Cum sa-ti exploatezi competenta

Cum sa-ti exploatezi competenta

Esti nevoita sa-ti schimbi serviciul? Sau doar vrei ceva nou? Iata, concret, cum sa intocmesti un CV care sa atraga atentia asupra ta – in sensul bun al cuvantului!

Scrisoarea de intentie
– Incepe cu datele de contact (nume, adresa, numere de telefon – fix si mobil), precum si adresa de e-mail la care poti fi contactata; acelasi lucru este valabil si pentru CV-ul tau.
– Asigura-te ca stii numele si functia persoanei care iti va citi CV-ul; daca nu, intreaba pe cineva care lucreaza acolo (la Receptie, de exemplu).
– Precizeaza, inca din primul paragraf, in ce conjunctura ai aflat despre acest job si de ce anume te intereseaza. Fa referire la tipul de activitate pe care il desfasoara compania sau firma respectiva; documenteaza-te, daca e cazul.
– Impresioneaza-i – de ce nu? – cu o scurta prezentare a realizarilor, competentelor si abilitatilor tale, in concordanta cu cerintele postului, insa ai grija sa nu sune a lauda!
– Specifica faptul ca vei suna tu (evident, ca sa te asiguri ca scrisoarea a ajuns la angajator si pentru a afla un posibil raspuns).
– Multumeste pentru timpul acordat si semneaza-te clar.
– Pentru concizia scrisorii, foloseste marcatori sau cifre.
– Ca sa-ti fie mai usoara intocmirea documentelor (mai ales a CV-ului), schiteaza intai un plan, folosind cate un postit pentru fiecare idee.

Cele 7 secrete ale unui cv de succes
Etaleaza-ti cunostintele de calculator
Majoritatea angajatorilor prefera sa primeasca CV-uri prin posta electronica si au aplicatii MS Office, asa ca un document Word e bun; daca insa aplici pentru un post in domeniul designului, formatul potrivit este un PDF. Inca ceva: nu risca expediindu-ti CV-ul de la o adresa "nostima" – este un lucru care denota lipsa de profesionalism.

Caracterizeaza-te intr-o propozitie
Aceasta ii ofera angajatorului – asemenea unei poze la minut – o imagine a ta si a evolutiei tale profesionale. Include aici competentele si cateva dintre insusirile tale relevante.

"Firma dvs. are nevoie de mine!"
CV-ul este un instrument de prezentare a competentelor si experientei acumulate, prin care ii demonstrezi angajatorului de ce ar trebui sa te accepte. Enumera punctele care te fac compatibila cu acest job.

Asadar, ce ai facut pana acum?
La modul general, zece ani sunt suficienti. Incepe cu job-ul cel mai recent si prezinta succint fiecare post anterior. Precizeaza activitatea firmelor respective si aportul pe care l-ai avut in cadrul lor. Cei cu o cariera bogata trebuie sa fie cat mai selectivi la acest capitol.

Alte aspecte relevante
Rezuma-te la studiile academice si post academice. Mentionarea unui obiectiv va impresiona (stii unde vrei sa ajungi!). Include un hobby doar ca sa demonstrezi ceva (poti sa comunici cu altii etc.)

Ca sa ai sansa de partea ta…
CV-ul sa aiba maxim doua pagini (una, in cazul studentilor si proaspat absolventilor), sa fie sintetic si la subiect. Sa reflecte compatibilitatea ta cu job-ul vizat, sa ofere dovezi in sprijinul realizarilor tale. Foloseste un limbaj pozitiv si presara si cateva cuvinte specifice domeniului pentru care aplici. La final, cere cuiva sa-l verifice, pentru eventuale greseli de fond, de forma.

Redactare
Construieste CV-ul ca sa fie vazut dintr-o privire: informatiile sa fie concise si organizeaza-le astfel incat cele dorite sa poata fi (re)gasite usor – altfel, cel care citeste va trece mai departe; foloseste doar unul sau doua tipuri de fonturi, intertitluri, paragrafe si marcatori; lasa suficiente spatii libere, pentru a nu crea senzatia de incarcat, de dezordine.

EXEMPLU

CURRICULUM VITAE

Corina Ionescu
Str. Armoniei, nr. 305, sector 4, Bucuresti
Tel. acasa: 666.64.85 Mobil: 00273/344571
E-mail: corina.ionescugmail.com

Data nasterii: 01.01.1971

Profil personal Specialist Resurse Umane, foarte bine pregatit, cu experienta si cunostinte solide de IT; un partener de echipa responsabil, de incredere, flexibil, tenace.

Competente
– Trei ani de experienta in domeniul Resurse Umane
– Programe calculator: Microsoft Office, Windows, Excel, Powerpoint
– Cunostinte solide de recrutare
– Capacitate de a organiza propriile sarcini de serviciu si de a identifica prioritatile.

Experienta profesionala
Apr. 2003-pana in prezent – Specialist Departament Resurse Umane in cadrul companiei Atento Design, firma de creatie si design (100 de angajati)
Responsabilitatile functiei
– Coordonarea activitatii de recrutare si selectie personal
– Participarea la implementarea strategiilor si politicilor de resurse umane
– Implementarea si gestionarea sistemului de evaluare a angajatilor
– Participarea la targurile de job-uri, interne si externe

Sept. 2002 – apr. 2003 – Analist vanzari si responsabil Resurse Umane la Cris Technology, firma de import si distributie componente de calculator (160 de angajati)
Responsabilitatile functiei
– Intocmirea rapoartelor de evidenta a vanzarilor si respectarea politicilor comerciale
– Gestionarea si actualizarea bazei de date a clientilor companiei
– Urmarirea trendului de vanzare pe fiecare produs comercializat
– Intocmirea dosarului de personal
– Gestionarea bazei de date cu angajatii
– Participarea la nivelul II de selectie a candidatilor

Studii
2003-2004 Master in Managementul Resurselor Umane (Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative – SNSPA)
1992-1997 Facultatea de Cibernetica (ASE)

Alte cursuri si specializari
Curs de inspector Resurse Umane, cu atestat in 2001
Cursuri "Tehnici de negociere"

Domenii de interes si hobbyuri
Sofatul, excursiile, muzica clasica

Articol de Viorica Leu; consultant: Anca Brata, manager Resurse Umane. Datele de contact sunt fictive.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera