Personalitățile născute în Zodia Leului pe 19 august. Află cine s-a născut pe aceeași dată cu tine!

Personalitatile-nascute-in-zodia-leului-pe-19-august-Coco-Chanel-Bill-Clinton-George-Enescu

Cine a fost primul profesor de vioară al lui George Enescu? Cum a recăpătat Bill Clinton simpatia americanilor după scandalul Lewinsky? Care sunt inovațiile lui Coco Chanel în vestimentația feminină? Personalitățile născute în Zodia Leului pe 19 august reprezintă exemple de strălucire a Leului, cu puțin înainte de a preda ștafeta Fecioarei.

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 19 august
GEORGE ENESCU

Personalitatile-nascute-in-zodia-leului-pe-19-august-George-Enescu

George Enescu s-a născut pe 19 august 1881, în satul Liveni-Vârnav, Botoșani. România. A fost compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor. Este considerat cel mai important muzician român.

George Enescu a venit pe lume în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria, fiica preotului Cosmovici. A fost al optulea copil și primul care a supraviețuit copilăriei. Numele lui era Gheorghe; părinții lui l-au alintat cu numele „Jurjac'.

A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani. Primele îndrumări muzicale le primise de la părinții săi. Dar cel pe care Enescu avea să-l recunoască mereu ca primul său profesor a fost un lăutar, Niculae Chioru. La vârsta de 5 ani a apărut în primul său concert. Tot atunci a început studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella.

La 7 ani, este admis la Conservatorul din Viena. În are ca profesor pe marele compozitor Robert Fuchs. Absolvă Conservatorul vienez la 13 ani, cu medalia de argint. La vremea aceea, era, deja un violonist concertist cunoscut pe majoritatea scenelor muzicale vieneze. De la Viena, pleacă la Paris unde își continuă studiile, axându-se pe compoziție. Aici studiază compoziția cu Jules Massenet și Gabriel Fauré, de care îl va lega o strânsă prietenie.

La data de 6 februarie 1898 are debutul în calitate de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română. Compozitorul are 16 ani și jumătate! Intră în atenția Casei Regale, a Reginei Elisabeta, ca violonist, compozitor și pedagog. Concertează în mod repetat la Castelul Peșleș, dar și la Ateneul Român.

De ce este George Enescu un muzician important la nivel mondial? În calitate de compozitor, deschide secolul XX cu cele două Rapsodii Române. Compuse în 1901 și 1902, acestea integrau teme folclorice cu sonorități ale fenomenelor naturii și cu cele mai rafinate mijloace ale muzicii culte.

Timp de 10 ani (1921-1931) a lucrat la opera „Oedip'. Este o lucrare atât de complexă și de dificilă, încât abia în ultimele două decenii teatrele și muzicienii au avut curaj să o abordeze. Performanțele vocale și mijloacele tehnice abia acum sunt la înălțimea acestei opere. Poemul „Vox Maris' este de un mare dramatism și de o bogăție de sonorități cum numai la Mahler întâlnești.

Personalitatile-nascute-in-zodia-leului-pe-19-august-George-Enescu-yehudi-menuhin

Împreună cu Yehudi Menuhin, la câteva decenii distanță

Ca pedagog, i-a avut ca elevi pe cei mai iluștri muzicieni. Este legendară legătura care s-a creat între Enescu și Yehudi Menuhin, considerat cel mai mare violonist al timpurilor moderne. Probabil că n-a existat interviu în care Menuhin să nu spună că îi datorează lui Enescu ceea ce a devenit.

În 1949, când în România s-a instaurat definitiv dictatura comunistă, Enescu s-a autoexilat la Paris. Și-a continuat activitatea muzicală până în 1955, când a încetat din viață. Este înmormântat în cimitirul celebrităților, Père-Lachaise.

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 19 august
BILL CLINTON

William Jefferson Blythe III, născut pe 19 august 1946, a fost cel de-al 42-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. A fost șeful executivului Statelor Unite două mandate complete, între 1993 și 2001.

Înaintea câştigării alegerilor prezidenţiale din 1992, Clinton a fost Guerbator de Arkansas. A servit în această calitate pe parcursul a cinci mandate. În 1996, devine al doilea președinte american reales în funcție. Recordul îl deține Franklin D. Roosvelt, cu 4 mandate: 1933-1945. Acest record nu va putea fi egalat pentru că, între timp, Constituția americană a fost modificată. Un președinte poate fi ales doar pentru două mandate.

Cele două mandate de președedinte ale lui Bill Clinton sunt flancate de mandatele Bush. Înaintea lui Clinton, a fost președinte George H. Bush (tatăl). După Clinton, a fost ales George W. Bush, fiul și umbra penibilă a precedentului președinte Bush.

Președintele Bill Clinton este democrat. În cel de al doilea mandat, i-a fost foarte greu, pentru că majoritatea în Congres a aparținut republicanilor.

Activitatea de președinte a lui Bill Clinton poate fi legată de întărirea NATO, războiul din fosta Iugoslavie, războiul din Iraq, reconcilierea cu Vietnamul și China. Însă, pentru publicul larg rămâne o istorie copioasă scandalul Lewinsky din 1998. Președintele încearcă să nege afacerea, apoi recunoaște, în cele două celebre discursuri: „I sinneed' și „I am sorry'. Clinton reușește să păstreze simpatia publicului, să atragă compătimirea și pe undeva iertarea acestuia. La asta a contribuit, desigur, solidaritatea familiei, a soției sale, Hillary Clinton

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 19 august
COCO CHANEL

Personalitățile născute în Zodia Leului pe 19 august Coco Chanel

Gabrielle Bonheur „Coco' Chanel s-a născut pe 19 august 1883, într-o familie modestă, cu șase copii. Tatăl ei era negustor ambulant de țesături; mama, croitoreasă. După moartea mamei, trăiește șase ani la orfelinatul unei biserici. Învață croitoria. Devine cântăreață într-o cafenea și, în timpul zieli, muncește într-un magazin de textile. La Caffè Rotond își capătă numele Coco.

Devine amanta unui magnat influent din industria textilă. Viața ei se schimbă. Începe, mai mult de amuzament, să creeze pălării. Femeile din aristocrația pariziană apreciază creațiile ei. În 1909, își deschide un atelier și magazin de pălării în Paris. În anii următori, mai deschide unul la Dauville și unul la Biarritz – un fel de Mamamia franceză, la vremea aceea.

În 1921, intră în industria parfumurilor. Creează o gamă de parfurmuri numerotate de la 1 la 24. Dintre toate, alege să producă în serie numărul 5. Și așa îi rămâne numele: Chanel n°5. Acesta avea să devină cel mai vândut parfum din lume. În 1929, începe să producă pantofi și accesorii. În 1926 iese pe piață petit noir, mica rochie neagră considerată piesa cea mai importantă din istoria îmbrăcămintei.

La apogeul notorietății sale, atelierele ei aveau 4.000 de angajați, care lucrau circa 28 de mii de modele pe an. În 1939, izbucnește cel de-al doilea război mondial. După război, este acuzată de o colaborare cu naziștii. Se retrage în Elveția și vinde toate drepturile mărcii lui Pierre Wertheimer.

Revine în 1954, dar stilul retro pe care îl propune nu este înțeles de critica de specialitate. În numai doi ani, reușește să se impună din nou. Coco Chanel este creatoarea tailleurului, altă ținută de bază în garderoba oricărei femei. Coco Chanel moare în 1971, la vârsta de 87 de ani.

Mihaela Serea
Foto: Wikipedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber