Razoni, prima navă care a plecat cu cereale din Ucraina

Nava Razoni cu o încărcătură de 26.000 de tone de porumb ucrainean pentru Liban, care luni a părăsit portul Odesa de la începutul agresiunii ruse din 24 februarie, a trecut cu succes prin „coridorul cerealelor'. Nava ar trebui să ajungă la Istanbul miercuri dimineață.

Prima navă care transportă cereale ucrainene a pornit luni din portul Odesa în cadrul unui acord intermediat internațional pentru a debloca exporturile agricole ale țării aflate în conflict și a atenua criza alimentară globală în creștere.

Nava de marfă Razoni, sub pavilion Sierra Leone, a plecat cu peste 26.000 de tone de porumb destinate Libanului.

„Prima navă cu cereale care a părăsit portul de la agresiunea rusă', a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe Twitter, potrivit Washington Post.

Rusia și Ucraina au semnat acorduri la Istanbul cu Turcia și ONU pe 22 iulie, deschizând calea pentru ca Ucraina să exporte 22 de milioane de tone de cereale și alte produse agricole care au rămas blocate în porturile Mării Negre din cauza invaziei Rusiei asupra Ucrainei de peste cinci luni. în urmă. De asemenea, acordurile permit Rusiei să exporte cereale și îngrășăminte.

Ucraina și Rusia sunt furnizori globali importanți de grâu, orz, porumb și ulei de floarea-soarelui, iar regiunea fertilă a Mării Negre este cunoscută de mult timp ca fiind grânarul Europei. Reținerea transporturilor din cauza războiului a agravat creșterea prețurilor la alimente la nivel mondial și a amenințat foametea și instabilitatea politică în țările în curs de dezvoltare.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a catalogat acest transport drept „primul semnal pozitiv că există o șansă de a opri răspândirea unei crize alimentare în lume”. Mai mult decât atât, acesta i-a rugat pe partenerii internaționali să monitorizeze îndeaproape respectarea acordului de către Moscova.

„Nu ne putem face iluzii că Rusia se va abține să nu perturbe exporturile ucrainene”, a declarat Zelenski, mai scrie sursa citată.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a considerat „foarte pozitivă” plecarea navei, afirmând că aceasta va contribui la testarea „eficienței mecanismelor convenite în timpul discuțiilor de la Istanbul”.

Conform acordurilor, navele care intră și ies din porturile ucrainene vor fi supuse unor inspecții pentru a se asigura că navele care sosesc nu transportă arme și că cele care pleacă transportă doar cereale, îngrășăminte sau produse alimentare conexe, nu alte mărfuri.

Nava Razoni urma să ajungă miercuri dimineața devreme la Istanbul, unde echipe de oficiali ruși, ucraineni, turci și ai ONU vor urca la bordul ei pentru inspecție.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri