Portocalele
Sunt, probabil, cele mai vechi fructe care au fost vreodata cultivate. Se gasesc pe parcursul intregului an, cu varf de recoltare in perioada decembrie- martie.
Nutritie
– Sunt o sursa bogata de vitamina C si fibre;
– Nu contin colesterol sau grasimi si au un aport caloric scazut.
Efecte benefice
– In problemele dentare si ale gingiilor;
– In tratarea si prevenirea ulcerului gastric si duodenal;
– In raceli si temperature ridicate ale corpului.
Cum le alegi
– Alege-le pe cele rotunde, tari, cu coaja neteda si care sunt destul de grele pentru dimensiunile lor;
– Diferitele pete existente pe coaja nu afecteaza gustul si calitatile fructului;
– Daca vrei sa pregatesti suc de portocale, alege-le pe cele cu coaja subtire. Portocalele mai usoare contin suc mai putin. In cazul in care vrei sa le mananci ca atare, selecteaza-le pe cele cu coaja mai groasa.
Cum le pastrezi
Portocalele se pot pastra la temperatura camerei pe o perioada de pana la doua zile, dar apoi e bine sa le pui in frigider, departe de legume. Aici, pot fi pastrate pe o perioada de doua saptamani.
Cum le consumi
– Se spala bine;
– Daca doresti sa faci suc, adu-le la temperatura camerei si pastreaza pielita alba pentru ca ea contine multe vitamine;
– odata preparat sucul, este bine sa-l consumi aproape imediat pentru ca, dupa patru ore calitatea acestuia incepe sa scada;
– Consuma-le in salate, alaturi de ceapa, masline si castraveti;
– Consuma-le alaturi de alte fructe subtropicale, tropicale sau alaturi de nuci sau lapte