Recital Mischa Maisky la Bucuresti

27 octombrie, ora 19.00, la Ateneul Roman

Mischa Maisky

 

Dincolo de atitudinea sa lejera, usor neconventionala, Mischa Maisky este un artist a carui mare seriozitate este argumentata de repertoriul sau clasic de mare intindere: de la Ceaikovski, Haydn si Boccerini, pana la Camille Saint-Saëns si pana la superbele transcriptii pentru violoncel si  pian ale liedurilor lui Schubert.

Stralucit elev al stralucitului violonist  Mstislav Rostrpovich, Mischa Maisky este un interpret fidel partiturii, un interpret al carui lirism este bine temperat, subliniind si nu fortand lirismul original al pieselor pe care le interpreteaza.

Daca in interviuri afiseaza multa libertate si deschidere, eliberarea din incorsetarea unei anumite tinute rigide, pe scena, Mischa Maisky este un exponent al scolii academice ruse, care nu se innebuneste dupa experimente, nu deformeaza marile partituri clasice si nu etaleaza originalitate in dauna fidelitatii fata de textul muzical.

Daca ne sunt cunoscute inregistrarile in care Mischa Maisky interpreteaza alaturi de Daria Hovora sau Mihail Pletnev, de aceasta data avem prilejul sa fim martorii implinirii, probabil, a unui vis: la pian va fi Lily Maisky, fiica lui Mischa Maisky. Impreuna vor interpreta un program cu care sunt inscrisi intr-un circuit de turnee europene, sustinut de Deustche Gramophon, cuprinzand lucrari de Beethoven, Schumann, Debussy, Granados, Albeniz, Cassado si Manuel de Falla.

„Muzicienii sunt foarte norocosi, pentru ca pot comunica prin intermediul muzicii, care este – dupa mine – singurul limbaj universal. Muzica nu cunoaste bariere lingvistice, culturale, nu are limitari. De aceea, noi putem calatori in intreaga lume si comunica cu oameni din fiecare colt al acestei planete, prin mijlocirea artei sunetelor, ceea ce este un privilegiu enorm.” declara artistul intr-un interviu acordat Radio Romania Cultural.

Lily Maisky

Pe 27 octombrie, Mischa Maisky alaturi de fiica sa, Lily Maisky, vor pune in dialog violoncelul, pianul si sute de iubitori ai frumosului.

Biletele pentru recital se gasesc online pe eventim.ro, in librariile Humanitas si in retelele de magazine Germanos, Vodafone si Orange. Cei care doresc sa afle mai multe despre artisti si despre demersul Cruciadei Culturii pot gasi toate informatiile necesare in cadrul site-ului proiectului, www.cruciadaculturii.ro.

Recitalul se desfasoara in cadrul Cruciadei Culturii, miscare initiata la inceputul anului 2010 de Agentia de Vise si Fundatia artEST, sprijinita de Unicredit Tiriac Bank si de Uniunea de Creatie Interpretativa a Artistilor din Romania. Proiectul isi propune sa scoata la lumina repere veritabile si sa aduca la un loc oameni de cultura cu idei si viziuni comune.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri