Secretele întunecate de la Notre Dame de care nu vorbește nimeni

Secretele de la Notre Dame
Secretele de la Notre Dame

Deplânsă de o lume întreagă după incendiul devastator, Catedrala Notre Dame din Paris nu a fost dintotdeauna atât de apreciată și de iubită cum este acum. În ciuda faptului că a fost una dintre cele mai mari Catedrale din Occident, Notre Dame ascunde multe secrete întunecate.

În afară de celebrarea unor căsătorii regale, cum ar fi cea dintre Henry de Navarre – devenit Henric al IV-lea – si Marguerite de Valois sau încoronarea lui Napoleon I, Notre Dame din Paris nu s-a prea bucurat de atenția mai marilor vremurilor. Pentru încoronarea regilor era preferată o altă catedrală, tot Notre Dame, însă din Reims, iar pentru înmormântarea lor era aleasă Basilica Saint Denis.

În timpul Revoluției Franceze, Notre Dame din Paris a fost unul dintre primele monumente religioase vandalizate chiar de către populația locală. Vitraliile, statuile și alte obiecte sacre au fost complet distruse. Furiei francezilor nu a scapat nici Basilica Saint Denis, căreia i-au fost profanate regalele morminte.

Nedrept și nemeritat, Catedrala Notre Dame din Paris a fost folosită la sfârșitul anilor 1700 ca depozit pentru butoaiele de vin ale Armatei Revoluționare. Abia odată cu venirea lui Napoleon edificiul a devenit, din nou, loc de închinare și a fost ales de acesta pentru a fi încoronat ca împărat, în 1804. Și totuși, popularitatea Catedralei a început cu adevărat să crească abia din 1831. Restaurată major de arhitectul francez Eugène Viollet-le-Duc, Notre Dame a devenit cea mai faimoasă catedrală din Paris.

Pact cu Diavolul pentru ușile catedralei

O construcție atât de grandioasă nu avea cum să fie ocolită de legende. Potrivit uneia dintre ele, în secolul XIII, un tânăr și ambițios fierar, numit Biscornet, a primit sarcina de a proiecta și realiza într-un timp mult prea scurt decorațiunile din fier forjat care împodobesc ușile laterale ale catedralei. Sarcina era sisifică, imposibil de îndeplinit atât de rapid, motiv pentru care tânărul a cerut un termen mai lung. Care, însă, nu i-a fost acceptat. Surprinzător, lucrarea a fost totuși terminată la timp și i-a uimit pe parizieni cu frumusețea, complexitatea și eleganța ei. Niciodată nu mai fusese atins, până atunci, un atât de înalt nivel al artei. Suspect de înalt… Și cum în anii 1300 nici superstițiile și nici credința în magie nu erau luate în derâdere, ba dimpotrivă, pe străzile Parisului a început să circule un zvon teribil. Cum că impresionanta lucrare nu ar fi putut să se nască din mâinile unui om. Astfel, Biscornet a început să fie suspectat că și-ar fi vândut sufletul diavolului în schimbul acestei capodopere. Existau și povești care spuneau că tânărul ar fi adormit de multe ori în atelierul său, nopțile, când de fapt trebuia să lucreze, și cu toate acestea proiectul lui a fost finalizat – în mod misterios – în timp record. Chiar și preoții susțineau că Satan era în spatele acestei lucrări, de vreme ce ușile catedralei nu au putut fi deschise până când n-au fost stropite cu apă sfințită.

Degeaba a încercat Biscornet să convingă că cele două mâini ale sale au făcut acea minunăție. Degeaba. Nu a putut scăpa de acuzații. Iar moartea lui prematură și total inexplicabilă nu a făcut decât să confirme – în conștiința poporului – suspiciunile de pact cu diavolul. Mulți au fost siguri că  Satan se întorsese să-și ia plata: sufletul nefericitului fierar.

Legendă sau realitate? Unii încă își mai pun și azi această întrebare. Experții în domeniu s-au străduit multă vreme – chiar până în zilele noastre –  să găsească o explicație plauzibilă. Cum a putut un tânăr să atingă un așa nivel de complexitate a lucrării, cu instrumentele rudimentare, limitate, de la vremea respectivă? Alții au mers mai departe și au găsit indicii în însuși numele meșterului-artist: Biscornet. Este adevărat, mai cu seamă în acele împrejurări, înțelesul numelui său era cel puțin ciudat. „Bis' înseamnă de două ori, iar „cornet' provine din cuvântul coarne. Iar din alăturarea lor reiese „cel cu două coarne'. Așa că oamenii au avut un motiv în plus care să le întărească, iată, convingerea.

Chipul arhitectului, laolaltă cu al regilor

Timp de mai multe secole, locuitorii Parisului au fost convinși că linia de 28 de statui aflată de-a lungul fațadei principale a Catedralei Notre Dame îi reprezenta pe regii Franței. De aceea, în 1793, revoluționarii au decis decapitarea statuilor. Statuile îi înfățișau, de fapt, pe regii din Iuda și Israel… Timp de aproape două secole, nimeni nu a știut unde sunt capetele de piatră. Părea pierdută urma lor. Abia în 1977, cu totul accidental, ele au fost descoperite în curtea unui apartament din Paris. Nu toate, ci doar 21 din cele 28. Acestea fac acum parte din exponatele Muzeului Național Cluny.

Dar întorcându-ne la Catedrala Notre Dame și la statuile decapitate, mai există un mic… secret. În secolul al XIX-lea, în timpul amplelor lucrări de renovare realizate de Eugène Viollet-le-Duc, statuile decapitate au primit fețe noi. Arhitectul a profitat din plin de această oportunitate și a „îndrăznit' să-și pună propriul chip, sculptat, în linia regilor. Astfel, a opta statuie din stânga îl înfățișează chiar pe el! Și nu s-a mulțumit cu atât: se pare că Viollet-le-Duc și-a folosit chipul și pentru statuia Sfântului Apostol Toma. Dacă nu ar fi imoral ceea ce a făcut arhitectul, s-ar putea spune că și-a semnat lucrările în cel mai original mod posibil.

Știai că…

… la construcția Catedralei Notre Dame din Paris au fost folosiți 13.000 de stejari, ca grinzi care să susțină structura acoperișului? Cantitatea uriașă de lemn utilizată este echivalentă cu numărul de arbori ai Parcului Bercy, a cărui suprafață măsoară aproape 14 hectare. Cu alte cuvinte, catedrala „a înghițit' o întreagă pădure, de unde și porecla de „Pădurea Notre Dame'.

 Foto: Shutterstock

Citește și:

Selfie-urile au fost înlocuite cu stefdie-urile

Ceartă istorică între Kate Middleton și Keira Knightley

Prințul Harry, despre moartea mamei sale: Pierderea unei mame înseamnă să-ți pierzi siguranța'

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber