Prima aplicație anticancer pe telefonul mobil, inventată de doi români

Algoritmii, probaţi cu un studiu medical în Germania

„După lansarea Skin Scan, am fost contactați de un fond de investiții din Olanda care era interesat să investească în companie și să ne ajute să o dezvoltăm. Atunci ne-am și redenumit SkinVision, am extins echipa și am pornit să dezvoltăm posibilităţile tehnologiei.

Inițial, plecasem cu o aplicație de iPhone, dar trebuia să oferim ceva și pentru Android și, pe lângă asta, a devenit clar foarte repede că trebuie să avem și dovezi științifice care să arate că algoritmul chiar este bun la ce spunem noi că face.

Astfel, am început să derulăm un studiu științific la Universitatea Ludwig Maximilian din München, care avea scopul de a măsura cât de bună este soluția noastră în comparație cu soluțiile a doi profesori doctori dermatologi care văd aceleași leziuni.

Studiul ne-a arătat că suntem pe drumul cel bun și că, la momentul respectiv, SkinVision avea o acuratețe de peste 80% în evaluarea nevilor, iar performanța a fost menţionată în Jurnalul European de Dermatologie. Dar ne-am dat seama că dacă vrem să creștem și să adunăm date cât mai eficient, SkinVision trebuia să devină o platformă folosită și de medicii dermatologi, și de pacienți.

aplicatie anticancer

„Am vrut să facem ceva care să conteze pentru oameni'

Astfel, am lansat, în 2015, platforma care este momentan folosită de specialişti pentru a aduna imagini cu diferite leziuni dermatologice plus diagnostice, ca să putem extinde algoritmii de analiză. În acest moment, aplicația este accesibilă oricui pentru download – şi pentru platforma IOS, şi pentru Android – şi deja am trecut de 700.000 de descărcări.

Pentru a obține o evaluare a unei alunițe sau a unei pigmentări de pe piele, trebuie doar ca persoana respectivă să instaleze aplicaţia pe telefonul mobil, să facă o poză zonei sau nevului (de fapt, aplicația face poză când „simte' o aluniță) și să apese un buton de pe ecran. Bineînțeles, toate astea după ce se înregistrează.

Am instalat în aplicaţie şi urmează să testăm aceeași platformă și pentru cazul în care este folosită de pacienți ca să comunice direct cu medicul şi vrem să extindem partea de prevenţie şi depistare precoce a tumorilor de piele şi să aducem oamenii la medicul specialist, în cazul în care au nevoie. Și suntem în cea mai bună poziție să facem legătura între cele două părți.

Cred că singura motivație pe care o aveam eu și Victor, când am venit cu ideea şi am conceput acest proiect, era să facem ceva care să conteze pentru oameni. Nu aveam, niciunul dintre noi, o poveste personală legată de boala asta, dar, cumva, era important că puteam să le venim în ajutor unor oameni.

Cât despre momente dificile, da, am trecut prin mai multe, dar așa e în orice proiect. Începi cu mult entuziasm, după care îți dai seama că realitatea e mai complicată decât se aștepta planul tău. Și urmează un carusel în care încerci să te ții bine. Şi uneori, aşa cum e în cazul nostru, iată, reuşeşti', adaugă Mircea Popa.

Citește și Aplicații utile și eficiente pentru telefonul mobil care te ajută să înveți limbi străine

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: arhiva personală Mircea Popa

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Povesti adevarate