(P) Palatul Sturdza, bijuteria neogotică de la Miclăușeni

Cu o vechime de peste 150 de ani, poziționat la circa 65 km de orașul Iași, în satul Miclăușeni, se află Palatul Sturdza, cea mai neobișnuită și fascinantă construcție din această zonă, ridicat de către Gheorghe Sturdza și soția sa Maria, pe locul unui fost conac boieresc.

Iasi

Castelul, inclus pe lista monumentelor istorice din județul Iași

În anul 1752 Ioan Sturdza a ridicat aici un conac boieresc în formă de cruce cu 20 de camere și grajduri. Mai târziu, fiul vornicului, Dimitrie, a extins lucrările și a mai adăugat moșiei o mică biserică cu catapeteasmă barocă și câteva obiecte de cult valoroase. Potrivit cronicilor, fiul său, Alecu Sturdza Miclăuşanu, a amenajat în jurul conacului pe circa 42 ha, un parc în stil englezesc ornamentat cu diverse flori și copaci, dar și statuete.

Dornic să refacă lucrările lăsate moștenire de familia sa, Gheorghe Sturdza a comandat ridicarea unui palat neogotic târziu, inspirat de arhitectura castelelor apusene feudale, dar și de cea a Palatului Domnesc din Ruginoasa.

Fațada castelului este împodobită cu elemente neogotice târzii împletindu-se cu cele baroce, putând fi observate decorațiuni inspirate din blazonul familiei Sturdza, dar și elemente caracteristice stilului Art Nouveau, cu elemente simbolice și picturi inspirate din natură.

Palatul are turnulețe și creneluri, iar ferestrele amintesc de Palatul Culturii, ceea ce dovedește faptul că arhitectul Iulius Reinecke s-a inspirat foarte mult și din construcția simbol a orașului Iași.

Interior decorat cu elemente baroce

Interiorul palatului este chiar și după mai bine de 150 de ani la fel de grandios. Palatul Sturdza dispunea de podele din marmură de Dalmația și parchet din mahon, stejar și abanos de inspirație austriacă, mobilier din lemn de trandafir și o mulțime de opere de artă expuse pe pereții pictați în ulei, sau în biblioteca vastă care conținea, printre altele, și numeroase colecții de arme, costume medievale, piese arheologice și circa 60.000 de exemplare de cărți, printre care ediții princeps și numere rare.

de Mădălina Isar

Curse turistice cu autocarul – Iasi . Bilete incepand de la 3,5 euro (fara tva) pe sens. In premiera, acum poti achita calatoria si prin SMS la numarul 7470. Detalii pe www.mementobus.com.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Timp Liber