(P) Cel mai important edificiu din Cluj – Palatul Banffy

Cea mai somptuoasă clădire din Cluj este fără îndoială Palatul Banffy care a găzduit de-a lungul timpului numeroase personalități din toată lumea, precum Împărăteasa Sissi sau marele Franz Josef al Austriei.

Cluj

Edificiul considerat bijuteria arhitecturală a orașului a fost realizată în stil baroc, arhitectul inspirându-se din stilul palatelor austriece tipice secolului al-XVIII-lea. Palatul se află în piața centrală a Clujului, nu departe de catedrala Sf. Mihail, și are o poveste foarte frumoasă care te va uimi cu siguranță. Se spune că familia Banffy, nobili maghiari, și-au dorit o casă ideală care să-i reprezinte și în același timp să-i surprindă pe cetățenii orașului. Dar pentru o astfel de lucrare, arhitectul avea nevoie de mai mult spațiu pe care clădirea să se întindă. Singura soluție găsită achiziționarea caselor din împrejurimi de către conţii Banffy Denes şi Banffy Gyorgy.

Ridicarea palatului a început în jurul anului 1774 de către arhitectul german, Johann Eberhard Blaumann, și a fost finalizat abia după 11 ani. Palatul este un exemplu de artă nemțească cu elemente decorative grandioase, realizate de către Anton Schuchbauer, iar clădirea a fost inclusă pe listele patrimoniului național arhitectural și artistic al României. Potrivit poveștilor locale, arhitectul a primit salariul pe 100 de ani, pentru a realiza o astfel de construcție măreață, mai exact circa 12.000 de florini, grâu și vin, în condițiile în care salariul său era de doar 120 de florini pe an.

Astăzi, somptuoasa clădire găzduiește Muzeul de Artă al Clujului și se laudă pe lângă sălile grandioase cu decoruri baroce păstrate intact, cu edificii importante precum opere de artă constând în tablouri semnate de pictori celebri sau sculpturi, statuete închinate divinităților antice, dar și stema familiei Banffy protejată de grifoni înaripaţi.

De Mădălina Isar

Curse turistice cu autocarul Cluj-Napoca. Bilete incepand de la 5,5 euro (fara tva) pe sens. Detalii pe www.mementobus.com. In premiera, acum poti achita calatoria si prin SMS la nr. 7470

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Timp Liber