Pastele, acasa la Zorba Grecul

"Ka-LO PA-ska!" ("Paste Fericit!"). Anul acesta serbam Invierea in Grecia. Pentru ca vremea e mai darnica in grade, grecii pun mare pret pe traditii si camin si tara are numeroase locuri sfinte. Pentru ca motivele sunt reale.

Inainte de Inviere, Atena are pietele impanzite cu carne de miel proaspata si branzeturi de tot felul, aduse din insule. Atenienii care inca mai au rude in diverse zone ale tarii se pregatesc sa paraseasca orasul pentru perioada Pastelui. E un interval excelent ca sa te afli in capitala elena, dar nefavorabil deplasarilor, pentru ca traficul devine infiorator. Duminica Pastelui inseamna – ca peste tot in lume, acolo unde se serbeaza – bucurie, liniste, familie, mese bogate, intr-un cuvant: sarbatoare. In afara de conotatiile religioase ale evenimentului in sine, Pastele mai semnifica ceva: in cateva saptamani incepe vara!

Biserica, parte din cotidian
Grecia este o tara profund religioasa, locuitorii fiind in proportie de 97% de religie ortodoxa.

Acest lucru este confirmat si de existenta unui numar foarte mare de biserici si manastiri, aproape peste tot: fie in orase, fie in sate sau chiar in varfuri de munte. Pur si simplu, biserica face parte din viata de zi cu zi a grecilor si din farmecul incontestabil al tarii.

Exista o sumedenie de biserici grecesti cunoscute peste tot in lume; noi vom enumera aici doar cateva, pe care e de preferat sa nu le ratezi daca mergi in Grecia.

Manastirile de la Meteora – Zona, situata in Tesalia (nord), este considerata una dintre cele mai spectaculoase parti ale tarii. Manastirile si bisericile sunt ridicate pe niste colosi de stanca si ofera privitorului o senzationala panorama asupra locului.

De fapt, "Meteora" inseamna "plutind in aer" si, oricat de straniu si de rar intalnit ar fi fenomenul geologic de roca suspendata, cu adevarat coplesitoare este lucrarea omeneasca, care a facut posibila prezenta acestor lacasuri ortodoxe in varf de stanca.

Manastiri precum Agia Triada, ctitorita de calugarul Dometius in secolul al XV-lea, Megalo Meteoro (Marea Meteora), cea mai cunoscuta manastire, care se afla si pe cea mai inalta stanca din zona, sfideaza orizontul de la inaltimi ametitoare.

Biserica Panagia Ekatontapiliani – Se afla in Insula Paros si e considerata una dintre cele mai importante biserici in stil bizantin. Conform legendei, a fost construita din ordinul Imparatesei Elena, mama primului imparat crestin, Constantin Cel Mare, in drumul ei spre Tara Sfanta.

Muntele Athos sau Muntele Sfant (Aghion Oros) – Situat in estul Peninsulei Halkidiki, numara 20 de manastiri ortodoxe in care traiesc 1.600 de calugari. Toate lacasurile sfinte de aici au aspectul unor minifortarete.

Muntele Athos este unul dintre cele mai importante locuri pentru crestinii din intreaga lume, nu numai din Grecia, datorita valorii sale istorice, religioase si culturale – Athos este un simbol. Pe Muntele Sfant nici o femeie nu are voie sa patrunda – ba mai mult, este interzisa si prezenta oricarui animal femela, indiferent de specie.

Manastirea Sf. Ioan – Manastire medievala, ridicata pe Insula Patmos, care seamana mai degraba a fortareata. A fost construita in acest fel pentru a induce in eroare piratii, care ii vedeau silueta de pe mare.

Biserica lui Evangelismos Theotokou – Se afla in Insulele Ciclade si reprezinta pentru greci ceea ce reprezinta Lourdes pentru francezi si Fatima pentru portughezi. Biserica a fost construita pe varful unui munte, pe locul unde a fost gasita icoana Fecioarei Maria.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Vacanta