Premiile Nobel 2022: Iată care sunt primii câștigători

Sezonul premiilor Nobel a început din nou. În fiecare an, în luna octombrie, comitetele din Suedia și Norvegia desemnează laureații pentru o varietate de premii în domeniul științelor, literaturii și economiei, precum și pentru activități în favoarea păcii.

În total, sunt acordate șase premii, fiecare dintre ele recunoscând contribuția revoluționară a unei persoane sau organizații într-un anumit domeniu. Premiile sunt acordate pentru fiziologie sau medicină, fizică, chimie, științe economice, literatură și muncă pentru pace.

Primii câștigători ai premiilor Nobel 2022

Un premiu va fi anunțat în fiecare zi de luni până pe 7 octombrie și din nou pe 10 octombrie. Anunțurile sunt făcute la Stockholm și Oslo și vor fi transmise în direct pe canalele digitale oficiale ale Premiului Nobel.

Fiziologie sau medicină. Luni, 3 octombrie, Svante Pääbo a primit primul premiu al anului, pentru fiziologie sau medicină. Dr. Pääbo, un genetician suedez, a câștigat pentru descoperirile sale referitoare la ADN-ul hominizilor și la evoluția umană.

El a câștigat pentru activitatea sa de recuperare a materialului genetic din oase vechi de 40.000 de ani, producând un genom complet al omului de Neanderthal și inițiind domeniul studiului ADN-ului antic.

Fizică. Marți, premiul pentru fizică a fost împărțit între trei bărbați, Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger, pentru activitatea lor în domeniul tehnologiei cuantice. Experimentele lor au „zdruncinat însăși temelia modului în care interpretăm măsurătorile”, a declarat Comitetul Nobel pentru Fizică, scrie New York Times.

Ce premii urmează?

Premiul pentru chimie va fi anunțat miercuri.

Premiul pentru literatură va fi anunțat joi.

Premiul pentru pace va fi anunțat pe 7 octombrie.

Premiul pentru științe economice va fi anunțat pe 10 octombrie.

Ce primesc câștigătorii?

Laureații vor primi o diplomă, o medalie și un document în care este specificată suma premiului Nobel, care anul acesta se ridică la 10 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 900.000 de dolari la cursul de schimb actual.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri