DOSAR SPECIAL: Iubiri celebre de altădată. REGELE MIHAI ȘI REGINA ANA

REGELE MIHAI ȘI REGINA ANA

REGELE MIHAI ȘI REGINA ANA, povestea unei iubiri discrete. Iată câteva episoade din viaţa celui mai longeviv cuplu din istoria regalităţii româneşti.

REGELE MIHAI ȘI REGINA ANA


După o serie de iubiri tumultuoase în rândul membrilor familiei regale, povestea de dragoste dintre Regele Mihai şi Regina Ana pare o pagină de firesc – deşi lucrurile nu au fost, nici în acest caz, simple.

În unele cazuri, poveştile de iubire pornesc dintr-un punct zero, între două persoane care nu au avut până atunci nicio legătură una cu cealaltă.
Alteori, pe cei doi îi leagă ani de prietenie care se transformă, discret, în iubire, şi mai există şi situaţii în care drumurile le sunt încrucişate cu mult timp înainte ca ei să se cunoască. În cazul Regelui Mihai şi al Reginei Ana, contextul care i-a apropiat cu câţiva ani înainte ca aceştia să
se întâlnească a fost legat de cel de-al Doilea Război Mondial, în care principesa Ana de Bourbon-Parma se înrolase în armata franceză, ajungând la gradul de locotenent.

Printre reportajele filmate pe front pe care Regele Mihai obişnuia să le primească la palat, s-a regăsit şi cel în care se descoperise, în Maroc, mormântul fratelui cel mare al mamei sale, Regina Elena; însă regele fusese atras şi de altceva: văzuse un chip pe care dorea să-l păstreze în fotografii. „De fapt, eu sunt cea care a descoperit mormântul, într-un mausoleu din Rabat.

În acel reportaj, apăream şi eu, în câteva imagini', avea să povestească, la ani distanţă, Regina Ana. „Regele i-a cerut operatorului de la palat să decupeze fotogramele cu chipul meu şi să le transforme în fotografii, fără să ştie prea bine cine sunt.'

Regele Mihai și Regina Ana

Regele Mihai și Regina Ana

REGELE MIHAI ȘI REGINA ANA:  Un salut ca în armată

Derulând circa cinci ani după acest moment, anul 1947 îi surprindea pe protagonişti în Anglia, la Londra, unde un eveniment grandios avea să strângă laolaltă cele mai importante familii regale europene: nunta prinţesei Elisabeta, viitoarea Regină Elisabeta a II-a, cu locotenentul Filip
Mountbatten, devenit ulterior Prinţul Filip, duce de Edinburgh.

Într-una dintre camerele Hotelului Claridges, cu ocazia unui dineu oferit la Ambasada Luxemburgului de la Londra, principesa Ana şi-a zărit mama alături de două verişoare de-ale sale şi de un tânăr în uniformă.
Întrucât nu ieşise de mult din armată, principesa Ana i-a salutat, din reflex, milităreşte, în poziţie de drepţi şi lovind din călcâie, gest de care, peste ani, avea să îşi amintească amuzată.

Spunea într-un interviu din cadrul emisiunii „Profesioniştii', de la TVR: „M-am simţit atât de umilită de mine însămi, încât mi-am cerut scuze şi am ieşit imediat, ca să merg la verişoarele mele, care erau la un alt etaj'. În timp ce principesa se retrăgea stânjenită, Regele Mihai avea să îşi descopere marea iubire.

Prima cerere, refuzată

Cele câteva zile petrecute alături de principesă şi de fraţii acesteia („Am mers la cinema împreună, pentru că regele nu ştia cum se stă la coadă la un cinematograf, cum se plăteşte. L-am învăţat cum se trăieşte simplu, nu ca într-un palat', spunea Regina Ana) l-au determinat pe Mihai, care se îndrăgostise la prima vedere, să o ceară în căsătorie. Cererea a fost însă refuzată.

Cel pe care, peste mulţi ani, avea să îl descrie drept fantastic, i se păruse la început, Reginei Ana, prea blajin şi nehotărât. A doua încercare Însă, cum mai toate poveştile de iubire sunt supuse încercărilor de tot felul, la câteva săptămâni de la prima cerere, în decembrie 1947, pe drumul de întoarcere către Bucureşti, regele a făcut o escală în Elveţia, unde se afla şi principesa Ana.

Invitaţia de a i se alătura la o plimbare cu automobilul în jurul lacului Geneva i-a oferit ocazia acesteia să descopere o altă latură a tânărului: pasionat de maşini, sigur pe el, hotărât să-i cucerească inima. În acest cadru informal, cei doi au avut ocazia să afle mai multe lucruri unul despre celălalt şi, nu întâmplător, Regina Ana avea să declare: „Toată viaţa noastră asta am făcut. Umăr la umăr, ne-am ajutat şi am fost complici, fără să ne uităm unul la altul, ci privind amândoi, ca o singură fiinţă, drumul şerpuitor din faţa noastră', exact aşa cum o făcuseră în acea primă
plimbare în doi.

Regele Mihai și Regina Ana

Regele Mihai și Regina Ana

„Întotdeauna oferă dragoste, dacă poţi…'

…spunea regina Ana, un spirit liber şi tenace, care a preferat firescul, naturaleţea, modestia şi iubirea în toate aspectele vieţii − de la iubirea pentru cei dragi la plăcerea de a se dedica familiei şi de a-şi câştiga traiul într-o perioadă în care rangul nobiliar îşi pierduse valoarea. Contextul politic i-a făcut pe cei doi să-şi testeze iubirea încă de la început.

În ţară, guvernul nu şi-a dat acordul pentru un astfel de mariaj, a urmat episodul abdicării Regelui şi exilul, apoi a apărut o nouă opoziţie, a Bisericii Catolice, care a excomunicat-o pe viitoarea Regină Ana. Chiar şi aşa, cei doi nu au renunţat.

S-au căsătorit în exil, în Grecia, în cadrul unei ceremonii ortodoxe la care părinţii şi fraţii reginei nu au avut voie să participe. Şi tot în numele iubirii, au ales să-şi trăiască destinul discret şi nobil, mulţi ani departe de ţara în care, în cele din urmă, au fost amândoi înmormântaţi.

REGELE MIHAI ȘI REGINA ANA AU AVUT CINCI FETE

„Nu suntem o familie care se plânge, ar fi mult prea simplu', declara Regina Ana, o personalitate discretă, care rar accepta să acorde interviuri.
„Dacă te dăruieşti din plin făcând aceste lucruri – crescând copii, grădinărit etc. –, atunci le faci cu
plăcere pe toate', avea să spună cea care a dat naştere celor cinci fete: ASR Principesa Moştenitoare a României, Margareta, ASR Principesa Elena a Greciei, Irina Walker, ASR
Principesa Sofia şi ASR Principesa Maria.

Întrebată ce înseamnă sângele albastru, Regina Ana răspundea, în acelaşi manieră firească, sinceră, lipsită de clişee, care i-a caracterizat întreaga viaţă alături de Regele Mihai: „Mereu m-am întrebat asta şi, mulţumesc lui Dumnezeu, dacă te tai, sângele e tot roşu.'

Cătălina Chiricheș

Foto: Libertatea, Hepta

Citește și:

Mesajul Prințului Paul și al Prințesei Lia pentru fostul Principe Nicolae și Alina Binder. Ce cadou le trimit viitorilor soți

Ce s-a întâmplat cu invitația trimisă Casei Regale de fostul principe Nicolae? Vor participa sau nu la nunta acestuia cu Alina Binder?

Fostul principe Nicolae, noi detalii despre nunta cu Alina Binder. Când va avea loc evenimentul?

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate