma/companie.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera