Prieteni, dusmani sau doar colegi?

Colegi si atat
Nu iti este prieten, dar nici dusman. E doar o persoana pe are o cunosti destul de putin, despre care nu prea stii ce sa spui – decat, poate, pe plan profesional. Probabil ca lucreaza intr-un alt departament si va vedeti relativ rar. Ori nu ati avut ocazia sa va cunoasteti mai bine. Chiar daca emotional relatia voastra e neutra, este posibil sa colaborati profesional foarte bine.

Dar lucrurile se pot schimba oricand si va puteti descoperi reciproc, fie ca prieteni, fie ca dusmani… Indiferent ca sefilor le convine sau nu, relatiile sociale dintre colegi sunt dinamice si pot evolua in orice sens, favorizand – sau nu – planul profesional.

Ce faci cand ti se pun bete in roate
Daca unul dintre colegi iti tot face sicane si incearca sa te izoleze, problema poate fi a lui (este invidios, se simte amenintat, te antipatizeaza sau ii amintesti de cineva antipatic), fie a ta (il desconsideri, ai facut ceva care l-a deranjat, ai avut un comportament necolegial). Important este sa poti "dezamorsa bomba", deoarece poate fi un stres serios.

Confrunta-te direct cu el. Retrage-te cu celalalt intr-un colt si intreaba-l cu ce i-ai gresit. Poate ai norocul sa primesti un raspuns sincer, iar o discutie clara va rezolva situatia. Sau poate ca numai curajul tau de a aborda direct problema il va face pe celalalt sa inceteze cu acel comportament deranjant. Dar se prea poate sa primesti un raspuns negativ sau vag. Atunci este cazul sa incerci alte strategii.

Actioneaza cu armele celuilalt. Daca o confruntare directa nu a dat roade, incearca sa procedezi si tu cum procedeaza celalalt. Daca te barfeste, barfeste-l si tu, daca nu iti raspunde la salut, nu mai saluta nici tu. Vezi-ti de treaba ta si comunica numai cu ceilalti colegi, incercand sa contracarezi actiunile negative ale celuilalt.

Ignora-l. Daca ai nervii tari si esti foarte sigura pe valoarea ta profesionala si umana, nu are nici un rost sa reactionezi in vreun fel. Indiferenta e arma ideala, iar daca respectivul vede ca actiunile lui nu au nici o finalitate, la un moment dat se va plictisi si isi va cauta, poate, o alta victima…

Analizeaza-ti comportamentul. Este posibil ca nici tu sa nu fii fara pata. Poate ca ai avut, fara sa-ti dai seama, o atitudine nepotrivita fata de acel coleg sau ceva din personalitatea ta ii da dreptate celuilalt. Deci, gandeste-te intai la tine si la comportamentul tau si abia apoi judeca-ti colegul.

Informeaza-ti seful ierarhic. Daca nici o strategie nu da roade, ar fi intelept sa ai o discutie cu seful tau sau cu cineva de la Resurse Umane. E posibil ca atitudinea agresiva a celuilalt sa te afecteze mai mult decat iti dai seama si, in cele din urma, sa nu mai dai randament pe plan profesional. Mai bine nu-ti lasa colegul recalcitrant sa se comporte asa la nesfarsit. Seful are autoritatea necesara de a-l opri.

"Ulterior, am devenit prietene"
Ioana are 37 de ani si lucreaza de la 18. In prezent e functionara si are ceva experienta in lucrul cu oamenii. "Am schimbat cateva locuri de munca si am prieteni buni intre fostii colegi, dar si amintiri neplacute. La un moment dat aveam o colega mai in varsta, care nu m-a placut de prima data. Orice faceam, ma critica, ma certa in fata celorlalte colege, se plangea de mine sefilor. Un timp m-am lasat umilita, crezand ca nu eram destul de buna. Apoi, gratie altei colege, am inteles ca nu faceam nimic care sa justifice adversitatea ei. Ca atare, i-am spus tot ce aveam pe suflet. Ne-am certat intai, apoi am discutat si a reiesit ca ii aminteam de fiica ei cea mare, care o dezamagise, dar careia nu ii putea spune nimic. Asa ca imi spunea mie, fara sa-si dea seama ca nu am nici o vina… Dupa aceea, am devenit prietene."

Text: Valentin Banica

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera