Razboiul unei mame de gemeni nevazatori
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2010/08/dscn0488-m.jpg)
Cu ajutorul actelor din procesul mamicii de tripleti din Aiud, avocatul Esterei Visan a pregatit procesul uzand de precedentul juridic si a castigat suma restanta actualizata cu indicele de inflatie la zi, obtinand pentru micutii gemeni nevazatori si daune morale de 10.000 lei. Afectiunea lor insa nu pare sa aiba rezolvare. Cei care pot sa le ofere o solutie medicala pot contacta redactia avantaje: [email protected].
Nici nu mai stie vremea cand viata ei era frumoasa si fericita. Cand era o proaspata mamica de gemeni, un baietel si o fetita, cu sperante, cu visuri si cu o liniste pe care i-o dadeau iubirea sotului ei si o familie implinita.
Curand insa dupa nasterea copiilor, cand Cristina si Luciano-Alexis aveau trei luni, la un control oftalmologic i s-a spus sec Esterei Visan ca gemenii sufera de retinopatie si ca nu vor vedea vreodata. Cauza, i s-a spus cu o ridicare din umeri, ar fi faptul ca ochii micutilor nu au fost protejati cat timp au stat in incubator, dar parca in fata loviturii cumplite mai conta cauza…
Contau doar lacrimile si neputinta in fata nesansei de a se fi nascut intr-o lume saraca si nedreapta. si pentru ca, poate, destinul hotarase ca suferinta nu era de-ajuns, un an si jumatate mai tarziu, sotul Esterei a fost omorat pe strada, lovit de un sofer fara permis de conducere.
Parea ca viitorul tinerei mamici din Bocsa se sfarsise, dar incet-incet, in sufletul ei si-au facut loc indoiala, intrebarile si mai apoi revolta, atunci cand a inteles ca statul roman nu vroia nici macar sa-i plateasca drepturile cuvenite celor doi gemeni nevazatori.
In actele Directiei de Asistenta Sociala exista doar un copil caruia i se platea indemnizatia de crestere. Fiindca asa prevedea legea. Mamele cu gemeni si tripleti primeau indemnizatia doar pentru unul dintre copii, ca si cum ceilalti n-ar fi existat, un fel de dojana ridicola de genul: „cine te-a pus sa nasti doi sau trei copii odata?, transcrisa in textul unor prevederi absurde, cu care nici unul nu era de acord, dar pe care nimeni nu incerca sa le schimbe.
Vreme de doi ani, Estera a batut la toate usile cerand dreptate din partea statului, explicand faptul ca ea nu are un singur copil, ci are doi micuti care mananca, au nevoie de scutece, de controale medicale, de medicamente si de lapte si au si nevoi speciale, fiindca nu pot vedea. Doi copii pentru care Estera merge zi de zi cate 120 km, intre Bocsa si Resita, pentru a-i duce la o gradinita speciala si a caror singura vina este ca s-au nascut deodata.
Totul (drumuri, plangeri, scrisori, memorii etc.) a fost insa inutil. Legea spunea ca ceilalti copii nu exista. si nici dupa ce o alta mamica de tripleti, Ionela Danciu, din Aiud, a reusit sa obtina modificarea legii, nu a primit banii din urma, din momentul nasterii gemenilor, pentru ca legea nu se aplica retroactiv.
Asa ca lupta Esterei pentru drepturile propriilor copii a trebuit sa mearga mai departe. A strans din dinti si si-a spus ca a pierdut multe batalii in viata ei, dar ca acum este hotarata sa castige razboiul cu un sistem nedrept. Au urmat din nou tribunale, chemari in judecata, infatisari, avocati care ar fi trebuit platiti, dar, din fericire, s-au gasit oameni cu sufletul mare care au ajutat-o sa obtina sumele pe care statul trebuia sa i le plateasca.
„A aparut, intr-adevar, Legea 239 din 10.06.2009 care prevede majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului cu suma de 600 de lei pentru fiecare copil provenit din sarcini multiple.
Doar ca Normele ei de Aplicare au intrat in vigoare nu a doua zi cum era normal, ci abia in octombrie 2009, iar sumele nu se acorda retroactiv, ci le primesti doar in urma unor procese si a unei hotarari judecatoresti care sa oblige Directiile de Asistenta Sociala sa plateasca, spune Ionela Danciu, mama tripletilor din Aiud, prima care a invins sistemul birocratic si care le-a ajutat apoi pe toate mamicile aflate in situatia ei.
Exista acum sansa reala ca micutii proveniti din sarcini multiple sa-si castige drepturile si sa le fie acordate sumele retroactive pe care parintii le pierdusera in perioadele de timp anterioare aparitiei legii si normelor acesteia. Insa doar cu pretul altor tergiversari, altor procese si umiliri prin salile tribunalelor.
Au fost tribunale unde decizia luata in cazul mamicii din Aiud a contat, asa cum au fost multe unde nu. „Atunci cand am initiat procesul meu, am trimis actele celor care au intentat ulterior procesul, ca sa fie folosite ca «precedent juridic», doar ca nu e obligatoriu ca instantele sa tina cont de acest principiu deoarece in dreptul nostru nu exista institutia precedentului juridic, mai explica Ionela Danciu (citeste povestea ei pe www.avantaje.ro/campania Eroine anonime – premii pentru femei puternice).
Adrian Ciltan; foto: arhiva personala