DOSAR SPECIAL: Iubiri celebre de altădată. FERDINAND ȘI ELENA VĂCĂRESCU

FERDINAND ȘI ELENA VĂCĂRESCU

FERDINAND ȘI ELENA VĂCĂRESCU au trăit o poveste de iubire care era să scrie istoria României. Principele Ferdinand, pe numele său întreg Ferdinand Victor Albert Meinard, a trăit una dintre cele mai devoratoare povești de iubire dintr-o familie cu sânge albastru. O poveste în care viitorul rege a fost la un pas de a repeta gestul regelui Eduard al VIII-lea al Regatului Unit, care a renunțat la tron pentru a-și urma iubirea pentru americanca Wallis Simpson.

Desemnat ca principe moștenitor al Coroanei României și venit în țară la vârsta de 23 de ani, Ferdinand, nepotul Regelui Carol I, se îndrăgostește nebunește de domnișoara de onoare preferată a Reginei Elisabeta, Elena Văcărescu.

Elena, cea care urma să fie numită „poeta neliniştii divine', nu era o femeie extraordinar de frumoasă, avea însă o sensibilitate și o charismă aparte, la care se adăuga o educație strălucită: urmase cursurile Universităţii de la Sorbona, fiind eleva unor mari nume ale culturii franceze, printre care Sully Prudhomme sau Leconte de Lisle, și, de altfel, după mulți ani de la sfârșitul istoriei de iubire regală, Elena Văcărescu avea să fie prima femeie primită în Academie.

Citeste si Doamnele Marii Uniri. Cine au fost cele două femei excepţionale care şi-au adus o contribuţie majoră la reîntregirea României

Din păcate însă, Constituția României îi interzicea viitorului monarh să se căsătorească cu o româncă, impunând alianța doar cu o principesă străină de neam regal, dar Elena şi Ferdinand s-au iubit enorm din prima clipă în care s-au cunoscut și au decis să rămână împreună, împotriva tuturor,
împărtășindu-și dragostea.

FERDINAND ȘI ELENA VĂCĂRESCU, logodnă în secret

FERDINAND ȘI ELENA VĂCĂRESCU

În 1890, după o lungă perioadă petrecută pe lângă Familia Regală, Elena Văcărescu şi prinţul Ferdinand se hotărăsc să se logodească în secret, fiind sprijiniţi de Regina Elisabeta, care a şi obţinut consimţământul suveranului pentru acest pas. A urmat o perioadă în care cei doi au trăit o iubire înflăcărată şi pătimaşă, trecută însă sub tăcere, departe de ochii lumii.

Ferdinand era decis să se căsătorească cu Elena, chiar și împotriva Statutului Casei Regale și sfidând opoziția Consiliului de Miniştri şi a clasei politice românești, dar Regele Carol I i-a cerut fără echivoc să aleagă între Elena Văcărescu şi tron.

Citeste si Regele Ferdinand Întregitorul, omul din spatele Marii Uniri

Distrus de  alternativa de a renunța la iubirea vieții sale, principele s-a autoexilat din Casa Regală și a amenințat că se va sinucide, în ciuda lacrimilor Reginei Elisabeta. În cele din urmă, apelul făcut de Carol la rațiunea de stat și la datoria regală față de Coroană și de țară a învins sentimentele lui Ferdinand, iar principele a acceptat să se despartă de Elena, deși a considerat acesta un sacrificiu cumplit și nu i-a iertat niciodată Regelui gestul.

După o discuție decisivă cu Carol I, Elena Văcărescu primeşte o sumă mare de bani, cu condiţia să plece în exil în străinătate și să nu se mai întoarcă vreodată în România.

FERDINAND ȘI ELENA VĂCĂRESCU, legați de un jurământ

FERDINAND ȘI ELENA VĂCĂRESCU

Cea care ar fi urmat să devină regină a României se stabileşte definitiv la Paris și rămâne pentru tot restul vieții în lumea artistică a Oraşului Luminilor, dar credincioasă jurământului făcut la logodna cu Ferdinand: „… nici un alt bărbat nu se va apropia de mine atât timp cât voi trăi. Şi nimeni nu mă va putea dezlega de acest jurământ', Elena Văcărescu nu se va căsători niciodată.

Cât despre Ferdinand, ajuns monarh după moartea lui Carol I, el a avut-o ca amantă pe celebra Maria Mihăescu, cunoscută în București drept „Miţa
Biciclista', căreia i-a și dăruit casa în care aceasta va locui și care există și astăzi, deși puțini cunosc acest lucru, în vecinătatea Bisericii Amzei din Capitală.

Adrian Cîlțan

Sursa foto: wikipedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate