Prima aplicație anticancer pe telefonul mobil, inventată de doi români

mircea popa

Mircea Popa: “O decizie curajoasă îți dă putere și îți schimbă viața. aceasta e calea spre succes.”

Doi specialişti români au reuşit să conceapă şi să lanseze, în premieră absolută, o aplicaţie spectaculoasă şi accesibilă care este, oficial, prima de acest fel ce depistează cancerul de piele, folosind un algoritm unic.

Mircea Popa şi Victor Anastasiu nu sunt nişte profesionişti ai medicinei. Nu au specializări în dermatologie, studiile lor fiind mai tehnice. Ideea de a crea o aplicaţie medicală digitală le-a venit, însă, văzând cifrele legate de afecţiunile maligne ale pielii şi în special de melanom, forma cea mai agresivă şi care produce cele mai multe decese.

O aplicaţie pentru telefonul mobil

Statisticile OMS arată că cel mai des întâlnit tip de tumoră malignă în SUA şi printre primele cinci în Europa este cancerul de piele. Melanomul ucide anual 13.000 de americani. „Melanomul este extrem de agresiv, evoluează rapid și produce multiple metastaze. Dar se poate vindeca simplu și relativ rapid, dacă este descoperit în faza primară, ideal chiar precanceroasă.

Pentru aceasta, însă, este necesară și obligatorie monitorizarea constantă a tuturor petelor și alunițelor de pe piele. Aceasta este premisa de la care am pornit noi: să le oferim oamenilor o posibilitate rapidă, accesibilă, simplu de folosit şi în acelaşi timp cu mare acurateţe, care să-i avertizeze asupra riscului de cancer cutanat.

Şi cum cel mai la îndemână şi mai des folosit device este telefonul mobil, am avut ideea unei aplicaţii care să fie instalată pe telefon şi să poată depista nevii cu potenţial cancerigen. Aşa a apărut SkinVision, aplicația care depistează cancerul de piele', explică Mircea Popa.

Precizia evaluării aluniţelor trece de 80%

Iniţial, tehnica celor doi români s-a numit Skin Scan și le permitea oamenilor să facă o poză unei alunițe cu iPhone-ul și să o trimită spre analiză. Apoi primeau o evaluare a riscului şi indicaţia dacă este cazul să meargă la un medic.

Au urmat doi ani de perfecţionare şi testare a acestor evaluări – care erau făcute de un algoritm unic, dezvoltat de o echipă de matematicieni, IT-iști și medici dermatologi pe baza unei bănci de date de peste 4.000 de imagini de la mai mult de 500 de evaluări dermatologice reale – până ce aplicaţia a ajuns  să aibă o precizie de până la 90%.

Dedicat persoanelor cu risc de cancer de piele

Aplicația personalizată a primit primul certificat al Comisiei Europene pentru Susținerea Sănătății Cutanate. Această aplicație nu pune un diagnostic și nu ține loc de vizită la medic și nici de investigații tipice, dar poate să identifice cu foarte mare acuratețe leziuni ale pielii care prezintă un risc ridicat de a se transforma în afecțiuni cutanate de tip canceros sau care prezintă semne asociate cu boala.

SkinVision este dedicat în principal persoanelor din categoria de risc: cele care petrec mult timp în aer liber cu expunere îndelungată la soare, cele cu piele palidă, păr roșcat sau care au mai mult de 50 de nevi (alunițe sau nev melanocitic), semne din naștere din categoria negilor ori care au antecedente familiale de melanom.

Citește continuarea pe pagina următoare

Algoritmii, probaţi cu un studiu medical în Germania

„După lansarea Skin Scan, am fost contactați de un fond de investiții din Olanda care era interesat să investească în companie și să ne ajute să o dezvoltăm. Atunci ne-am și redenumit SkinVision, am extins echipa și am pornit să dezvoltăm posibilităţile tehnologiei.

Inițial, plecasem cu o aplicație de iPhone, dar trebuia să oferim ceva și pentru Android și, pe lângă asta, a devenit clar foarte repede că trebuie să avem și dovezi științifice care să arate că algoritmul chiar este bun la ce spunem noi că face.

Astfel, am început să derulăm un studiu științific la Universitatea Ludwig Maximilian din München, care avea scopul de a măsura cât de bună este soluția noastră în comparație cu soluțiile a doi profesori doctori dermatologi care văd aceleași leziuni.

Studiul ne-a arătat că suntem pe drumul cel bun și că, la momentul respectiv, SkinVision avea o acuratețe de peste 80% în evaluarea nevilor, iar performanța a fost menţionată în Jurnalul European de Dermatologie. Dar ne-am dat seama că dacă vrem să creștem și să adunăm date cât mai eficient, SkinVision trebuia să devină o platformă folosită și de medicii dermatologi, și de pacienți.

aplicatie anticancer

„Am vrut să facem ceva care să conteze pentru oameni'

Astfel, am lansat, în 2015, platforma care este momentan folosită de specialişti pentru a aduna imagini cu diferite leziuni dermatologice plus diagnostice, ca să putem extinde algoritmii de analiză. În acest moment, aplicația este accesibilă oricui pentru download – şi pentru platforma IOS, şi pentru Android – şi deja am trecut de 700.000 de descărcări.

Pentru a obține o evaluare a unei alunițe sau a unei pigmentări de pe piele, trebuie doar ca persoana respectivă să instaleze aplicaţia pe telefonul mobil, să facă o poză zonei sau nevului (de fapt, aplicația face poză când „simte' o aluniță) și să apese un buton de pe ecran. Bineînțeles, toate astea după ce se înregistrează.

Am instalat în aplicaţie şi urmează să testăm aceeași platformă și pentru cazul în care este folosită de pacienți ca să comunice direct cu medicul şi vrem să extindem partea de prevenţie şi depistare precoce a tumorilor de piele şi să aducem oamenii la medicul specialist, în cazul în care au nevoie. Și suntem în cea mai bună poziție să facem legătura între cele două părți.

Cred că singura motivație pe care o aveam eu și Victor, când am venit cu ideea şi am conceput acest proiect, era să facem ceva care să conteze pentru oameni. Nu aveam, niciunul dintre noi, o poveste personală legată de boala asta, dar, cumva, era important că puteam să le venim în ajutor unor oameni.

Cât despre momente dificile, da, am trecut prin mai multe, dar așa e în orice proiect. Începi cu mult entuziasm, după care îți dai seama că realitatea e mai complicată decât se aștepta planul tău. Și urmează un carusel în care încerci să te ții bine. Şi uneori, aşa cum e în cazul nostru, iată, reuşeşti', adaugă Mircea Popa.

Citește și Aplicații utile și eficiente pentru telefonul mobil care te ajută să înveți limbi străine

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală Mircea Popa

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povesti adevarate