Prin Bucurestiul de altadata – Curtea Veche

O parcare din fata intrarii in Hanul lui Manuc ocupa astazi locul unde, in prima jumatate a secolului al XX-lea, se ridica eleganta cladire a Halei de Flori.

Piata poarta numele bisericii inchinate Sfantului Anton, arsa in timpul marelui incendiu din 1847. O cruce mica din piatra indica locul unde se afla altadata altarul. Pe laturile pietei se afla doua dintre cladirile cele mai frumoase ale centrului vechi: Hanul lui Manuc si Cafeneaua Veche.

Hanul lui Manuc – curtea interioara Strada Covaci

Cafeneaua Veche
Declinul si, in cele din urma, disparitia hanului au fost rezultatul aparitiei localurilor cu fatada la strada, cafenele si birturi, dintre care Bucurestiul numara cam 1.500 la inceputul secolului al XIX-lea si care s-au inmultit pe masura ce se inainta in veacul respectiv.

Traditia cafenelelor este, deci, veche in Bucuresti. Cafeaua a ajuns pe aceste meleaguri prin intermediul turcilor si a fost imediat adoptata de clasele de sus ale societatii.

O cafenea, aflata langa marele han Serban Voda (ce se ridica pe locul in care se afla astazi Banca Nationala) este mentionata in documente inca din anul 1667; alta, langa biserica Sf. Gheorghe, in 1746.

Pe latura de nord a pietei Sf. Anton, pe coltul cu strada Covaci, se gaseste Cafeneaua Veche, o alta remarcabila cladire bucuresteana, care apare pentru prima oara intr-un document din 1781; trecerea proprietatii asupra ei dintr-o mana in alta s-a mai consemnat in anii 1812 si 1825.

Cafeneaua are o infatisare deosebit de pitoreasca: culoarea alba a zidurilor este pusa in valoare de nuanta intunecata a acoperisului si de culoarea inchisa a obloanelor solide, din tabla, de la ferestre.

Sub cornisa, un sir de ocnite decoreaza sobru partea de sus a fatadelor, in contrast cu rafinamentul medalioanelor in relief, cu portrete in stilul Renasterii, plasate intre arcadele ferestrelor. Usile, de asemenea incheiate cu arcade in semicerc, intregesc pitorescul ansamblului. Interioarele pastreaza cateva plafoane boltite.

Cele doua strazi la intersectia carora se afla cafeneaua au, si ele, povestile lor. Strada Covaci a aparut dupa disparitia Curtii Vechi, in urma impartirii acesteia in loturi, pentru vanzare publica, intre anii 1798- 1804.

Pe locul strazii, in secolul al XVIII-lea, s-a aflat o mare parte a gradinii Curtii Vechi, cu chioscuri pentru recreere. La 1804, apare traseul actual al strazii, cu numele de Podul Nou, podit cu barne de stejar.

Incepand cu 1852, s-a numit Covaci, dupa cum erau numiti mesterii fierari care o locuiau. La sfarsitul secolului al XIX-lea, strada Covaci este pavata cu piatra cubica, fiind asfaltata dupa 1900. Pe aceasta strada s-a aflat sediul ziarului Timpul, la care, intre 1880- 1881, a lucrat Mihai Eminescu.

Strada pastreaza si astazi amprenta acelor timpuri, unele case, adevarate bijuterii arhitectonice, fiind impecabil restaurate prin grija actualilor proprietari.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta