Regizorul Lucian Pintilie a murit la vârsta de 84 de ani

Lucian Pintilie a murit

Lumea cinematografiei românești este din nou în doliu. Lucian Pintilie, unul dintre cei mai apreciați regizori români, a murit la vârsta de 84 de ani.

Regizorul Lucian Pintilie a murit la vârsta de 84 de ani

Regizorul Lucian Pintilie s-a stins la vârsta de 84 de ani, la Spitalul Elias din București. Vestea morții sale a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Silvius Negoiţă, acesta declarând că regizorul a murit miercuri seară, la ora 21, potrivit agerpres.ro. În urmă cu câteva zile, Lucian Pintilie a fost internat de urgență în unitatea medicală, starea acestuia fiind una foarte gravă și necesitând investigații medicale amănunțite. Decesul a survenit în urma mai multor afecțiuni cronice.

După ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Lucian Pintilie și-a început cariera de regizor montând mai multe spectacole la Teatrul Bulandra.

Unul dintre filmele regizate de Lucian Pintilie, “Reconstituirea”, a dus la izbucnirea unui scandal de proporții, ceea ce a făcut ca producția cinematografică să fie interzisă. În plus, regizorul s-a lovit de limitele impuse de regimul comunist și când a regizat piesa ”Revizorul”, aceasta fiind interzisă de cenzură după cea de-a treia reprezentație, lucru care l-a determinat pe Lucian Pintilie să părăsească România. Ulterior, regizorul a revenit în țară pentru a finaliza filmările  la “De ce trag clopotele, Mitică?”, film difuzat după anul 1990.

Pe lângă activitatea din lumea cinematografiei și cea a teatrului, Lucian Pintilie a montat și spectacole de operă, printre cele mai cunoscute numărându-se: “Festivalul de la Avignon: Orestia”, “Festivalul de la Aix-en-Provence: Flautul fermecat” și “Welsh National Opera din Cardiff: Rigoletto (1985), Carmen (1986, spectacol reluat la Opera din Vancouver)“.

Bianca Hriscu

Foto: hepta.ro

Citește și:

Concertele lui David Garrett au fost amânate. Violonistul se confruntă cu probleme de sănătate

O nouă pierdere în lumea cinematografiei. Actrița Margot Kidder a murit la vârsta de 69 de ani

Melania Trump, operată de urgență. Cu ce probleme de sănătate se confruntă și care este starea acesteia în prezent?

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete