DOSAR SPECIAL Mari voci ale muzicii lăutărești: Ileana Sărăroiu, o moarte îmbrăcată în mistere

Ileana Sărăroiu

Una dintre cele mai iubite şi talentate cântăreţe din România, Ileana Sărăroiu, şi-a pierdut viaţa pe scenă, sub ochii celor care o ascultau. Ultima melodie cântată a fost poate cea mai cunoscută piesă a ei, cea care aducea mereu lacrimi și în ochii spectatorilor dar și ai interpretei: „O bătrână într-o gară'.

Moartea tragică a Ilenei a fost însă învăluită în mister căci, la câteva zile după înmormântare, mai multe persoane se pare că au auzit zgomote venite din criptă.

În urmă cu 35 de ani, cântăreața Ileana Sărăroiu – unul dintre marile nume ale scenei muzicale românești și ale folclorului autentic – a murit în urma unui atac cerebral în timp ce participa la o nuntă în comuna Unirea, județul
Călărași. Era 12 mai, iar în septembrie Ileana urma să împlinească 43 de ani.

Ileana Sărăroiu a murit la o nuntă la care cânta

Soarta decisese însă, altfel. Nimic din acea zi de mai nu prevestea nenorocirea care s-a petrecut seara – își amintea, cu câțiva ani în urmă, Liliana Ispas, mireasa de atunci, pentru care ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai fericită zi din viaţa ei, s-a schimbat într-o tragedie imposibil de uitat.

La ora 22.00 artista a sosit cu o Dacie albă, condusă de soțul ei, baschetbalistul Mircea Câmpeanu, și înainte de a urca pe scenă a rugat să i se facă o cafea, fiindcă era foarte obosită. În salonul unde avea loc nunta erau prezente 270 de familii, iar vestea că celebra Ileana Sărăroiu va cânta acolo a amplificat la maximum emoțiile celor de față.

Și-a sorbit repede cafeaua, după care a cântat neîncetat aproape o oră din cele patru de program pe care le avea
pregătite. Toată lumea o asculta impresionată, iar lăutarii abia reușeau să țină pasul acompaniamentului din cauza
ritmului rapid pe care Ileana îl impunea în succesiunea pieselor muzicale. După ce a cântat melodia ei de suflet, „O bătrână într-o gară', interpreta le-a cerut scuze nuntaşilor că nu mai poate continua, deoarece se simte foarte rău.

Acestea au fost ultimele ei cuvinte, devenind inconştientă. Printre nuntaşi se aflau şi doi medici care i-au acordat primul-ajutor și au apelat la Salvare. Nimeni nu știa cât este de grav, părea doar o oboseală puternică sau un leșin, însă starea ei a devenit rapid critică. Nu mai vorbea și nu mai reacționa la niciun stimul.

De ce a murit Ileana Sărăroiu

Unul dintre medici a avansat ipoteza unui atac cerebral, ceea ce ulterior s-a confirmat. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa, iar artista a murit în salvare chiar înainte de a ieşi din comuna Unirea.

Vestea morții bruște a Ilenei Sărăroiu a produs un şoc în lumea artistică iar autoritățile au suspectat că nu ar fi fost un accident și au anchetat cazul vreme de o săptămână, timp în care trupul artistei a fost ţinut la morga din Călăraşi. Autopsia a stabilit însă cauza morţii: un anevrism – despre care Ileana știa de multă vreme dar refuzase cu obstinația unei frici teribile, să se opereze – i-a provocat un accident vascular cerebral.

După ce Procuratura a aprobat înmormântarea, a fost dusă la locul de veci din cimitirul „Sfânta Vineri', din Bucureşti. Apoi au început poveștile. Speculații incredibile au luat naștere, iar moartea aproape misterioasă a artistei a țesut legende ce se depănau chiar și un deceniu mai târziu.

De ce a fost dezgropată Ileana Sărăroiu la o săptămână după înmormântare

Oamenii povesteau că artista, probabil aflată în moarte clinică, a fost îngropată de vie, că și-ar fi revenit în coșciug și că ar fi murit ulterior căci, atunci când a fost dezgropată, trupul acesteia era răsucit cu fața în jos, avea părul smuls, era zgâriată pe față și îi lipseau unghiile din cauza scrijeliturilor găsite pe capacul interior al coșciugului. La o săptămână după înmormântare fratele și soțul Ilenei au cerut deshumarea pentru a muta sicriul într-un nou amplasament, construit pe aleea centrală. Motivul invocat: locul de veci era la nici doi metri de toaleta cimitirului.

Dar se pare că au cântărit greu și îndoielile născute după ce mai multe persoane aflate în cimitir, inclusiv paznici, au spus că aud zgomote venind din criptă. Mutarea sicriului s-a făcut la ora 5 dimineața, iar toți cei prezenți la deshumare au negat zvonurile care spuneau că artista ar fi fost înhumată de vie, dar nici nu au comentat vreodată
incredibilele povești despre cele petrecute la „Sfânta Vineri'.

Una dintre prietenele de suflet ale Ilenei, celebra Maria Dragomiroiu, povestea că presupusa moarte clinică ar fi fost imposibilă, trupul fiind autopsiat și îmbălsămat după cele șapte zile petrecute la morga din Călărași, adăugând că mutarea s-a făcut fără ca sicriului să-i fie deschis capacul fiindcă venea un miros greu din interior.

Adevăruri, jumătăți de adevăruri sau pur și simplu fantezii, cele petrecute la moartea marii artiste au intrat de ani buni în folclorul urban, îmbrăcând poate prețuirea de care s-a bucurat una dintre vocile de aur din neamul marilor rapsozi români.

Citeste si

DOSAR SPECIAL Mari voci ale muzicii lăutărești: Romica Puceanu, artista cu un destin greu încercat de iubiri fără leac și de pierderi cumplite

DOSAR SPECIAL Mari voci ale muzicii lăutărești: Maria Lătărețu își strigă cea mai cruntă durere din câte pot exista în melodia Lie ciocârlie'

DOSAR SPECIAL Mari voci ale muzicii lăutărești: Zavaidoc, artistul care a dat opera pe muzica lăutărească

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Wikipedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate