Prințesa Urbană: „Scopul meu este ca toții copiii din țara asta să crească fără bătaie și fără umilințe”

Lansarea celei mai recente cărți a ei, Copilul tău. Părinții tăi. Tu (Ed. Univers) a fost prilejul perfect pentru a o lua la întrebări pe una dintre faimoasele mame din online, Ioana Chicet-Macoveiciuc, cunoscută mai ales ca Prințesa Urbană.

Ai terminat Jurnalismul, ai lucrat în domeniu, iar din 2007 ai intrat și zona online, cu articole pe blogul Prințesa urbană. Care a fost momentul decisiv, când ai hotărât să te dedici cu totul online-ului?
Niciodată nu mi-am propus rațional să fac asta, lucrurile s-au așezat de la sine. În continuare fac și multe proiecte offline, cum sunt cărțile, întâlnirile cu oamenii, dar e adevărat că internetul este mediul principal acum pentru munca mea și comunicarea cu oamenii din comunitate.

Cum ai gestionat atunci succesul blogului și reacțiile negative care au venit la pachet? Cum le gestionezi acum?
Mi-a fost destul de greu la început, mai ales că de fiecare dată când lansam o carte nouă, care se bucura de recenzii bune, cineva undeva lansa un zvon răutăcios și primeam multă critică și ură, care mă afectau foarte tare. Am vrut să renunț de câteva ori, nu puteam dormi, nu puteam mânca, corpul meu refuza să proceseze tot ce venea spre mine, dar am ales să încerc calea terapiei întâi și m-a ajutat mult.
În continuare mă afectează răutățile, dar reușesc să le separ de mine (oamenii aceștia nu mă cunosc, nu au interacționat cu mine niciodată, motivul pentru care vorbesc urât despre mine nu are legătură de fapt cu nimic din ce sunt și ce fac), să nu mă distragă de la calea și de la misiunea mea. Scopul meu principal este ca toți copiii din țara asta să crească fără bătaie și umilințe, încurajați și înțeleși, acceptați și ascultați de adulții din viața lor. Comparativ cu această misiune, faptul că un străin îmi spune pe internet că su
nt urâtă este absolut insignifiant.

Este (și) scrisul o formă de terapie pentru tine?
Sigur, e principala forma de cunoaștere și vindecare. Cred că scrisul este terapeutic și pentru scriitor, și pentru cititori. Eu sunt toate personajele mele, care evoluează independent de mine, iar a le privi și a le descrie este o formă foarte eficace de terapie.

Prințesa Urbană: „Ne e greu să rostim adevărul'

După mai multe cărți pentru copii, adolescenți și adulți, a venit momentul celei mai intime cărți ale tale. Atunci când ai trimis cartea la tipar ai trecut prin tot felul de emoții și stări. La ce intensitate mai sunt emoțiile tale, acum, când citești reacțiile părinților?
Deschid cu teamă fiecare mesaj de la cititoare, mereu am emoții și cred că niciodată nu o să fiu relaxată sau detașată când e vorba despre cărțile mele, pentru că în ele sunt eu și orice critică e despre sufletul, durerile și speranțele mele. Deocamdată am primit doar mesaje de apreciere și recunoștință, sunt peste 10.000 de cărți déjà vândute într-o lună, ceea ce un semn foarte bun. Cred că multe mame se simt înțelese, auzite și sprijinite de această carte, iar asta e exact ce mi-am propus.

Ai creat chiar și o pagină de Facebook, pentru ca mamele să-și poată povesti încercările, luptele. E mai greu/mai provocator să fii părinte în prezent?
Din multe puncte de vedere, e mai ușor, pentru că avem o mulțime de servicii și produse care ne fac treaba mai ușoară. În același timp, depărtarea de familie, de tribul nostru, ritmul foarte rapid al vieții astăzi, canitatea prea mare de informație (nu toată de bună calitate), lipsa conexiunii vechi cu natura, cu rădăcinile noastre, cu spiritualitatea, ne deconectează uneori de noi și de copiii noștri. Totuși, cu puțin efort și cu deschidere față de a te vindeca, ne putem bucura de tot ce trăim.

Exemplarul meu e plin de semne, sublinieri, mai ales la capitolul Joaca. O altă cititoare spunea că va recomanda cartea tuturor mamelor ca pe una de căpătâi. Tu cum îți vezi propria carte?
Cred că e o prietenă bună care te face să râzi, să te simți bine cu tine, să plângi, să îți aduci aminte multe lucruri din copilăria ta, îți oferă idei de gestionare a situațiilor complicate, dar și multe idei de joc și exerciții cu sine. Mi-ar plăcea să ajungă la cât mai multe mame de copii mici. Cred că e nevoie de ea.

Capitolul scris de mama ta a fost unul deosebit. Dincolo de emoție, a fost foarte interesant de comparat cele două perspective asupra copilăriei tale. În lipsa comunicării, multe lucruri rămân nespuse sau interpretate greșit de părinți și copii. Ce ai sugera pentru remedierea acestei probleme?
Să ne găsim și să ne rostim adevărul. Ne temem de el, nu știm ce se mai ascunde acolo lângă el, ne e rușine să vorbim deschis despre noi, dar viața mi-a arătat că doar fiind onești și vulnerabili putem avea relații adevărate, valoroase, în care ne vindecăm și creștem.

Ioana Chicet MacoveiciucFelicitări pentru live-urile cu adolescenți! Mi-a plăcut în mod deosebit o tânără care a spus că și-ar fi dorit ca părinții să o ghideze mai mult, să-i fie mai mult părinți decât prieteni. Cum ar trebui, oare, să fie relația părinte-adolescent?
Copiii noștri mari au mare nevoie să rămânem acolo pentru ei fără a mai încerca să le controlăm viața. Cred că de la un punct trebuie să avem mai multă încredere în ei și în ce am construit cu ei până acum. Merg des la întâlniri cu tineri de 12, 14, 16, 18 ani. Aud aceleași lucruri de la ei: mama și tata nu mă ascultă, pentru ei e doar despre note și viitor. Vorbesc mult despre mine și cu mine, dar nu cred că le pasă cu adevărat de mine. Au mare nevoie să se desprindă, dar să facă asta cu noi aproape.

Ești om de comunicare, mai mereu înconjurată de cuvinte. Există și momente de tăcere? Cum te bucuri de acestea?
Prețuiesc și caut tăcerea. Cât stau cu copiii afară, nu citesc, nu scriu, doar stau. Când alerg, uneori opresc muzica și ascult, miros, observ. Am puține momente de liniște, pentru că fie stau cu copiii, fie lucrez mult, dar plănuiesc ca pe viitor să-mi dau mai multe pauze.

Cătălina Chiricheș; foto: Ioan Stoica

Varianta integrală a interviului poate fi găsită în revista Avantaje de IUNIE

Citește și: Cum știm că avem un copil pregătit pentru școală?

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie