Retinolul: beneficii, reacții adverse și recomandări ale medicului dermatolog
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2021/03/Beneficii-retinol.jpg)
Retinolul: beneficii, reacții adverse și recomandări ale medicului dermatolog. Retinolul este unul dintre cele mai folosite și, totodată, dezbătute ingrediente de skincare. Acesta este bine cunoscut pentru proprietățile sale anti-îmbătrânire, fiind un puternic antioxidant. Puțini știu, însă, despre efectul benefic pe care retinolul îl are asupra acneei. Aflăm secretele acestei substanțe direct de la medicul dermatolog.
Deși acneea este o afecțiune întâlnită cu preponderență în adolescență, multe persoane se confruntă cu această problemă chiar și la maturitate. Conform mai multor studii clinice între 40% și 55% din populația adultă cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani este diagnosticată cu acnee. Statisticile sunt îngrijorătoare ținând cont de faptul că, potrivit Academiei Americane de Dermatologie, numărul de cazuri este în continuă creștere. Dacă te numeri printre persoanele care se confruntă cu astfel de probleme, cel mai probabil ai încercat deja o gamă largă de produse menite să scape tenul de imperfecțiuni. Totuși, dacă ai impresia că niciun tratament nu funcționează, poate ar trebui să apelezi la unul dintre cei mai puternici combatanți ai acestei afecțiuni: retinolul.
Retinolul este un derivat al vitaminei A și face parte din familia retinoizilor. Această substanță reprezintă una dintre cele patru forme de retinoizi care se pot găsi în produsele cosmetice. Retinolul reduce producția de sebum și oprește blocarea acestuia la nivelul porilor, stopând apariția coșurilor și reparând cicatricile sau petele pigmentare. Deși aduc beneficii similare, retinoizii au un efect mult mai puternic asupra pielii. Acest fapt se datorează unei concentrații mai mari de acid retinoic, comparativ cu retinolul. Astfel, acțiunea retinoizilor este vizibilă într-un timp mult mai scurt, însă aceștia pot prezenta numeroase efecte secundare. Nu toate tipurile de piele pot tolera astfel de substanțe, tocmai de aceea este bine să le utilizăm doar la recomandarea medicului dermatolog. Dezbatem diferențele dintre retinol și retinoizi și aflăm răspunsul la toate întrebările cu privire la tratament, modalități de administrare, efecte și factori de risc de la Luminița Enache, medic dermatolog din cadrul Asociației Medicilor Independenți.
Cum explicăm confuzia dintre retinol și retinoizi?
Dr. Luminița Enache: Confuzia vine din faptul că ambii sunt derivați de vitamina A, dar cu capacități diferite de a genera un răspuns asupra pielii, prin transformare în metabolitul activ – acid retinoic.
Ce reprezintă retinoizii, câte tipuri există și ce rol au aceștia?
Dr. Luminița Enache: Retinoizii sunt o clasă de compuși chimici cu molecule lipofile, derivați de vitamina A. Ei care apar în mod natural la nivelul pielii. Aceștia sunt naturali (retinolul, esterii retinolului, retinaldehida, tretinoinul, izotretinoinul şi alitretinoinul) sau sintetici (tazarotena şi adapalena). Retinoizii au un rol important în creşterea normală a pielii, sunt implicaţi în diferenţierea sau apoptoza celulelor şi sunt activi farmacologic în prevenirea şi tratarea cancerului de piele sau a altor leziuni.
Vitamina A nu acționează în mod direct asupra pielii, având nevoie să treacă printr-o serie de conversii pentru a putea determina efectul dorit. Cum se produce conversia derivaților de retinol la nivelul pielii?
Dr. Luminița Enache: Retinolul este produs în intestinul subţire printr-unul din cele două mecanisme: hidroliza esterilor retinilici sau oxidarea carotenoizilor. Transformarea retinolului în forma activă implică oxidarea la retinaldehidă, care este apoi oxidată pentru forma activă, acid retinoic..
De ce retinolul este mai des întâlnit în componența produselor de îngrijire a feței disponibile în comerț, în comparație cu alți retinoizi?
Dr. Luminița Enache: Retinoizii, atât topici, cât şi sistemici, se folosesc pentru tratamentul acneei, al psoriazisului, al limfomului cutanat cu celule T, al tulburărilor de cheratinizare și necesită prescripție medicală. Tretinoinul, izotretinoinul, alitretinoinul, tazarotena şi adapalena sunt înregistrate ca medicamente; celelalte sunt cosmeceutice (produse cosmetice active medicinale).
Cum acționează retinolul asupra tenului acneic?
Dr. Luminița Enache: Retinoizii reprezintă nucleul terapiei topice pentru acnee deoarece au acţiune comedolitică, antiinflamatoare şi repară leziunea microcomedonului. În plus, ajută la menţinerea efectului pe termen lung deoarece inhibă dezvoltarea microcomedoanelor şi a leziunilor noi.
Are retinolul efecte benefice asupra tuturor tipurilor de acnee?
Dr. Luminița Enache: Retinoizii utilizaţi topic în tratamentul acneei sunt tretinoinul, izotretinoinul, adapalena, tazarotena. Se găsesc în formulări fie singuri, fie în combinaţii cu antibiotice sau cu peroxidul de benzoil. Ca monoterapie se folosesc în acneea uşoară până la moderată, eficacitatea şi tolerabilitatea lor fiind diferite în funcţie de concentraţie, dar şi de potenţa fiecărei substanţe.
Care sunt recomandările cu privire la modul de utilizare al retinolului?
Dr. Luminița Enache: Este cunoscut faptul că retinolul și retinoizii topici produc iritații la concentrații mari. Astfel, se recomandă o concentrație de substanță activă care să fie crescută progresiv, în primele 2-4 săptămâni se poate aplica crema cu retinol o dată la 2 seri. Apoi, pe măsură ce pielea capătă toleranță se poate merge la aplicare zilnică. Întotdeauna produsele pe bază de retinol și retinoizi se aplică seara la culcare și se folosește crema cu factor de protecție înalt pe timpul zilei pentru că retinolul crește sensibilitatea pielii la soare și activează receptorii pe care acesta acționează la nivel celular.
Care sunt efectele adverse ale retinolului?
Dr. Luminița Enache: Reacțiile adverse cele mai comune includ iritația pielii și descuamarea acesteia, care cedează la spațierea aplicării cremei cu retinol și la asocierea de creme hidratante specifice tipului de ten. Printre altele, mai pot fi enumerate senzația de mâncărime, piele uscată și sensibilitate a pielii la soare. Majoritatea reacţiilor adverse apar în primele săptămâni de la utilizare şi scad pe perioada tratamentului.
Putem utiliza produse pe bază de retinol fără a consulta părerea medicului specialist? Care este nivelul maxim de concentrație al retinolului pe care îl putem găsi în produsele ce nu necesită o rețetă din partea medicului?
Dr. Luminița Enache: Pentru că fiecare persoană este diferită, cu diferite tipuri de ten și probleme ale acestuia, este recomandabil să efectuați un consult dermatologic pentru a stabili împreună cu medicul dermatolog ce produs vi se potrivește. În general, se folosesc produsele cosmeceutice (ce conțin retinol, esterii retinolului, retinaldehida) care nu sunt listate ca medicamente și nu necesită prescripție medicală.
Dr. Luminița Enache
Foto: Shutterstock
Citeste și:
Lectia de make-up: cum te machiezi la 50+