Prieteni, dusmani sau doar colegi?

Vara s-a incheiat, perioada concediilor e aproape o amintire si munca revine pe primul plan. Te intorci in mijlocul colegilor. Te bucura acest lucru sau iti este greu sa ii vezi in fiecare zi?

Mediul profesional ocupa un loc important in viata ta. Este un cadru social in care te manifesti ca adult, in relatie cu alti adulti. Poate ca este a doua ta familie. Viata profesionala iti poate aduce multe satisfactii, fiind o sfera in care iti demonstrezi competenta profesionala, dar si pe cea sociala. De aici vine – sau ar trebui sa vina – si satisfactia ta financiara.

Dincolo de placerea si interesul pe care ti-l trezesc sarcinile profesionale, la serviciu vii in contact cu multi oameni. Relatiile mai mult sau mai putin bune cu colegii iti influenteaza si performanta profesionala, dar si starea ta psihica de peste zi. Daca iti face placere sa vezi anumite fete la serviciu (in timpul lucrului sau in pauze), vei avea un tonus bun, iar sfarsitul de saptamana nu iti va parea un "colac de salvare" foar- te indepartat, fara de care te-ai "ineca".

Daca, dimpotriva, conflictele se tin lant ori te simti izolata in grupul colegilor, oricat de mult incerci sa te concentrezi asupra a ceea ce ai de facut, stresul social isi va spune cuvantul asupra starii tale si a performantei profesionale.

Mediul profesional – o a doua familie
De multe ori, modul in care reusesti sa relationezi cu colegii este o problema legata de competenta sociala si, implicit, de autocunoastere si cunoastere interpersonala. Persoanele din jurul tau si relatiile pe care le stabilesti cu acestea sunt tot atatea "oglinzi" in care te poti reflecta. Atunci cand te cunosti bine si esti constienta de propria valoare, cand ai incredere in tine, te respecti, dar iti cunosti si limitele, vei relationa si vei comunica bine cu colegii tai.

De asemenea, este important sa ii poti cunoaste mai bine si pe cei cu care lucrezi, dincolo de un simplu "buna ziua", sa le intelegi caracterul, sa stii la ce sa te astepti din partea lor si ce poti sa le ceri,pe plan profesional si personal.

Asta nu inseamna neaparat ca, daca te intelegi bine cu toata lumea, ai o personalitate model; poate ca esti doar servila sau oportunista… Este firesc sa ai si conflicte uneori, dar important este modul in care le rezolvi, precum si capacitatea ta de a nu lasa asemenea divergente sa influenteze problemele tale profesionale.

Ce fel de colegi ai?
Colegii prieteni
Poate va cunoasteti dinainte de a fi colegi sau v-ati cunoscut doar in aceasta ipostaza. Ati simtit insa ca va puteti impartasi gandurile si ca va simtiti bine impreuna. Va petreceti pauzele impreuna si poate ca va vedeti si in afara serviciului. Poate ca munca in echipa v-a apropiat si v-a dat prilejul sa va cunoasteti mai bine. Dar asemenea relatii de prietenie nu inseamna intotdeauna si bune relatii profesionale: poate iti place ca om, dar nu il apreciezi suficient ca specialist.

Este important sa nu lasi ca relatiile de prietenie cu un coleg sa iti umbreasca judecata profesionala. Chiar daca iti este prieten sau prietena, nu trebuie sa ii apreciezi munca doar din acest motiv. Atentie si la falsii prieteni, care iti pot folosi buna-credinta impotriva ta. S-ar putea ca astfel de colegi ipocriti sa te dezamageasca si chiar sa iti creeze probleme profesionale.

Colegii dusmani
Nu iti este prea clar motivul – cine a inceput aceasta dusmanie si cum de s-a ajuns aici -, dar e cert ca va antipatizati reciproc. Aceste antipatii colegiale pot porni de la o invidie profesionala – unul dintre voi este mai bun, iar celalalt nu accepta asta, sau seful e partinitor (ori asa ti se pare!) in aprecierile despre fiecare dintre voi – sau de la diferente de ordin financiar.

Poate fi o simpla antipatie si atat – este imposibil sa-ti placa toti cei din jur ori sa fii placut de toti ceilalti. Daca vei sti sa tii sub control aceasta antipatie, va ramane la nivelul unei relatii corecte, dar limitate. Daca insa te lasi prinsa in sicane si dispute marunte, te poti alege cu un dusman! Nu subaprecia acest gen de oameni si nici nu il desconsidera profesional doar pentru ca aveti divergente.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera