Prima aplicație anticancer pe telefonul mobil, inventată de doi români

aplicatie anticancer
mircea popa

Mircea Popa: “O decizie curajoasă îți dă putere și îți schimbă viața. aceasta e calea spre succes.”

Doi specialişti români au reuşit să conceapă şi să lanseze, în premieră absolută, o aplicaţie spectaculoasă şi accesibilă care este, oficial, prima de acest fel ce depistează cancerul de piele, folosind un algoritm unic.

Mircea Popa şi Victor Anastasiu nu sunt nişte profesionişti ai medicinei. Nu au specializări în dermatologie, studiile lor fiind mai tehnice. Ideea de a crea o aplicaţie medicală digitală le-a venit, însă, văzând cifrele legate de afecţiunile maligne ale pielii şi în special de melanom, forma cea mai agresivă şi care produce cele mai multe decese.

O aplicaţie pentru telefonul mobil

Statisticile OMS arată că cel mai des întâlnit tip de tumoră malignă în SUA şi printre primele cinci în Europa este cancerul de piele. Melanomul ucide anual 13.000 de americani. „Melanomul este extrem de agresiv, evoluează rapid și produce multiple metastaze. Dar se poate vindeca simplu și relativ rapid, dacă este descoperit în faza primară, ideal chiar precanceroasă.

Pentru aceasta, însă, este necesară și obligatorie monitorizarea constantă a tuturor petelor și alunițelor de pe piele. Aceasta este premisa de la care am pornit noi: să le oferim oamenilor o posibilitate rapidă, accesibilă, simplu de folosit şi în acelaşi timp cu mare acurateţe, care să-i avertizeze asupra riscului de cancer cutanat.

Şi cum cel mai la îndemână şi mai des folosit device este telefonul mobil, am avut ideea unei aplicaţii care să fie instalată pe telefon şi să poată depista nevii cu potenţial cancerigen. Aşa a apărut SkinVision, aplicația care depistează cancerul de piele', explică Mircea Popa.

Precizia evaluării aluniţelor trece de 80%

Iniţial, tehnica celor doi români s-a numit Skin Scan și le permitea oamenilor să facă o poză unei alunițe cu iPhone-ul și să o trimită spre analiză. Apoi primeau o evaluare a riscului şi indicaţia dacă este cazul să meargă la un medic.

Au urmat doi ani de perfecţionare şi testare a acestor evaluări – care erau făcute de un algoritm unic, dezvoltat de o echipă de matematicieni, IT-iști și medici dermatologi pe baza unei bănci de date de peste 4.000 de imagini de la mai mult de 500 de evaluări dermatologice reale – până ce aplicaţia a ajuns  să aibă o precizie de până la 90%.

Dedicat persoanelor cu risc de cancer de piele

Aplicația personalizată a primit primul certificat al Comisiei Europene pentru Susținerea Sănătății Cutanate. Această aplicație nu pune un diagnostic și nu ține loc de vizită la medic și nici de investigații tipice, dar poate să identifice cu foarte mare acuratețe leziuni ale pielii care prezintă un risc ridicat de a se transforma în afecțiuni cutanate de tip canceros sau care prezintă semne asociate cu boala.

SkinVision este dedicat în principal persoanelor din categoria de risc: cele care petrec mult timp în aer liber cu expunere îndelungată la soare, cele cu piele palidă, păr roșcat sau care au mai mult de 50 de nevi (alunițe sau nev melanocitic), semne din naștere din categoria negilor ori care au antecedente familiale de melanom.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate