Chef Sorin Bontea se mândrește cu niște cozonaci pufoși și delicioși. Juratul de la „Chefi la cuțite' a împărtășit rețeta cu fanii săi. Bucătarul a încărcat pe YouTube cum se pregătește cozonacul pas cu pas, dar și care sunt ingredientele pe care le folosește.
1 kg făină
350 g zahăr
8 gălbenușuri
coaja rasă de la 1 lămâie și de la 1 portocală
50 ml ulei
jumătate linguriță sare
14 g drojdie uscată
1 fiolă esență de vanilie
1 pachet unt
400 ml lapte
150 g zahăr
8 albușuri
80 g pudră de cacao
250 g miez de nucă măcinat
25 ml esență de rom
Începem prin a pune 400 ml lapte la încălzit. Topim 150 g de unt și după, într-un bol, amestecăm făina cu drojdia și cojile de citrice, apoi facem o gaură în mijloc, scrie Spynews.ro.
Separat, batem gălbenușurile cu sarea, apoi dizolvăm zahărul în laptele cald. Revenim la bolul cu făina și adăugăm esența de vanilie, gălbenușurile și laptele cu zahăr. Amestecăm până la omogenizare.
Untul topit îl amestecăm cu uleiul, apoi frământăm aluatul adăugând treptat și amestecul de ulei și unt. Aluatul obținut se va acoperi cu un prosop curat de bucătărie și se lasă la dospit timp de 90 de minute, la loc cald și fără curenți de aer. La fiecare 30 de minute, îl scoatem din bol și-l mai frământăm un pic.
Pentru umplutură
Mixăm albușurile spumă împreună cu zahărul, apoi încorporăm și pudra de cacao, esența de rom și nuca. Împărțim compoziția în 4 părți egale.
Apoi, vom împărți aluatul în două părți egale, iar fiecare parte se mai împarte în două. Întindem prima bucată într-un dreptunghi și după punem o parte din umplutură și rulăm. Repetăm procesul cu celelalte trei părți, apoi împletim câte 2 rulouri și transferăm cozonacii în tăvile unse cu ulei. Trebuie să îi lăsăm să crească în tavă timp de 45 de minute.
Până să-i băgăm la copt, ungem cozonacii cu un amestec de ou și lapte. Opțional, presărăm și zahăr deasupra. Cozonacii se dau la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, timp de 50 de minute.